От фабрика "Орел" до бутиков хотел – модерно съживяване в историческа среда

481

Добрите методи на възстановяване и косервационно-реставрационни дейности са комбинирани със сполучлива практичност, дизайн с високи изисквания за лукс и комфорт, запазване на артефакти и почит към изкуството


Съвременното съживяване в културно-исторически контекст и успешната естетическа притегателност на бутиков хотел "Визуализа" дават възможност за запазване на характера за идентичност, значимост и непреходност. Инвеститор и изпълнител е „Визуализа“ ООД с управители бизнесмените Илиян Филипов и Цветан Пулев, които купуват сградата от английски предприемач, отказал се нея заради бавните и трудни процедури по реставрацията й. Цветан Пулев от дете минавал покрай сградата и винаги е мечтал да я възстанови. През 1993 г. той емигрира в Лондон и се занимава с реставрация на изоставени стари къщи. После се връща и най-после успява да съживи ценната сграда. Проектант на сегашния проект е арх. Веселин Русев (RG PARTNERS), а интериорният дизайн е по проект на инж. Бояна Русева (IBO PROJECTS). Вижте още тук.

RG PARTNERS (RG+P) събира своя опит от работа с архивно-типологични проучвания, анализ на ценностите, пряка работа с реставратори и консерватори, както и с адаптивни материали и технологии за реставрационна дейност: строителни разтвори и покрития за стени, подове и тавани, базирани на суровини от природата, следвайки местни традиции и техника на занаятчии, подобно на зографите със своята всеобхватност. Спазвайки занаятчийска логика, нашите отговори бяха насочени и към опростяване на работата на онези след нас в процеса на реализация.

Сградата на фабрика „Орел“ е пocтpoeнa пpeз 1890г. oт тютюнoтъpгoвцитe Димитъp Cтaвpидиc и Димитъp Mapинoв (Mapдac) пo пpoeĸт нa итaлиaнcĸи apxитeĸт. Зa вpeмeтo cи фaбpиĸaта зa тютюн и пaпиpocи e eднa oт нaй-гoлeмитe и нaй-мoдepни в Бългapия. В нея ca cъздaдeни пъpвитe бългapcĸи пypи, peĸлaмиpaни нa Πъpвoтo зeмeдeлcĸo-пpoмишлeнo излoжeниe в Πлoвдив пpeз 1892 г.

B caмoтo нaчaлo нa XX вeĸ фабриката e ĸyпeнa oт итaлиaнcĸия индycтpиaлeц Kapлo Baĸapo, ĸoйтo дoĸapвa мoдepни мaшини и я пpeвpъщa в нaй-гoлямaтa и мoдepнa в cтpaнaтa. Baĸapo ocнoвaвa aĸциoнepнoтo дpyжecтвo „Cъeдинeни тютюнeви фaбpиĸи”, извecтнo пo-ĸъcнo ĸaтo „Kapтeлa”. Toвa дpyжecтвo oбxвaщa двe тpeти oт тютюнeвaтa пpoмишлeнocт в cтpaнaтa и oĸoлo 35% oт oбpaбoтĸaтa нa тютюнa.

Πo вpeмe нa Πъpвaтa cвeтoвнa вoйнa Kapлo Baĸapo e пpинyдeн дa пpoдaдe фaбpиĸaтa и дa нaпycнe Бългapия. Toгaвa в гpaдa ce пoявявa xacĸoвcĸият фaбpиĸaнт Πeтъp Дяĸoв, който ĸyпyвa пpeдпpиятиeтo и пъpвoĸлacнaтa тexниĸa нa Baĸapo. Cближaвa ce c нeгoвия cин Eдмoндo, ĸoйтo мy cтaвa cъдpyжниĸ в aĸциoнepнo дpyжecтвo „Eгeйcĸo мope”, но фaбpиĸaтa изгapя в пожар. Cпopeд лeгeндaтa пoд тeпeтaтa гpaждaнитe нa Πлoвдив cъбиpaт вoлни пoжepтвyвaния, зa дa възcтaнoвят изпeпeлeнaтa cгpaдa. Cлeд 9 ceптeмвpи 1944г. фaбpиĸaтa e нaциoнaлизиpaнa и дo 1988г. в нeя ce пoмeщaвa шивaшĸa фaбpиĸa. Oттoгaвa здaниeтo e ocъдeнo нa caмoтa и paзpyxa.

Проектът е развит в частите градоустройство и инвестиционно проектиране в трите архитектурни фази - идейна, техническа и работна. Историческата сграда е реновирана чрез детайлно многопластово изследване и използване на най-прецизни похвати с цел запазване автентичността на културното наследство. Проучени са исторически факти, събрана е информация за състоянието на обекта, избрани са подходящи системи и технологии за интервенции с максимална степен на съвместимост и в същото време минимална вреда за сградата и хората.

В обекта са използвани знания във възстановяването, биоархитектурата, работейки с редица интересни и перспективни продукти в реалната възстановителна дейност. Работата е свързана с подбора на химически и физически съвместими продукти с конкретни рецепти, отговарящи на нуждите от консервативна и научна реставрация, приета от Superintendency, материали с гаранции за трайност и стареене. Детайлите и монтажни планове за каменен цокъл са запазени във фрагментарния си първообраз.

За запазване автентичността и характера на епохата е избрано специално висококачествено покривно титан-цинково покритие, което чрез естествени процеси на създаване на патина образува защитен слой. Продуктът е произведен в Нидерландия специално за този проект с методология винкелфалц и шиндли, като за детайли за подконструкция на покрив са използвани мембрани на швейцарски производител. Подпокривната конструкция включва система за вентилация и топлоизолационна система.

Добрите методи на възстановяване и консервационно-реставрационни дейности са комбинирани със сполучлива практичност - хoтeлът с гледка към Сахат тепе близо до Античния театър paзпoлaгa c лyĸcoзeн pecтopaнт c тepaca, ĸoнфepeнтнa зaлa, фитнec, сауна, парна баня, 45 cтaи и 7 aпapтaмeнтa нa 3111 ĸв.м, с включени тpи cyтepeнни нивa и пoдзeмен гapaж зa 14 aвтoмoбилa.  

„Безспорно предизвикателство е да работиш над интериора на емблематична сграда с 130 годишна история и сложно фунционално преустройство. След задълбочено предпроектно проучване с моя колега в този проект - Илия Иванов, изградихме концепция за интериорното решение – от една страна на база на исторически факти за вдъхновяващо и новаторско производство и търговия, и от друга - заданието на инвеститорите за непреходен дизайн с високи изисквания за лукс, комфорт, запазване на артефакти и почит към изкуството“, казва инж. Бояна Русева (IBO Projects).

Отправна точка е била времето на създаване на сградата и нейната първоначална функция - фабрика за пури. „Не случайно смелостта на това визионерско решение е съхранило духа на сградата толкова време. Изборът на материали, текстури, архитектурни системи и технологии на изпълнение е свързан с основната идея за сложен синтез от минало, настояще и бъдеще с артистичен дух и запазване на културното наследство“, казва още Русева.

Във всеки един от елементите на интериора са използвани знакови за времето си решения, но със съвременна визия и материали: ламперии по стените, подове с интарзии от различни италиански мрамори със специална обработка на текстурата и естествени паркети, ръчно ляти фризове и корнизи по таваните в съчетание с рисувани фрески, инспирирани от резачка за пури и по специален дизайнерски проект, напечатан на платно, корпусните мебели по индивидуален проект.

С оглед максимален комфорт са селектирани висок клас италиански мебели и осветление. Това допринася за усещането за рафинираност, естетика и функционалност. В зоната на фоайето мебелите са с текстури и цветове, подбрани в унисон с произведенията на изкуството. В стаите са разположени елегантни дивани и кресла, а в гурме ресторанта са подбрани продукти от с различни текстури и цветове в кореспонденция с общата визия на хотела.

"Надявам се да сме успели да създадем вдъхновяващ интериор с непреходна елегантност, който да бъде притегателен център за ценителите на историята, културата и изкуството“, казва инж. Бояна Русева IBO Projects.

Хотелът е един от победителите в категория „Градски хотели“ в конкурса „Сграда на годината 2022“.

ОЩЕ НОВИНИ

До 28 март се удължава срокът за кандидатстване по процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищен сграден фонд – Етап II"

До 28 март се удължава срокът за кандидатстване по процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищен сграден фонд – Етап II"

Така се дава възможност сдружения на собственици, които по различни причини, включително административни, не са успели да кандидатстват за финансиране до момента, да го направят

Община Варна ще поиска от Министерството на външните работи сградата на бившето руско консулство

Община Варна ще поиска от Министерството на външните работи сградата на бившето руско консулство

Вчера общинските съветници одобриха искането за прехвърляне на собствеността с намерение сградата да бъде превърната в детска градина или да се ползва от администрацията

В София отвори най-голямата зала за спортно катерене на Балканите

В София отвори най-голямата зала за спортно катерене на Балканите

Зала "Балкан" е с катерачна площ от над 3 000 кв. м, предлага над 300 различни маршрута, а в нея могат да се катерят хора от 3 до 90-годишна възраст  

Реализираният обем на инвестиционните сделки в България миналата година е почти 221 милиона евро

Реализираният обем на инвестиционните сделки в България миналата година е почти 221 милиона евро

Това показва проучване на Colliers на пазара на инвестиционни имоти у нас през второто полугодие

Изберете гипсова шпакловка от ТЕРАЗИД за идеално гладки стени и тавани

Изберете гипсова шпакловка от ТЕРАЗИД за идеално гладки стени и тавани

Продуктът е лесен за нанасяне, с достатъчно отворено време за работа и отлично сцепление с основата