Първи международен форум за възобновяема енергия започва в София утре

255

Събитието „Власт и бизнес заедно за чиста енергия“ ще представи не само алтуалните проблеми в енергийния сектор, но и ще събере на едно място правителство, бизнес и експерти, за да преложат най-добрите и ефективни решения за тях


България ще бъде домакин на първия у нас международен форум „Власт и бизнес заедно за зелена енергия“. To ще се проведе утре, 9 февруари, от 11:00 часа в Hyatt Regency Sofia и се организира от Сдружение „Соларна Академия България“, медия „Стандарт“ и M3 Communications Group, Inc. Това е първото от серията събития, които предстоят като част от кампанията „Да! На българската зелена икономика“.

Форумът идва в момент, в който България следва да начертае своя път към енергийна независимост. Сред участниците в събитието са Росен Христов – министър на енергетиката, Росица Карамфилова – министър на околната среда и водите, Иван Шишков – министър на регионалното развитие и благоустройството, д-р инж. Веселин Тодоров – председател на Сдружение „Соларна Академия България“, Мирослав Димитров – Председател на българска соларна асоциация, и Цветан Симеонов – председател на Българска търговско-промишлена палата.

Във форума ще вземат участие още енергийни експерти от различни политически партии, сред които Рамадан Аталай (ДПС), Станислав Анастасов (ДПС), Делян Добрев (ГЕРБ), Драгомир Стойнев (БСП), Иво Мирчев (ДБ), Мартин Димитров (ДБ), Венко Сабрутев (ПП) и Искра Михайлова („Възраждане“). Участниците във форума ще дискутират политиките и мерките за декарбонизация и премахване на административните бариери пред инвестициите в нови технологии, както и ще предложат конкретни реформи и механизми за осигуряване енергия за българските потребители.

Събитието ще протече в два основни патела – „Административни пречки в България, практики в Европа, Енергийна стратегия, Зелен преход“ и „Финансиране“. В рамките на първия панел ще се дискутират възможностите за промени в законодателната рамка, както и ще се обсъди задълбочено енергийната стратегия на България, в чийто смисъл са заложени устойчивото енергийно развитие, повишаване на енергийната ефективност, използване и развитие на енергията от възобновяеми източници чрез иновативни технологии. Акцент в дискусията ще бъде поставен и върху зеления преход, към който се стремим, като страна членка на ЕС. Готови ли сме за него и по-важното – можем ли да го осъществим са част от въпросите, на които заедно ще търсим отговори. Вторият панел от форума ще представи възможностите за финансиране на национално и европейско ниво. В него основен акцент ще бъдат програмите и начините за ефективното им прилагане.

Сдружение СОЛАРНА АКАДЕМИЯ БЪЛГАРИЯ е основано в края на 2021 година като отговор на нуждата от повече информираност, изграждане на устойчива стратегия за развитие на енергийния сектор в България и подпомагане на образованието да отговори на новите нужди на пазара на труда. Дейността на Сдружението предвижда създаването на информационни кампании, които имат за цел да популяризират предимствата на възобновяемите източници на енергия пред бъдещи инвеститори и обществото, да комуникират проблемните области, да подкрепят образованието и обучението в сектора. Сдружението ще реализира кампании чрез използването на изяви в медиите, социалните мрежи, организация на конференции, семинари, отворени лекции, обмен на добри практики с държави, които са напреднали в своето развитие в областта на ВЕИ и енергийната ефективност, и други.

ОЩЕ НОВИНИ

Младежката програмата на WWF България посвещава новия си семестър на търсене на зелени иновации, технологии и решения

Младежката програмата на WWF България посвещава новия си семестър на търсене на зелени иновации, технологии и решения

Семестърът е седми по ред в образователната програма на природозащитната организация Panda Labs и привлича млади хора с интереси към опазването на околната среда и предприемачеството

МОСВ получи научния доклад, основа за инициативата за възстановяване състоянието на градските реки

МОСВ получи научния доклад, основа за инициативата за възстановяване състоянието на градските реки

Инициативата на бившия вече министър Юлиян Попов започна с фокус върху реките на София

Неизвестни досега структури разкриха археолози на Харман кая

Неизвестни досега структури разкриха археолози на Харман кая

Първоначалните резултати показват, че освен познатите досега обекти има и други, включително и части от сгради

С дебат и лекции представят културното наследство на Сливен

С дебат и лекции представят културното наследство на Сливен

Събитието ще се проведе в международния ден за опазване паметниците на културата - 18 април

Община Горна Оряховица ще предлага на инвеститори свободни парцели в града, предвидени за жилищно строителство

Община Горна Оряховица ще предлага на инвеститори свободни парцели в града, предвидени за жилищно строителство

Парцелите са с площ от около 1 000 кв. м всеки и са разположени по улиците „Юрий Гагарин“, „Георги Бошнаков“ и „Васил Левски“