Откриха първата за годината над 200-метрова сграда

108

Това е 48-етажната офис сграда TD Terrace в Торонто, проектирана от Adrian Smith + Gordon Gill Architecture


Официалното откриване на TD Terrace в Торонто се състоя в края на януари. Сградата на Cadillac Fairview (канадска компания, която инвестира, притежава и управлява търговски недвижими имоти) е новото пространство за TD Ameritrade и Ontario Teachers' Pension Plan. 240-метровата сграда е първата от над 200 метра, която Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) потвърди като завършена през 2024 г. Според тяхната класация сградата е десета по височина в Канада и осма - в Торонто.

Сградата е 99% отдадена под наем. За TD всичко започва през 1855 година. Най-ранният предшественик на TD - The Bank of Toronto, е основан от група мелничари и търговци на зърно. По това време градът все още се развива - улиците са направени от пресована пръст и коне теглят каруци през централната част на града. С течение на годините той се разраства, а през 1967-а TD открива своята централа Toronto-Dominion Center, проектирана от известния немско-американски архитект Мис ван дер Рое.

Сега TD Terrace на 160 Front Street West в Торонто е проектирана от архитектурната фирма на Гордън Гил от Adrian Smith + Gordon Gill Architecture, който работи по някои от най-емблематичните сгради в света – като Central Park Tower в Ню Йорк и Jeddah Tower в Саудитска Арабия. За Гил обаче TD Terrace е и личен проект, защото е израснал в Торонто и семейството му е тук, въпреки че той живее в Чикаго.

TD Terrace е с форма, която се разширява, издигайки се нагоре, а след това отново се стеснява към върха. Сградата е проектирана като вертикален град с различни функции за работа, почивка и забавление. Извитата кула привлича вниманието и с програмируема LED осветителна система, която може да се адаптира за различни поводи.

Фасадата инкорпорира и стените на 117-годишна стара сграда.

Освен офис пространствата, сградата разполага със Study & Sky Garden за почивка, тиха работа и обучение. Arcade на 37-ия етаж предлага забавление, игри и спортен бар. Пространства на 16-ия етаж са нещо като лаборатория за съвместна работа, иновации, проучвания, обучение и презентации, а многофункционалното пространство Retreat на 10-ия етаж предлага уроци по йога и танци, медитации, ароматерапия и други. Петият етаж включва различни заведения.

От фирмата за архитектура и дизайн Lemay са се вдъхновили от индустрията на хотелиерството, за да създадат топла и приветлива среда. Интериорният дизайн препраща към природата и концепцията за биофилия. Включени са дървени елементи и естествени акценти, цветове и текстури.

Сградата включва 339 места за паркиране с 11 станции за зареждане на електрически превозни средства и 507 места за велосипеди на четири подземни нива, както и съоръжения за колоездене. Има 26 високоскоростни пътнически асансьора и два сервизни асансьора. Сградата, сертифицирана по LEED Platinum и WELL Building Standard, включва най-съвременна система за окачени фасади, най-новите интелигентни строителни технологии, високо ефективна система за отопление, вентилация и климатизация, както и система за регенерирана дъждовна вода.

Снимки: Arnold Ashton, Cadillac Fairview и TD Ameritrade

Вижте повече за сградата тук.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Марката за луксозни хотели, ресторанти и резиденции Nobu подготвя още един хотел в България - на брега на Черно море във Варна

"Куршум джамия" окончателно остава собственост на Община Карлово

"Куршум джамия" окончателно остава собственост на Община Карлово

Това следва от определение на Върховния касационен съд, което не подлежи на обжалване

Държавата отпуска още 75 милиона лева за стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив" в Пловдив

Държавата отпуска още 75 милиона лева за стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив" в Пловдив

В МРРБ бяха подписани споразумения по програмата за финансиране на общински проекти