Отвори новият Музей на архитектурата в Трявна

185

Експозицията „Тревненска архитектурна школа“ е разположена в най-стария архитектурен паметник в района – Попангеловата къща, и представя важни аспекти от занаята на майсторите дюлгери


Снимка: Love 2 Design

Музеят на архитектурата в Трявна е най-новият обект под шапката на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство (СМРЗИ) в града, след като Общината предостави за целта Попангеловата къща. Експозицията представя предпоставките за възникването на тревненската строителна школа, показва как са градили тревненци обществени сгради, дава информация за някои от забележителните архитектурни паметници и организацията на работата на строителите, включва планове на сгради, майсторски свидетелства от различно време, както и договори за строежа на мостове и църкви.

QR код, разказващ за тревненските майстори и всички 90 селища в района, където са работили, холограмна инсталация на малко познатата „Шарена чешма“ в Трявна и анимация на изграждането на Райковата къща са само част от съвременните технологии, включени в експозицията, чрез които ще може да научите любопитна информация за строителството в района.

Други акценти в експозицията са макети на сгради, които вече са с променен вид или не съществуват. Има макети на Киревата къща, къщата на Уста Генчо Кънчев, тревненския площад, Даскаловата къща. Част от музейната експозиция е и възстановка на зид с техника суха зидария, която е направил за новия музей майсторът Христо Тоцев.

Към музея на архитектурата е създаден и образователен център за деца, включващ интерактивна маса с настолни игри и въпроси, пъзели и други, които запознават по интересен и забавен начин с особеностите на тревненската архитектура.

И още нещо - посетителите, които са потомци на стари майстори дюлгери, ще имат възможност да допълват голямата гама от имена в тревненското строителство, вписани вече в историята на музея. В специална книга „Аз съм потомък на“ всеки наследник може да запише сведенията за своя роднина. Информацията ще бъде проверена и допълнена в експозицията.

Автори на експозицията са Ирина Димитрова и Даниела Дабкова. За реставрацията на документите съдейства д-р Румяна Дечева, реставрацията на инструментите е направена от Стефан Стефанов, а Светлин Стефанов е изработил три от макетите на къщи. Екипът на студио Love 2 Design е създал интериорния проект, съдействал е в графичното оформление на информационните пана и е помогнал в изработката, доставката и монтажа на обзавеждането.

Снимки: Община Трявна

ОЩЕ НОВИНИ

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Очаква се да бъдат изградени още офисна, битова и складова част, ферментационно помещение и други, като вече е насадено и ново лозе в рамките на парцела

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

PARKMAXX RETAIL PARK се строи в кв. "Кючук Париж" върху терен от 42 декара между бул. "Кукленско шосе" и ул. "Индустриална"

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Онлайн платформи координират дейностите на всички участници в инвестиционния процес

Монументалната пластика "Лирата на Орфей" в Кърджали ще придобие нов облик

Монументалната пластика "Лирата на Орфей" в Кърджали ще придобие нов облик

Предвидено е арт осветление и облагородяване на пространството, което се е превърнало в емблема на града, съобщи кметът Ерол Мюмюн

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Притесненията на политици, граждански организации и експерти са, че няма кадрови капацитет за подобно болнично заведение едновременно с предвидената държавна Национална детска болница