Обсъдиха идейни проекти за визията на фонтана в центъра на Вършец

2715

Повечето се обединиха около проекта „Кръглия стъпаловиден фонтан”, който получи и най-голям брой харесвания в интернет


На 13 ноември във Вършец се проведе публично обсъждане на разработените идейни архитектурни проекти за реконструкция и промяна визията на фонтана в центъра на града, на кръстовището на бул. "България" и бул. "Република". Обсъждането и следствие от конкурс заради необходимост от архитектурно-ландшафтно пространствено развитие между сградите на НЧ "Христо Ботев 1900", сградата на Община Вършец и парк "Слънчева градина".

В Общинска администрация постъпиха 4 идейни проекта, като те бяха изложени в Туристическия информационен център, бяха публикувани на сайта на община Вършец, организирано беше и обсъждане във Фейсбук, за да се проучи общественото мнение.

Кметът на общината инж. Иван Лазаров изрази мнение, че всеки един от проектите е интересен и оригинален по своему, но центърът на града се нуждае не от бетон и метални конструкции, а от повече „въздух" и свободно пространство, за да се открие великолепната гледка към алеята на чинарите и да се запази обликът и архитектурата на града.

Най-голям брой харесвания в интернет събраха „Кръглият стъпаловиден фонтан" (145 гласа) и „Фонтанът, символизиращ връх „Тодорини кукли" (136 гласа).

Повечето от присъстващите на публичното обсъждане се обединиха около предложението за „Кръглия стъпаловиден фонтан". Основната концепция на проектната разработка е създаване на уникален за града стилизиран образ на минералните извори.

Проектантският екип акцентира върху всички форми на поведение на водата, обединявайки ги в обща естетически организирана структура: водно огледало, каскади, водопади и фонтани. Всички тези състояния на водата ще се променят и ще доведат до разнообразие и динамичен образ на водния спектакъл. Фонтаните ще са няколко вида, с различни дюзи, с различна височина и различна траектория, но така че основните и най-високи гейзери да изписват герба на Вършец, което ще бъде и символът на фонтана. Те ще бъдат програмирани да работят в 24-часов променлив режим и на периоди с определена продължителност на действие.

През тъмната част от денонощието ще се включва вградено високоефективно и нискоенергийно светодиодно осветление, което ще допълва водния спектакъл със светлинни ефекти. Изкуственото осветление през нощта ще превръща водното огледало в кристално око и по-различен спокоен образ на композицията при „спящите" фонтани. Основната идея на проектантите е да се осигури непосредствен контакт на хората до фонтана, така че той да се превърне в още по-жив и притегателен център за жителите и гостите на курорта. Осигурени са места за сядане, отдих и релаксация до шумящите по различен начин водни атракции.

Снимки: Сitybuild.bg 

Очаква се окончателното решение на комисията. Класиралият се на първо място екип ще бъде поощрен с парична премия от 5 000 лева.  

Редактор: Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Правителството прехвърли на Община Свищов управлението на имотите при местността Паметниците

Правителството прехвърли на Община Свищов управлението на имотите при местността Паметниците

Така ще бъдат извършени консервация, реставрация, експониране и социализация и ще има възможност да се кандидатства с проект по оперативните програми на Европейския съюз 

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Голяма част от делата по жалбите, които бавят ремонта, са спечелени от Столична община, като предстои приключване на последна инстанция

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Той ще бъде с места за отдих, спортни игрища и фитнес съоръжения на открито, открита сцена за културни събития, детски съоръжения и площадки за игра, паметник и места за свободно паркиране

Създават временна комисия за изготвяне на концепция и реализация на коледна украса в София

Създават временна комисия за изготвяне на концепция и реализация на коледна украса в София

Предложението на председателя на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие Мирослав Боршош беше одобрено от Столичния общински съвет

Скулптура "Сърцето пътува" на чешкия творец Курт Гебауер ще бъде поставена на площад "Вацлав Хавел" в София

Скулптура "Сърцето пътува" на чешкия творец Курт Гебауер ще бъде поставена на площад "Вацлав Хавел" в София

Пространството беше обновено по инициатива на Sofia Discussion Forum със съдействието на район „Средец“