Очаква се хотел "Рила" в София да бъде съборен и да бъде построена нова сграда

1703

Това съобщи районният кмет Трайчо Трайков и се обяви против инвестиционното предложение.


В началото на март ви съобщихме, че "Рила-център" ООД предвижда изцяло нова сграда на мястото на хотел "Рила", като се запази същият обем и височина на сегашната. Това предвижда втори проект, поръчан от собственика на "Ателие Серафимов архитекти", след като през ноември 2018 г. общината одобри друг проект за трансформация на хотела, който предвиждаше запазване на сегашната сграда и изграждане на 11-етажна пристройка от страната на ул. "Леге".

Снимка: CityBuild.bg

Новото решение е идентично със съществуващата сграда на хотела и е комбинация от два правоъгълни обема, представляващи високо тяло от около 11 етажа с лице към ул. "Позитано", и ниско тяло от 2-3 етажа, долепено на калкан с ниското тяло на сградата на бившия "Кореком". Партерните нива са предвидени за обществено обслужване, предвиждат се и подземни гаражи, като се обмисляло те да бъдат разположени под археологическия пласт, за да го запазят. Прогнозира се, че с тях ще се намали броят на паркиращите около хотела.

Визуализация: "АСА". Така ще изглежда новата сграда на мястото на хотел "Рила".

Вчера късно вечерта кметът на район "Средец" Трайчо Трайков съобщи, че в районната администрация е постъпил проект за промяна на регулационния и застроителен план на хотел "Рила", че предстои хотелът да бъде съборен и да бъде построен комплекс от търговска, жилищна и административна част. Според Трайков новият проект предлага сериозна намеса в трудната за балансиране централна градска част и в становище до главния архитект на София той изброява следните обстоятелства:

Обектът попада в територия с културно историческо наследство и появата на нова висока сграда ще наруши сериозно архитектурно историческия облик на ул. „Леге" (уточняваме, че проектът не предвижда по-голяма височина от досегашната). Друг довод на Трайков е, че новопредвидената сграда е разположена в Археологически резерват "Антична Сердика и Средновековен Средец" и попада и в охранителна зона на единична недвижима културна ценност „Църква „Св. Николай Мирликийски", затова съществуват опасения, че конструктивната стабилност на старинната църква и останалите сгради може да бъде застрашена от предвидените мащабни строителни дейности.

Според Трайков предлаганото ново застрояване и уплътняване на зоната трябва да бъде съобразено със стратегията на общината за развитие на публичните пространства в градския център, проект "София - град за хората" и докладът, изготвен от урбаниста проф. Ян Геел. Поставените цели като облекчаване на автомобилния трафик в центъра на града и планирането в „човешки мащаб" са несъвместими с предлаганото високо застрояване. Съществуващият и в момента проблем с паркирането ще бъде усложнен, смята районният кмет, независимо, че намеренията на инвеститорите са за подземен паркинг.

Според Трайчо Трайкъв трябва да се вземе предвид и значителното увеличаване на количеството генерирани битови отпадъци, което ще усложни сметосъбирането и сметоизвозването и ще наложи да се предвидят пространства за разполагане на голям брой нови контейнери за смет, нарушаващи привлекателността на околните улици.

Разширяването на пешеходните зони около обекта (ул. "Съборна", пл. "Света Неделя") и обновяването на околното пространство ще бъде обезсмислено от превръщането на зоната в строителна площадка, а освен това е необходимо гарантиране на опазване от увреждане на уличната настилка около обекта, която е единична урбанистична и архитектурно-строителна недвижима културна ценност, мотивира се Трайков.

Не на последно място според него разрушаването на съществуващата сграда и последващия строеж биха създали сериозни неудобства на живеещите и работещите в зоната, свързани със шум, прахово замърсяване, блокиране на улици за години напред. При сегашната несигурна икономическа ситуация реализацията на подобни смели инвестиционни инициативи е много несигурна и би могла да се проточи допълнително. Това от своя страна създава предпоставка за пореден спрян голям строеж, което би се отразил много негативно на визията на най-представителната градска част, казва още районният кмет. Цялото становище може да прочетете тук.

Снимка: CityBuild.bg

Хотел „Рила" е изграден по проект на акад. арх. Георги Стоилов и отваря през 1962 г. Това е хотелът на Политбюро на ЦК на БКП и същевременно най-луксозната сграда по онова време. Достъп до сградата получават само членовете на държавното управление. Очевидци разказват за тунелите, свързващи хотел „Рила" с всички важни държавни сгради в района, а към ресторанта на хотела е изградена лаборатория за изследване на храната на управляващите. Всички високопоставени гости и правителствени делегации са настанявани в него.

Снимка: CityBuild.bg

Хотел "Рила" е включен в "Бяла книга" на модерната архитектура като обект, който трябва да бъде защитен. В момента работи и като хотел, а други пространства се ползват за офиси. На приземния му етаж има ресторант с бар и нощен клуб. Според сайта на хотела, той разполага с 93 стаи, от които 68 стандартни двойни стаи, 4 стандартни тройни стаи, 11 малки апартамента, 8 апартамента и 2 екзекютив апартамента. Има и конферентни зали с професионално оборудване.

 

Снимки: CityBuild.bg

Изменение на план за регулация и застрояване

Работен устройствен план

Силует

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Сградата, един от символите на града, е пример за типичната черноморска къща от времето на Възраждането

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Ръководител на проекта е арх. Пламен Михалски, археолог е Митко Маджаров, а проектант - Маринела Георгиева – Трифонова

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават да подкрепите проекта, като попълните анкета