Откриха новия демонстрационен център на ТК АКВЕ КАЛИДЕ в Бургас

86

Историята и традициите на минералните извори са представени в новия център към комплекса


„Искам да благодаря на, светла ѝ памет, Цоня Дражева, защото тя беше първият виновник да започнем тези разкопки. След като Министерството на културата забрани на Община Бургас функционирането на старата баня и постройките около нея в тази територия, се заехме с тежката задача да започнем мащабни археологически разкопки с цел разкриване на всички културни пластове. Това е едно от малкото места в България, където имаме щастието да видим шест културни пласта, като започнем от праисторическите времена, Тракия, Рим, Византия, Османската империя и нашето съвремие. Благодаря на Националния исторически музей, на Българската академия на науките, на директора на Регионалния исторически музей д-р Милен Николов и ръководителя на разкопките доц. д.и.н. Димчо Момчилов за това, че се съгласиха всички артефакти, които са открити при археологическите разкопки, да се експонират в този музей.“, каза при откриването на демонстрационния център кметът Димитър Николов. Той допълни, че „Акве калиде“ има потенциала да е не само лятна, а целогодишна туристическа дестинация, която дава възможност за използване на минералната вода.

От 2008 г. досега Община Бургас е финансирала с над 1 милион лева в археологическите проучвания на минералните бани, а преди няколко дни е направена договорка за провеждането на нови изследователски дейности. „Община Бургас ще продължи да финансира и през 2023 година разкопките в най-интересната част от обекта, която е била същинската баня. До момента тя не е проучвана, тъй като на мястото има инфраструктурно оборудване, касаещо ползването на минералната вода.“, допълни Димитър Николов.

Демонстрационният център на ТК „Акве калиде“ се състои от експозиционна и демонстрационна част.

В експозиционната са представени основните етапи от изследванията и резултатите от тях. Експозицията включва както находки от Акве калиде, така и от района около минералните извори. В скоро време в нея ще бъдат добавени и находки, открити при проучванията от тази година. Сред специалните открития на археолозите е римски канал, горещият басейн и пещите за подгряването на водата, 120 монети от 4. век и 11 оловни печата.

Демонстрационната част на комплекса показва на посетителите типичната баня, характерна за епохата на Римската империя. В интерактивната зона пък са показани по атрактивен начин чрез аудио - визуални ефекти етапите от историята на Акве калиде. Тази част от центъра включва още семеен кът с детски басейн, парна баня, сауна, душове и ще работи на принципа на модерните спа центрове.

На следващ етап Община Бургас ще продължи да работи за разкриването на кампус за студенти археолози. Вече са осъществени разговори с Института по археология от БАН. Предложено е и партньорство на големите европейски университети, в които има катедри по археология да провежда практики на свои студенти на терен в Бургас. Български студенти по археология също ще участват в разкопките и ще провеждат своите летни практики като обменят опит със свои колеги от Европа. До момента Германия, Франция, Англия и САЩ са потвърдили участието си в бъдещи летни лагери по археология. Кампусът ще разполага с екологични бунгала. Ще има зони за хранене, в които ще се презентира начинът на хранене на нашите предци на база на събраните научни факти. Ще има школи по древна астрономия и древна медицина.

ОЩЕ НОВИНИ

Министерството на културата одобри проект за изграждане на нови павилиони пред Дряновския манастир

Министерството на културата одобри проект за изграждане на нови павилиони пред Дряновския манастир

Проектът е разработен в съответствие със становище на Националния институт за недвижимо културно наследство

В София откриха производствена база и офис за споделени услуги на световен лидер в производството на протези

В София откриха производствена база и офис за споделени услуги на световен лидер в производството на протези

Това е втората локация на германския производител на високотехнологични медицински изделия Ottobock в България след открития през 2021 г. завод в Благоевград (по проект на IPA)

Стартира реализацията на проект за хибридна ВЕИ централа край Ямбол

Стартира реализацията на проект за хибридна ВЕИ централа край Ямбол

Фотоволтаичния парк „Тенево Солар“ е първи етап от комплекс „Тенево“, който ще включва вятърни турбини и батерии за съхранение на енергия