Откриха Археологическия комплекс "Долината на тракийските царе" в град Шипка

873

Той е първият по рода си в страната, а целта му е да представи тракийската култура и изкуство


Археологическият комплекс „Долината на тракийските царе“ се намира в град Шипка, а в непосредствена близост до него са тракийските гробници Грифони, Хелвеция, Голяма Косматка, Оструша и Шушманец (Шишманец). В комплекса е изградена централна сграда, в която посетителите могат да видят восъчни фигури на тракийския цар, царица, виночерпец и воин, създадени по подобие на стенописите в казанлъшката Тракийска гробница, и да си направят снимки с тях, облечени в типичните за епохата дрехи.

Туристите ще се озоват в тронната зала на двореца в античния град „Севтополис“, а самият античен град е пресъздаден в макет, който представя съществуването му под язовир „Копринка“.

В комплекса има многофункционална зала за събития, изложби, ресторант с винарна, пет къщи за гости, център за билети и кафене. Холограмен екскурзовод, визуализиращ тракийски владетел, посреща посетителите и разказва за Долината на тракийските царе. Чрез триизмерна виртуална реалност туристите имат възможност под формата на игра да научат различни детайли и аспекти на тракийската култура, начин на живот, да се пренесат от тронната зала на Севт III до жреческия ритуал в Тракийската гробница и битката на тракийските воини. В централната сграда на разположение на посетителите са още ателие за керамика, ювелирно ателие, магазини за сувенири.

На панорамната стена на комплекса са разположени далекогледи, с които посетителите могат да разглеждат Долината на тракийските царе. Предвидени са още възможности за наемане на велосипеди, колички за голф, обиколка и заснемане на долината с дрон и обиколка с балон с топъл въздух.

Оригиналните елементи се намират в Долината, а тук могат да се видят възстановките и обичаите на траките. Комплексът е част от един от най-широкомащабните проекти на Община Казанлък „Светът на траките“. Проектът е финансиран по Оперативната програма “Региони в растеж 2014-2020” и включва консервация, реставрация и социализация на тракийска гробница и култов комплекс “Оструша”, изграждане на велоалея от град Крън до град Шипка, както и построяване на туристическия комплекс.

Снимки: Община Казанлък

ОЩЕ НОВИНИ

Студенти подготвиха любопитна изложба на площада в Царево по случай 24 май

Студенти подготвиха любопитна изложба на площада в Царево по случай 24 май

Проектът „Буквите в заобикалящата ни градска среда“ е на възпитаници на Националната художествена академия (НХА)

Ремонтират градския площад в Момчилград

Ремонтират градския площад в Момчилград

Дейностите се очаква да приключат до края на годината

Над 35 000 цветя ще красят един от символите на Русе – Вазата в Парка на младежта

Над 35 000 цветя ще красят един от символите на Русе – Вазата в Парка на младежта

Тя е създадена в средата на 50-те години на миналия век и е с височина 3,40 метра, а в най-широката ѝ част обиколката ѝ достига 7 метра

Откриха новата сграда на Младежкия център в Монтана

Откриха новата сграда на Младежкия център в Монтана

Тя е реализирана по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ чрез Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство

Централни хали в София отварят като реконструиран покрит пазар със зони за хранене и култура

Централни хали в София отварят като реконструиран покрит пазар със зони за хранене и култура

Възвърната е оригиналната архитектурна и интериорна визия на паметника на културата, като са възстановени фасади, гербове, часовникова кула и фонтан, реставрирани са и археологическите разкопки в сутерена