Община Варна е набелязала три терена, в които могат да бъдат изградени индустриални зони и технологични паркове

157

Правят се огледи на терените под Аспаруховия мост, зоната до Аксаково и Западна промишлена зона


Набелязали сме три терена, в които могат да бъдат изградени индустриални зони и технологични паркове във Варна. Това заяви кметът Благомир Коцев по време на среща с министъра на иновациите Милена Стойчева, която се проведе в сградата на общината във вторник.

По думите на Коцев, се правят огледи на терените под Аспаруховия мост, където има смесена държавна и общинска собственост, зоната до Аксаково, където обаче все още няма приет Общ устройствен план и процесът е в ход, както и Западна промишлена зона, в която са включени терените до Крайезерния път в посока село Езерово. Кметът посочи, че се прави анализ и на други терени и локации, подходящи за специализирани тех-паркове за производства и развойни центрове.

Идеята е Варна да е логистичния център за индустриални зони и производства от целия Североизточен регион и тук да преминава цялата верига на доставките, коментира още Коцев. По думите му около тази идея са се обединили и кметовете от Североизточния район – Шумен, Търговище, Силистра, Разград и Добрич, с които беше проведена работна среща през декември миналата година.

Кметът каза още, че Варна ще се развива като център на стартъпите и иновациите. Обмислят се и варианти за създаване на звено за фокусирано обслужване на родни  и чужди инвеститори по модела на Българската агенция за инвестиции /БАИ/. Ще се търсят иновативни сфери, в които да се привличат инвеститори, като аутомотив сектор, производство на дронове, дълбоки технологии, роботика, изкуствен интелект и електромобилност. За целта общината подготвя статистика и данни за структурата на икономиката, човешкия капитал, научните центрове, фирмите и потенциала на града в ИКТ сектора и технологиите. Подготвя се и инвестиционен паспорт на града и региона, съобщи още кметът, като подчерта съвместните действия и с другите области в Североизтока.

По време на срещата с министър Стойчева бяха обсъдени варианти за организирането на инвестиционни форуми във Варна с участието на технологичния сектор, производства, университети, ИКТ-клъстера, малки и средни предприятия и креативни индустрии от целия регион с цел намиране на пазари и съвместни проекти с технологични и производствени компании от Европа, Близкия Изток и други части от света. Инвеститори от целия свят са добре дошли във Варна за такива форуми още в края на февруари, посочи в отговор кметът Благомир Коцев, като посочи, че Община Варна ще бъде техен домакин съвместно с Министерството на иновациите.

Министърът подчерта подкрепата на министерството за създаване на иновационна долина в града, за ИКТ сектора в региона, за развитието на Морската столица като иновационен център и особено за амбицията на града да стане града на стартъпите и креативните индустрии.

ОЩЕ НОВИНИ

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Програмата на АПИ предвижда рехабилитацията на 65 км от третокласния път

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Голяма част от делата по жалбите, които бавят ремонта, са спечелени от Столична община, като предстои приключване на последна инстанция

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Той ще бъде с места за отдих, спортни игрища и фитнес съоръжения на открито, открита сцена за културни събития, детски съоръжения и площадки за игра, паметник и места за свободно паркиране

Туристическо дружество и Община Царево със съвместна инициатива за възстановяване на въжения мост в село Кости

Туристическо дружество и Община Царево със съвместна инициатива за възстановяване на въжения мост в село Кости

Той е построен в средата на 70-те години на миналия век и е единственият оцелял въжен мост над р. Велека

Ново ваканционно селище се предвижда да бъде изградено между къмпинг Арапя и Северния плаж на Царево

Ново ваканционно селище се предвижда да бъде изградено между къмпинг Арапя и Северния плаж на Царево

То предвижда 632 места и включва вили, мобилни къщи, кемпери, каравани и палатки, открит бар, зони с огнища, споделено работно място, детски площадки, ресторант с външен басейн, спортен център със закрит басейн и сауна, магазини, спортни площадки, лятно кино и зона за групови занимания