Отхвърлиха идеята за парк-дарение от предприемач в Дряново

1098

Придобиването на по-голямата част от и около площада и предложената нова инвестиция предизвика недоволството на граждани.


С гласовете "въздържали се" и "против" на общинските съветници от Коалицията "Герб-Зелените-Воля" вчера беше отхвърлено предложението на кмета от БСП Трифон Панчев за проекта на ВСК "Кентавър" под формата на публично-частно партньорство в имота общинска собственост с площ 1 840 кв. м дружеството да изгради парк с детска площадка (вижте подробности за идеята тук). Площта на сградата на автогарата е била обект на приватизация в миналото и по-късно след фалит на първите частни собственици е придобита от Група „ВСК Кентавър". Старата сграда е съборена, а площта около нея и улица пред хотела е придобита от групата след търг миналата година. Именно придобиването на тези терени и предстоящата инвестиция в имот публична общинска собственост предизвика недоволството на граждани, което най-вероятно доведе до повече „въздържали се" по време на гласуването.

Кметът смята, че изграждането на обекта е в обществен интерес. Според ръководството на общината изработването на един работен проект за мястото, отредено по регулационен план за „парк и озеленяване", ще струва на общината 20-30 хиляди лева, а пари на местната администрация й трябват за ремонт на улици през капиталовата програма догодина. По време на заседанието беше отбелязано и че е възможно отхвърлянето на дарението да „разсърди" инвеститора, който може да реши да си огради имота пред хотела. Вижте становището на кмета тук.

Идеята беше общинският имот на площада (в средата) да се превърне в парк. Имотите отляво (хотелът и пространство пред него) и отдясно са собственост на „ВСК Кентавър - ИЗ Динамика".

Според управителя на „ВСК Кентавър - ИЗ Динамика" ООД Мариана Печеян (бивш председател на Общинския съвет и почетен гражданин на Дряново), "същите хора, които ми продадоха имота, които се съгласиха да инвестирам в него и да го подаря на общината, сега са против. Искат туризъм и спорт - няма как да се случи с такава политика. Искахме да направим нещо хубаво за града, да привлечем повече туристи, да зарадваме дряновци, да направим Дряново по-красиво и по-модерено - не ни позволиха някои от общинските съветници. Мога да кажа, че този отказ за инвестиция (и то във вид на дарение за общината) на човек  от големия  бизнес, извинете ме за нескромността, ще бъде пагубно за Дряново. Никой повече няма и да си помисли да дойде и да си влага парите при такава несигурна среда за инвестиции. Ние нямаме проблем. Още утре като добри стопани ще започнем  заграждането на нашия имот." На 20 ноември в профила си във фейсбук Печеян се оплака, че площадът, в частност нейният имот, се използва за безплатен паркинг на тирове и коли.

Снимка: Мариана Печеян

Ема Димитрова