Сигнализираха за проблеми и разруха при ремонта и реставрацията на Астрономическата обсерватория в Борисова градина в София

296

Екипът на катедра „Астрономия“ при Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ изпрати отворено писмо до институции и медии


Снимка: Васил Гюров

Хронологията

Екипът на катедра „Астрономия“ при Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ изпрати отворено писмо до институциите и медиите, за да съобщи за огромните проблеми и разруха при извършването на ремонта на Астрономическата обсерватория на СУ в Борисовата градина в София. В отвореното писмо се казва, че е имало необосновани забавяния на започването на ремонта. Определеният по договор срок за изготвяне на проект е бил просрочен с около 2 години – за довършването му е била необходима личната намеса на министъра на културата. Най-после в средата на февруари 2022 г. е получено разрешение за строеж от главния архитект на Столична община. Повече от година по-късно, през март 2023-а, е подписан протокол за откриване на строителната площадка, като представители на администрацията на СУ „Св. Климент Охридски“ и на фирмата-изпълнител заявяват, че отделните сгради ще се ремонтират една по една, което ще позволи основните обучителни и публични дейности, провеждани в обсерваторията, да продължат.

Снимка: Васил Гюров

През шестте месеца от началото на ремонта от катедрата са докладвали на ректора на СУ за дейностите на фирмата изпълнител, водещи с всеки изминал ден до все по-голяма разруха. Последните два доклада с хронология на ремонта, заключения и снимков материал може да видите тук и тук. „Поради неадекватните действия и бездействия на фирмата изпълнител, обсерваторията е неизползваема и помещенията не са подходящи за каквото и да е присъствие на хора. Трябва да подчертаем, че в момента всяка сграда и всяко отделно помещение в Астрономическата обсерватория на СУ, както и нейният двор, са в много по-лошо състояние, отколкото преди ремонта. На прага на зимния сезон тук цари пълна разруха, което се дължи изцяло на фирмата...", казват от катедрата.

Покривните ребра – отрязаните външни части на старите са съединени с новите с пирони

Следи от бърканият на ръка бетон директно върху тревата в двора

Външната страна на покривния парапет

Слой фибран (4 см) и замазка върху покрива на Административната сграда

Влага на нивото на почвата в мазето на Административната сграда (4.11.2023 г.)

В следобедните часове на 7 ноември, малко преди обявения значителен валеж над София (жълт код), работниците са вдигнали значителна част от керемидите на покрива на Старата сграда. На 8 ноември не е имало работа на обекта и дъждът е намокрил стените на сградата, което създава сериозен риск от повреда на механизма на фасадния часовник (произведен в началото на XX век) в централното помещение.

Снимка: Васил Гюров

Участниците в ремонта, консервацията и реставрацията

В протокола за откриване на строителната площадка са записани като строителен надзор инж. Живко Тенев от „Т7 консулт“ ЕООД, като възложител - инж. Христо Дичев - експерт „Инвеститорски контрол“ към СУ „Климент Охридски“, като строител - Мария Жабилова - управител на „РЕСТСТРОИТЕЛ“ ДЗЗД. Присъствал е главният архитект на район „Средец“ Кристиан Яричков.

Управителят на фирмата-изпълнител „РЕСТСТРОИТЕЛ“ ДЗЗД е съдружник във фирмите "Строител" и "Реставрация 02". Първата е с управител и собственик Ясен Георгиев Желев, който е и собственик на капитала и управител на "Риъл Естейт 2018" и на "Строител 21". Изпълнителят е ангажиран с ремонтни, консервационни и реставрационни дейности по сградите на обсерваторията по силата на договор № 80-09-184/17.09.2020 г., сключен по обществена поръчка със СУ „Св. Кл. Охридски“.

Снимки: Васил Гюров

История

Астрономическата обсерватория на СУ „Св. Климент Охридски“ е най-старата в нашата страна. Две от нейните сгради са първите, построени за нуждите на Софийския университет през 1897 г., и представляват първата научна инфраструктура на България.

Обсерваторията има национално значение с ролята си за подаването на точно време: дейност, която изпълнява около половин век. През всичките 126 години на своето съществуване обсерваторията е била активно средище на професионалисти и любители астрономи. Редовни занятия на студенти, научни изследвания, ежеседмичен кръжок за любители, мащабни публични прояви за популяризиране на науката са само част от провежданите там дейности.

През 1976 г. обсерваторията е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата, а територията ѝ попада в границите на резерват „Борисова градина“, паметник на културата и на градинското и парково изкуство с категория „национално значение“.

ОЩЕ НОВИНИ

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Сайтът вече дава възможност да създавате собствен профил, да публикувате проекти и да управлявате сами своето дигитално представяне

Иновативен жилищен проект на Дания спечели наградата Green Cities Europe Award 2023

Иновативен жилищен проект на Дания спечели наградата Green Cities Europe Award 2023

Заобиколен от зеленина и езеро, Basecamp Lyngby в Копенхаген предлага жизнена среда с богато биоразнообразие

Изграждат първото междублоково пространство в Стара Загора за преодоляване на ефекта "Градски топлинен остров"

Изграждат първото междублоково пространство в Стара Загора за преодоляване на ефекта "Градски топлинен остров"

То се намира в кв. „Железник“ между ул. „Загорка“ 31 и 33 и ул. „Старозагорско въстание“ 26 и 28

Започна изграждането на втори търговски комплекс HOLIDAY PARK в София

Започна изграждането на втори търговски комплекс HOLIDAY PARK в София

На разположение на клиентите ще има два хипермаркета и над 20 магазина и заведения