Очаква се Столичният общинския съвет да одобри списък от обекти за финансиране от капиталовата програма

273

Целта е да не спре работата, докато се чака сформиране на правителство и приемане на държавен бюджет


Снимка: Столична община

„Намираме се в ситуация, в която в средата на годината София, както и всички общини, нямаме инвестиционни програми. Изправени сме пред риска да спрем голяма част от планираните обекти заради липсата на държавен бюджет“, каза вчера кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на списъка с обекти. Тя припомни, че съгласно българското законодателство, общините приемат свои бюджети до месец след приемането на бюджета на държавата. „И към момента няма никаква яснота кога ще бъде приет бюджетът на държавата, което ни принуждава не само да работим в рамките на предходния бюджет, но и да работим само по така наречените преходни обекти, които са били част от програмата ни за 2022 г. На практика това означава почти да спрем работа, както и да не можем да разплащаме реално свършената работа заради бюджетните ограничения“.

Кметът даде конкретен пример с детска градина в „Слатина“ - обект, който районният кмет е започнал през тази година. Тъй като той не фигурира в капиталовата програма за 2022 г., общината не може да направи плащане по нея, без да извърши закононарушение. „За да гарантираме работа по всички основни обекти и задачи на общината, внесох в Общинския съвет доклад със списък от обекти за финансиране на инвестиционни разходи за 2023 г. в общ размер от 593 млн. лв.", каза Фандъкова.

Списъкът включва конкретни обекти за финансиране със средства от общинските приходи в размер на 298 млн. лв. и 297 млн. лв. на проекти с осигурено европейско финансиране.

Обектите с общинско финансиране са такива, за които общината е в пълна готовност за работа и сключени договори, като средствата са изцяло до размера на собствените проходи. За проектите по европейски програми одобрението е от ключово значение, защото срокът за приключване на всички програми от този оперативен период е декември 2023 г. Забавяне на работа и съответно плащания при тях би било равнозначно на огромна финансова загуба.

Включените за финансиране обекти:

Основен  акцент в инвестициите, които столичният кмет Фанъдокава предлага, е пътната инфраструктура. Предлага се 192 млн. лв. да бъдат инвестирани в следните направления:

Изграждането на 20 обекта – стратегически за София нови булеварди и нови квартални улици. Над 48 млн. лв. са за изграждането на бул. „Т. Каблешков“, бул. „Филип Кутев“, бул. „Копенхаген“, реконструкция на ул. „Хенрих Ибсен“, бул. „Рожен“, бул. „Ломско шосе“, ул. „Опълченска“, както и ключови квартални улици в „Малинова долина“, „Витоша ВЕЦ Симеоново“, „Възраждане“ и др.

41 млн. лв. са за основни ремонти на квартални улици (рехабилитация на трамвайното трасе по бул. „Стамболийски“, основни ремонти на ул. „Кукуш“, ул. „Щросмайер“, ул. „Коперник“, ул. „Народно хоро“, ул. „Народен герой“, ул. "Емилиян Станев“ в „Триадица“  и други в районите „Възраждане“, „Красно село“, „Овча купел“, „Искър“ и „Лозенец“. В списъка са включени и основния ремонт на подлеза при Румънското посолство и изграждане на асансьори на трамвайното обръщало на трамвай № 7.

48,8 млн. лв. са договорените средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ за довършване на основния ремонт на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис III“ и централна градска част.

Основен акцент тази година е ремонт на тротоари във всички райони на общината – за които има осигурено финансиране в размер на 48,9 млн. лв. от Европейската инвестиционна банка. 

747 хил. са предложени за проектиране на нови улици и основни ремонти в кварталите.

133,9 млн. лв. са инвестициите в градския транспорт. Това са 60 млн. лв. за строителството на метрото по бул. „Владимир Вазов“ в „Подуяне“; 69 млн. лв. за доставката на 25-те нови трамвая и новите електробуси, в това число и 52-ата малки електробуса за довеждащ транспорт, които ще бъдат пуснати до есента. 4,5 млн. лв. се отделят за належащи ремонти по контактна мрежа на тролеите и трамвайни трасета.

Изключително важни обекти, които трябва да бъдат завършени тази година, са ВиК проектите. Общата им стойност е 86,9 млн. лв., с които се изгражда канализация в „Драгалевци“, „Суходол“, Нови Искър, „Кръстова вада“, „Бенковски“, „Модерно предградие“, „Обеля“, „Градоман“, „Михайлово“, „Вердикал“, както и дубльорите на Ляв Владайски колектор и по бул. „Симеоновско шосе“. Повечето от тези проекти се финансират по Оперативна програма „Околна среда“ и трябва да бъдат завършени през 2023 г.

67 млн. лв. са предложени за изграждането на детски градини, детски ясли и училища.

35,8 млн. лв. са за строителство на 32 нови сгради на детски градини. Това са обекти във всички райони на София.

10,2 млн. лв. за изграждането на нови сгради на 8 детски ясли.

17,8 млн. лв. са за основни ремонти, укрепвания, енергийна ефективност и спортни площадки на 41 училища.

270 хил. са за проектирането на бъдещи сгради на детски градини.

58,3 млн. лв. са инвестициите в екология, паркове и подобряване на качеството на въздуха. В тези обекти се включват основните ремонти на градина „Рила“, „Княжеска градина“, междублокови в кв. „Левски“, парк „Мокренски проход“ в „Красно село“ и "Пъмп трак парк" в „Младост“.

9 млн. лв. са предвидени за облагородяване на междублокови пространства.

3,2 млн. лв. са предложени за строителство на детски площадки във всички 24 района, които са избрани по искания и предложения на кметовете на райони.

22,6 млн. лв. от Оперативна програма „Околна среда“ са определени за подмяна на стари печки на дърва и въглища с нови екологични варианти.

21,1 млн. лв. са необходимите средства за продължаваща рекултивация на депата в „Суходол“, „Долни Богров“ и „Садина“, както и за осигуряване на техника за работата на предприятието за третиране на отпадъците.

През тази година трябва да завърши реставрацията и обновяването на Театър „София“, оборудване на новия Център за съвременно изкуство „Топлоцентрала“, реставрацията на банята в „Овча купел“, реставрацията на къщата на Райна Княгиня и ремонт на читалище „Иван Вазов“ в „Подуяне“ – общо 18,1 млн. лв. са инвестициите в културна инфраструктура.

8,5 млн. лв. се отделят за основни ремонти и апаратура на болници, в това число и реконструкцията на сградата на ул. „Пиротска“ за детска поликлиника (839 хил. лв.).

3 млн. лв. са инвестициите в основни ремонти на 5 социални центъра (Центъра за подкрепа на лица с увреждания в „Слатина“, центровете за временно настаняване в „Илинден“ и „Люлин“, Центъра за социална рехабилитация в „Сердика“ и Центъра за настаняване от семеен тип в „Княжево“). От тях също почти 1/3 са защитените европейски средства.

Малко на 1 млн. лв. са инвестициите за "Скейт парка" в Северен парк, спортни игрища в районите „Студентски“, „Люлин“ и кв. „Симеоново“.

Целият списък с инвестиционни обекти е с осигурено финансиране, по които Столичната община и районните  кметовете работят или общината има пълна готовност работата да стартира.

ОЩЕ НОВИНИ

Столичният общински съвет потвърди разпределението на комисиите и заместник-председатели на съвета

Столичният общински съвет потвърди разпределението на комисиите и заместник-председатели на съвета

Миналата седмица областният управител Вяра Тодева върна първото решение заради "съществени процедурни нарушения"

Проведе се обществено обсъждане за нова жилищна сграда на площад "Ручей" в столицата

Проведе се обществено обсъждане за нова жилищна сграда на площад "Ручей" в столицата

Намерението е на частния собственик на терена, на който има бензиностанция и двуетажен магазин на верига за хранителни стоки

Изложба с проекти за реставрация на недвижими културни ценности във Видин гостува в София

Изложба с проекти за реставрация на недвижими културни ценности във Видин гостува в София

Нейни автори са възпитаниците на курса за архитекти по опазване на недвижимото културно наследство, създаден от НИНКН и Школата „Шайо“ към Центъра за архитектура и наследство в Париж

Община Стара Загора спечели безвъзмездно финансиране за разработване на проект за разширението на Зоопарка

Община Стара Загора спечели безвъзмездно финансиране за разработване на проект за разширението на Зоопарка

Припомняме, че реконструкцията на парка с проектант "Архитект Киряков" ЕООД получи специална награда в конкурса ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2022 и награда BIG see Award 2023

Пет министерства, Столична община и управителят на Област София град активизират дейностите по развитието на Природен парк "Витоша"

Пет министерства, Столична община и управителят на Област София град активизират дейностите по развитието на Природен парк "Витоша"

По време на дискусия беше взето решение за провеждане на регулярни срещи за конкретни действия за справяне с проблемите, като за целта ще бъде начертана и пътна карта