Офисът на Melexis - вдъхновяваща и удобна работна среда от Fimera Design

786

Студиото създава функционално разпределение на пространството, вдъхновено от фирмената идентичност: с деликатни графики, пестелива декорация, различни нюанси на синьото и игра на материали и обеми


Melexis е международна инженерна компания и световен лидер в проектирането, разработването и доставянето на иновативни решения в сферата на микроелектрониката за клиенти от автомобилния, индустриалния, потребителския и медицинския сектор. Компанията е в топ 5 на световните лидери в разработката и доставката на автомобилни сензори. В Melexis Bulgaria към момента работят повече от 600 човека.

Базиран на най-новите тенденции в работните интериори, новият офис на Melexis Bulgaria в столичния квартал Горубляне с респектираща обща площ 15 000 m² e един от най-големите инвестиционни проекти в България за миналата година с вложени повече от 75 милиона евро в нова супер високотехнологична сграда и производство. Fimera Design проектира и менажира изпълнението на административната и голяма част от общите части на сградата (площ от 7 000 m² влизат в обхвата на заданието), а освен това разработи цялостна програма от сигнатури.

В края на 2017г. Fimera са поканени от Melexis на предварителни разговори във връзка с възможността да поемат интериорния дизайн на административната и други части от бъдещата нова сграда на компанията. По това време концепцията за новата сграда, нейната функционалност и капацитет все още не са изцяло дефинирани. След като проектът е възложен на Fimera, в началото на 2018г. студиото започва работа заедно с екипа на Melexis – с главния архитект на сградата Себастиян Мортелманс и IPS – архитектура и проджект мениджмънт.

В Melexis искат да осигурят на своите инженери вдъхновяваща и удобна работна среда със съвременен „activity based” интериорен дизайн. Това означава да се стимулира движението на служителите между различните функционални ядра на пространството. В офиса има обособени разнообразни зони – “touch down” зони за кратки работни срещи „на крак“, зони за релакс, зони за работни срещи, брейнсторминг и разговори извън залите за срещи, библиотека, зони за хранене. Предвидена е и голяма зала за йога, танци и други спортни дейности.

Очакванията на компанията са интерпретирани през богатия опит на Fimera. Студиото се запознава с начина на работа на Melexis, тяхната вътрешна организация и корпоративна култура, множеството различни екипи и как те комуникират помежду си, за да предложат най-адекватно и функционално разпределение на пространството. Изготвена е карта на вътрешните взаимоотношения между различните екипи, за да е сигурно, че разпределението ще бъде най-оптимално за работата на хората.

Интересна подробност е, че около 6 месеца след започването на работата на Fimera и предаден идеен и концептуален проект, от Melexis решават, че след анализ на темповете на развитие на компанията и нуждите на пазара трябва да се преразгледа капацитета и площта на сградата, което налага тотална промяна на нейната архитектура. С това е удължен и срокът за завършване на проекта с почти една година.

Част от заданието е интериорът да бъде отражение на ценностите и корпоративната култура на компанията, без излишно и самоцелно декориране. Затова стилът на офиса е вдъхновен от самата компания. От Melexis дават достъп и до техния branding design guide, както и голямо количество визуална и графична информация, която е използвана като вдъхновение и избор на палитра от цветове и графики за интериора. Aкцентирано е върху различните нюанси на синьото, преливащи в настилки, мебели и графични послания, съчетани с дървесни декори, на фона на неутрални бели, сиви и графитени повърхности. Своеобразната игра на материали и обеми насища обстановката с нужната за работа динамика, като без излишна декорация носи визуално разнообразие и стимулира креативния ритъм на работа.

Fimera изработва и “Environmental Graphic Design”. Това включва разработването на цялостна програма от сигнатури за сградата – табели, знаци за ориентир (wayfinding), графичен дизайн и др.

В административната част на сградата са обособени макрозони, разположени на два етажа, от които първият е основният. Тези зони са: Reception & Customer Area, Plaza, Home Zone, Patios, Changing Room, Yoga & Sport Area.
 
Reception & customer аrea включва няколко зали за срещи за клиенти и интервюта и рецепция с модерна и футуристична визия. Около нея има няколко lounge зони, място за съхранение на багаж на посетителите, както и зона за продуктово позициониране и презентации.

Plaza е зоната, която обхваща една голяма централна част от сградата. В нея са разположени професионална кухня с голяма кантина, места за хранене и много зони за релакс, разположени свободно или обособени чрез „надигнати“ във вертикала своеобразни подиуми, всеки един от които е с различен дизайн.

Home Zone e главният работен офис с административните и инженерни отдели на компанията. Работните зони са групирани по дейности и са разположени така, че групите, които комуникират най-често, са непосредствено една до друга. Във всяка зона има обособени места за почивка, touch down зони за работни срещи и зони за работа в усамотение. В зоната има и няколко различни по големина зали за срещи, някои от които със стъклени прегради, а други напълно изолирани от останалата офис среда, които се ползват от екипите чрез вътрешна система с предварителна резервация. Използвани са частични преградни стени както до тавана, така и до нивото на очите, за да се избегнат излишно затваряне и сложни преходи.

Колкото и прецизно осмислена да е работната среда, тя не може да създава пълноценна атмосфера без връзка с природата. Дълбоко убеден в това, екипът на Fimera променя визията на клиента за петте вътрешни двора на сградата, превръщайки ги с дизайнерското си и ландшафтно решение в зелени градини. Три от тях са достъпни от първия етаж, а две - от втория. С красивия екстериорен дизайн на мебелите и подборът на растителни видове тези вътрешни градини от една страна осигуряват обновени зони за релакс, вече любими за обитателите на офиса, а от друга – красиви отморяващи гледки през витрините на интериорните зони.

Changing Room е съблекалнята за служебно облекло, а Yoga & Sport Area предлага зала за йога, танци и други спортни активности. 

Главен изпълнител:
Кордеел-България ЕАД

Интериорен дизайн и мениджмънт:
Fimera Design Studio

Електрически инсталации:
Енерджи-Ка ЕООД

Отопление, вентилация и климатизация:
Би Джи Ар Груп ООД

Интериорно осветление:
Polaris Lighting
IKIS Lighting

Остъкляване и метални конструкции:
Flex Space Ltd

Двоен под и мокет:
Joint Pavimenti Bulgaria

Санитария и плочки:
Jessica

Мебели по поръчка:
Мебелор ООД

Мека мебел и столове:

Workspace
Procontract
Sklada
Offisphera

Екрани, мултимедия и дигитално съдържание:
Omnichannel

ОЩЕ НОВИНИ

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Марката за луксозни хотели, ресторанти и резиденции Nobu подготвя още един хотел в България - на брега на Черно море във Варна

Близо 100 са участниците в 20-ото юбилейно издание на изложение ТЕХНОМЕБЕЛ

Близо 100 са участниците в 20-ото юбилейно издание на изложение ТЕХНОМЕБЕЛ

Изложителите от България и чужбина ще представят над 300 регионални и световни брандове

GROHE SPA на Седмицата на дизайна в Милано

GROHE SPA на Седмицата на дизайна в Милано

Влезте в света на новия лукс и иновациите с разказ за представянето на под-марката на събитието миналата година и очакването от предстоящото издание

Обновена е сградата на Двореца на културата в Перник

Обновена е сградата на Двореца на културата в Перник

Ремонт с подобни мащаби по сградата не е правен от нейното откриване

Шоурумът на ЕТЕМ в Пловдив получи престижна награда DIBLA DESIGN AWARDS

Шоурумът на ЕТЕМ в Пловдив получи престижна награда DIBLA DESIGN AWARDS

Отличията за интериорен и продуктов дизайн са авторитетна оценка за професионализъм и талант

Детският обучителен център към Регионалния етнографски музей на открито "Етър" приема най-малките си посетители в нова сграда

Детският обучителен център към Регионалния етнографски музей на открито "Етър" приема най-малките си посетители в нова сграда

Тя е изградена на мястото на старата дървена сглобяема къщичка (38 кв. м), където от 2013 година децата се запознаваха с различни занаяти и домашни дейности