Очаква се поръчка за изграждане на надстройка в ДГ „Лозичка“ в столичния „Лозенец“

151

Във фасадно отношение проектът за надстрояване на по-новата сграда търси приемственост със старата и типични за нея материали и цветове


„От самото начално взехме важно решение, което със сигурност ни забавя, но смятам, че е за добро – отказахме се от т.нар. „инженеринг“ – т.е. проектантът и строителят да са едно и също лице. Огромна част от проблемите с качеството на общественото строителство в София идват именно от него, тъй като при инженеринга наистина се строи малко по-бързо, но практиката показва, че става по-калпаво и с множество проблеми, заметени под килима. Затова и процесът ни в „Лозенец“ е по-бавен - преодолявайки всевъзможни административни и бюрократични пречки, подготвяме проектите си в детайли, за да могат не просто да изпълняват функцията си да настанят известно количество деца и да осигурят така очакваната услуга „общинска детска градина“, но и самите проекти да бъдат празник и събитие за квартала и за гражданите, а децата да бъдат вдъхновени и възпитани от една благотворна визуална среда“, казва кметът на район „Лозенец“ Константин Павлов и публикува визуализации от проекта за разширение на 192 ДГ, по които в най-скоро време ще бъде обявена обществена поръчка за строителството.    

Проектът за надстройка на по-новата сграда в градината представлява изграждането на една допълнителна детска група с площадка за игра към съществуваща 192 ДГ “Лозичка, допълваща капацитета на детската градина до 8 групи. Допълнителният капацитет се осигурява чрез частична надстройка на второ ниво на съществуваща нова сграда на градината на кота +5.20 посредством метална конструкция и послоен монтаж с цел бързо и сухо строителство в летните месеци на 2022г., избягване на мокри процеси и минимална намеса в ежедневната работа на градината.

Откъм улица "Капитан Андреев" се обособява допълнителен отделен вход чрез метално стълбище, което позволява самостоятелната работа на групата при нужда от изолиране на децата от останалите в градината. Във фасадно отношение проектът търси приемственост със старата сграда на градината и типични за нея материали и цветове - дървесният фладер на вентилируемата облицовка и бялата мазилка след пребоядисване на съществуващата сграда. На югозападната фасада е предвиден голям неотваряем прозорец, който осигурява светлина и визуален контакт с градината. 

Отоплението на групата се предвижда с подово отопление към съществуваща ТЕЦ мрежа, а за пречистването на въздуха е осигурена механична вентилация с рекуперация и пречистване на въздуха за зимните месеци с повишени нива на мръсен въздух в града. „Проектът включва детайли за всички части, като има конкретни проекти за мебелите, които ще се произведат, а това ще премахне възможността за свободни интерпретации от страна на бъдещия строител и ще имаме проект, ориентиран към детето и неговите конкретни нужди“, казва още Павлов.

Снимки и визуализации: Район "Лозенец"

Граждани все пак поискаха още визуализации и чертежи, както и повече информация за стълбището, височината на надстроения етаж и за това дали проектът е избран с конкурс.

ОЩЕ НОВИНИ

ВИВА МАРЕ БИЙЧ ХОТЕЛ в Созопол – изпълнен с висок клас алуминиеви системи SCHÜCO

ВИВА МАРЕ БИЙЧ ХОТЕЛ в Созопол – изпълнен с висок клас алуминиеви системи SCHÜCO

Използваните естествени, висококачествени и високотехнологични материали благоприятстват постигането на оптимално темпериране на сградата през всички сезони, оптимизирането на енергийните разходи, както и намаляването отпечатъка й върху околната среда

Завърши изграждането на нова детска градина в район „Витоша“

Завърши изграждането на нова детска градина в район „Витоша“

Сградата на филиала е една от 25-те, които се изграждат в момента в София

Colliers отчита ръст в предлагането на жилища през първото полугодие на 2022 г.

Colliers отчита ръст в предлагането на жилища през първото полугодие на 2022 г.

Средните продажни цени остават стабилни през първите шест месеца на 2022 г

Над 10 км от път III-8652 в района на Неделино ще се ремонтират до края на септември

Над 10 км от път III-8652 в района на Неделино ще се ремонтират до края на септември

Третокласният път е важна транспортна артерия в област Смолян и свързва Неделино и Златоград с общините Баните и Ардино