Очаква се поръчка за изграждане на надстройка в ДГ „Лозичка“ в столичния „Лозенец“

214

Във фасадно отношение проектът за надстрояване на по-новата сграда търси приемственост със старата и типични за нея материали и цветове


„От самото начално взехме важно решение, което със сигурност ни забавя, но смятам, че е за добро – отказахме се от т.нар. „инженеринг“ – т.е. проектантът и строителят да са едно и също лице. Огромна част от проблемите с качеството на общественото строителство в София идват именно от него, тъй като при инженеринга наистина се строи малко по-бързо, но практиката показва, че става по-калпаво и с множество проблеми, заметени под килима. Затова и процесът ни в „Лозенец“ е по-бавен - преодолявайки всевъзможни административни и бюрократични пречки, подготвяме проектите си в детайли, за да могат не просто да изпълняват функцията си да настанят известно количество деца и да осигурят така очакваната услуга „общинска детска градина“, но и самите проекти да бъдат празник и събитие за квартала и за гражданите, а децата да бъдат вдъхновени и възпитани от една благотворна визуална среда“, казва кметът на район „Лозенец“ Константин Павлов и публикува визуализации от проекта за разширение на 192 ДГ, по които в най-скоро време ще бъде обявена обществена поръчка за строителството.    

Проектът за надстройка на по-новата сграда в градината представлява изграждането на една допълнителна детска група с площадка за игра към съществуваща 192 ДГ “Лозичка, допълваща капацитета на детската градина до 8 групи. Допълнителният капацитет се осигурява чрез частична надстройка на второ ниво на съществуваща нова сграда на градината на кота +5.20 посредством метална конструкция и послоен монтаж с цел бързо и сухо строителство в летните месеци на 2022г., избягване на мокри процеси и минимална намеса в ежедневната работа на градината.

Откъм улица "Капитан Андреев" се обособява допълнителен отделен вход чрез метално стълбище, което позволява самостоятелната работа на групата при нужда от изолиране на децата от останалите в градината. Във фасадно отношение проектът търси приемственост със старата сграда на градината и типични за нея материали и цветове - дървесният фладер на вентилируемата облицовка и бялата мазилка след пребоядисване на съществуващата сграда. На югозападната фасада е предвиден голям неотваряем прозорец, който осигурява светлина и визуален контакт с градината. 

Отоплението на групата се предвижда с подово отопление към съществуваща ТЕЦ мрежа, а за пречистването на въздуха е осигурена механична вентилация с рекуперация и пречистване на въздуха за зимните месеци с повишени нива на мръсен въздух в града. „Проектът включва детайли за всички части, като има конкретни проекти за мебелите, които ще се произведат, а това ще премахне възможността за свободни интерпретации от страна на бъдещия строител и ще имаме проект, ориентиран към детето и неговите конкретни нужди“, казва още Павлов.

Снимки и визуализации: Район "Лозенец"

Граждани все пак поискаха още визуализации и чертежи, както и повече информация за стълбището, височината на надстроения етаж и за това дали проектът е избран с конкурс.

ОЩЕ НОВИНИ

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Сградата, един от символите на града, е пример за типичната черноморска къща от времето на Възраждането

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Ръководител на проекта е арх. Пламен Михалски, археолог е Митко Маджаров, а проектант - Маринела Георгиева – Трифонова

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават да подкрепите проекта, като попълните анкета