Очаква се одобрение на ПУП за строеж на завода за електромобили край Ловеч

345

Предвижда се той да бъде първият въглеродно неутрален в Европа и да произвежда сам енергията, която потребява


Фабриката на Next.e.Go Bulgaria ще бъде разположена на терен до бившия завод “Балкан” в Ловеч, където в миналото са произвеждани едни от първите автомобили, велосипеди, мотоциклети и самолети в България.  Заводът ще климатизиран и с много зеленина. На площ от 1 360 дка освен завод ще има още фотоволтации, подстанция, автомивка, тестова писта, паркинг за новите автомобили, нови вътрешни пътища с четири ленти и четири входа. Реално около завода ще бъде новата индустриална зона „Балкан“, която се очаква да е в топ 5 на новите индустриални зони в България.  Теренът е на братята Кирил и Георги Домусчиеви, които държат 49,998% от Next.e.Go Bulgaria. Останалите 50,002% от дружеството са на германската Next.e.Go Mobile.

Визуализации: Next.e.Go Bulgaria

В средата на юли миналата година Министерският съвет одобри проект на Меморандум за разбирателство между правителството и „Некст.е.ГО България" АД за изпълнение на инвестиционния проект и определяне на междуведомствена работна група за осигуряване на институционална подкрепа при изпълнението му. Очакваната инвестиция ще е в размер на над 280 милиона лева и капацитет за производство над 30 000 електроавтомобила годишно.

На 23 декември 2021 г. в Община Ловеч се проведе Експертен съвет по повод приемането на документите за строеж на завода за електромобили. На срещата бяха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, изпълнителният директор на „Балкан“ АД Ивайло Стоянов, главният архитект на общината Минчо Петков и арх. Любомир Станиславов, председател на “Аутомотив клъстер България” и един от двамата изпълнителни директори на компанията. Ако всичко с документите върви бързо, очаква се първата копка да стане през март.

„От този съвет излизаме с изискването да се съгласува ПУП-а след празниците, ориентираме се към приемаме след получаване на положителни становища, тъй като документацията трябва да е изрядна в юридическо отношение“, направи заключение арх. Минчо Петков. Надявам се заповедта за одобряване на ПУП да бъде първият документ, който ще подпиша през новата година, каза кметът Корнелия Маринова.

ОЩЕ НОВИНИ

Проектът за Колодрума в Сливен получи одобрение на български и чуждестранни експерти

Проектът за Колодрума в Сливен получи одобрение на български и чуждестранни експерти

Проектът на „Ателие М плюс“ беше представен пред Общинския съвет, представители на архитектите в града и общественици

"Хилтън София" получи българско отличие за интериорен дизайн на бизнес хотел

"Хилтън София" получи българско отличие за интериорен дизайн на бизнес хотел

Вътрешната и външната му реновация и пристрояване започна през 2021 година по проект на ИПА и е на финален етап

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Очаква се да бъдат изградени още офисна, битова и складова част, ферментационно помещение и други, като вече е насадено и ново лозе в рамките на парцела

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

PARKMAXX RETAIL PARK се строи в кв. "Кючук Париж" върху терен от 42 декара между бул. "Кукленско шосе" и ул. "Индустриална"