Община Варна ще търси варианти да изгради обекти с обществено значение на мястото на бившето военно поделение на бул. "Трети март"

94

Обсъжда се изграждането на детски градини или центрове за настаняване на социално слаби граждани


С новото ръководство на Община Варна ще бъдат разгледани различни варианти, с оглед предписанията на държавата да изградим обекти с висока обществена значимост и прилежащата им социална инфраструктура на мястото на бившето военно поделение в града, находящо се на бул. „Трети март“, съобщи в интервю за БНТ Петко Бойновски, директор на Дирекция “Общинска собственост, икономика и стопански дейности“ в общината. Ще се стремим и ще търсим реализация на проекти, обхващащи територията на целия имот, каза Бойновски и подчерта, че това, което се обсъжда, е изграждането на детски градини или центрове за настаняване на социално слаби граждани – идеи, свързани с изричните законови изисквания на държавата за стопанисване на обекта.

Бившето военно поделение представлява малко над 54 декара територия с 10 прилежащи сгради, които са преминали в собственост на Община Варна с решение на държавата в лицето на Областна управа в края на ноември 2016 година, като дотогава са стопанисвани и управлявани от Министерството на отбраната. Четири от сградите са обследвани през 2021 година, когато конструктивно към онзи момент не са се налагали действия по отношение на събарянето им. Идеята на тогавашното ръководство на общината е била да се изгради Център за временно настаняване на граждани, пострадали от бедствия, но впоследствие тази инициатива е отхвърлена.

Ще засилим присъствието на Общинската полиция в района и съвместно с отдел „Действия за защита на населението“ в общината ще се погрижим да обезопасим територията с ограждения, с цел ограничаване достъпа до опасните сгради и превенция на гражданите, посочи още Бойновски, като поясни, че всяка сграда ще бъде обозначена и обезопасена поотделно. До момента Община Варна не е имала сключен действащ договор за жива охрана, поради което обследването и надзорът са поверени на Общинска полиция, добави той.  

Многократно са предприемани действия от страна на Община Варна за опазване, охрана и обезопасяване на сградите и територията на бившето военно поделение на бул. „Трети март“, но за съжаление има непрекъснати набези и влизания на външни лица, разказа директорът на Дирекция “Общинска собственост, икономика и стопански дейности“.

Той посочи, че въпреки усилията на общината, частите на отделните постройки системно са разрушавани от вандали, а всички метални конструкции, в това число металните врати и оградата, са разграбени. Правен е опит дори да бъдат откраднати кабели от прилежащия към имота трафопост, поясни Бойновски.

ОЩЕ НОВИНИ

Община Сандански набира проектни предложения за финансиране на местни инициативи

Община Сандански набира проектни предложения за финансиране на местни инициативи

Те са насочени към изграждане на дребномащабна улична инфраструктура (пейки, беседки, огради и други) и облагородяване на междублокови пространства и зелени площи

Обновяват и модернизират най-голямото основно училище в община Исперих - "Васил Априлов"

Обновяват и модернизират най-голямото основно училище в община Исперих - "Васил Априлов"

Ще бъдат приложени мерки за енергийна ефективност в двете сгради на училището, ще бъде осигурена съвременна материална база, иновативна STEM среда и достъпна архитектурна среда

Приключи благоустройството на ж.к. "Петко Каравелов" във Видин

Приключи благоустройството на ж.к. "Петко Каравелов" във Видин

Кмет и архитекти обсъждат визията и на други квартали

Модернизират Обединено училище "Неофит Рилски" в най-голямото село в община Луковит - Дерманци

Модернизират Обединено училище "Неофит Рилски" в най-голямото село в община Луковит - Дерманци

Планира се изграждане на STEM център, комбинирана спортна площадка, подготвен е проект за физкултурен салон

В Сливен приключи ремонтът на моста, свързващ Общински пазар и бул. "Стефан Караджа"

В Сливен приключи ремонтът на моста, свързващ Общински пазар и бул. "Стефан Караджа"

Изградена е зона с парапет за движение на хора с увреждания и детски колички, а в допълнение са поставени цветя