Обявиха поръчка за строителство за обновяване и архитектурно оформление на Централния площад в Момчилград

237

Поръчката включва изграждане на нови настилки, зелени площи, фонтан и водна каскада, рампа за достъпна среда, детска площадка, сцена, беседки и други


Пространството, което ще бъде обновено, включва площадното пространство в центъра на Момчилград. Обхватът на тази зона съдържа зоната около читалището (бивш културен дом), достигащо до ул. „Маказа“ от изток и ул. „Гюмюрджинска“ от запад, на север и юг граничи със съседни чaстни и общински имоти. Общата площ е 8 200,55 м², площта на озеленяването е 1 526,35 м², а площта на настилките – 6 671,40 м².

Настилки

Настилката на площада ще бъде заменена с нова, като чрез използване на различни растери и цветове ще бъдат подчертани основни направления на алеите. От западната страна за продоляване на съществуващата денивелация откъм ул. „Маказа“ е предвидено изгражда на рампа за достъпна среда, с която безконфликтно да бъде осигурен дотъп до централния градски площад от всички посоки и за всички посетители. При южната алея е предвидена усилена настилка и пропусквателен режим за достъп на специализирани автомобили, ако това се налага. Основните материали ще са бетонни павета с мита мозаечна повърхност. За водните площи са предвидени плочи от полиран и неполиран гранит в цветови унисон с алейната настилка. С цел запазване на част от съществуващите елементи, за бордовете ще се направят мостри и копия на съществуващите шапки от мрамор и облицовки от варовик, като по този начин ще се заменят амортизираните материали и ще се запази част от духа на площада.

Водни площи, озеленяване и осветление

Запазва се местоположението на фонтана и водната каскада, като е дадено ново предложение за конфигурация и естетично оформление. До каскадата се предвиждат кътове за отдих с нови зелени площи, които да подчертаят ефекта на водата. Проектът предвижда оптимизиране и рехабилитиране на съществуващите зелени площи, добавяне на нови тревни площи и декоративни дървесни и храстови видове. За подчертаване на художественото оформление новопредидената зелена площ в дъното на каскадата е предвидено да бъде използвана като цветен партер със сезонни цветя. Основното осветление е решено с енергоефективни улични високи лампи и ниски градински осветителни тела. В зелените и водните площи, както и при част от настилката се предвижда художествено осветление за подчертаване на по-интересни моменти.

Детска площадка и елементи на градската среда

Предвижда се изпълнение на детска площадка. За всички възрастови групи са предвидени места за почивка – пейки по продължението на зелените площи, декоративна пергола с пейки откъм ул. „Гюмюрджинска“ от запад, кътове с пейки при съществуващата чешма от изток, откъм ул. „Маказа“. Предвидено е поставяне и на модулни беседки – павилиони, които могат да се използват като беседки за почивка, игри и събирания, както и да бъдат превърнати в обекти с временна търговска или изложбена функция при определени мероприятия.

Търговски обекти и сцена

Съществуващите търговски обекти са приобщени към новото пространство, като е предвиден дървен подиум за разполагане на маси на открито, който е интегриран като част от новата визия на площада. В унисон с този дървен подиум е предвидено и изграждане на сцена, облицована със същия материал. Сцената се предвижда като постоянен елемент, който в ежедневието да се използва като част от площадното пространство. При конкретни събитя тя ще се използва като сцена за различни изяви като над нея има възможност за монтаж на разглобяема конструкция за навес, което да позволи осъществяване на мероприятия независимо от атмосферните условия.

Прогнозната стойност на поръчката без ДДС е 2 182 957 лева. Срокът за получаване на оферти или на заявления за участие е 19 септември. Проектирането е на „БулАрхДизайн“ ЕООД (BulArchDesign), София.

ОЩЕ НОВИНИ

Обявиха поръчка за изграждането на предвидените две нови метростанции в столичния "Люлин"

Обявиха поръчка за изграждането на предвидените две нови метростанции в столичния "Люлин"

Ще бъде разширен булевард "Царица Йоанна" и ще бъдат изградени нови тротоари и велоалея по протежението му

Учебен павилион в Германия и библиотека в Барселона са победителите в конкурса за архитектура Mies van der Rohe 2024

Учебен павилион в Германия и библиотека в Барселона са победителите в конкурса за архитектура Mies van der Rohe 2024

Победителите демонстрират принципите на Новия европейски Баухаус, внасяйки зеления преход в живота на хората

Откриха новия "Ритейл парк Несебър" в село Равда

Откриха новия "Ритейл парк Несебър" в село Равда

Търговският център в местност “Чатал Тепе” 2 е с инвеститор „Зет Естейт“, а проектът финансира Пощенска банка

Стартира кампанията на Община Габрово "Да превърнем сивото в зелено"

Стартира кампанията на Община Габрово "Да превърнем сивото в зелено"

Инициативата е насочена към реализация на дейности по благоустрояване на обекти общинска собственост

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Сградата, един от символите на града, е пример за типичната черноморска къща от времето на Възраждането