Площад "Вацлав Хавел" в София е с нов облик

178

Пространството е обновено по инициатива на Sofia Discussion Forum със съдействието на район „Средец“


Снимки: Район "Средец"

Идеята на съмишлениците от Софийски дискусионен форум (Sofia Discussion Forum) се ражда през 2017 година, получава подкрепата на посолството на Чешката република в София и “Библиотеката на Вацлав Хавел” в Прага и през годините събира все повече гражданска подкрепа. Намерението за именуването и оформлението на малкия столичен площад на името на чешкия демократ, писател и драматург привлича приятели и сподвижници, тъй като Вацлав Хавел е един от големите символи на обединението между Източна и Западна Европа, лобирал лично за България и приема ѝ в Европейския съюз.

Район „Средец“ в лицето на кмета Трайчо Трайков придвижва градоустройствени промени, така че пространството да получи статут на площад, внася в Столичния общински съвет доклад с предложение за именуването му и през 2020 година получава подкрепа от всички органи и комисии. После е възложено изготвянето на проект, обсъден с хора от кръга на Вацлав Хавел и съгласуван с Министерството на културата. От Столична община са получени средства за изпълнението.

Проектът за площада в триъгълна форма с площ 221 кв. м между улиците „Шипка", „Проф. Асен Златаров" и бул. „Христо и Евлоги Георгиев" цели запазване, обогатяване и подобряване на архитектурната рамка, контактната зона и пространственото въздействие на красивия ясен в средата. Целта е деликатна, а не генерална промяна на облика на площада. За своеобразни постаменти на пейките са използвани съществуващите стъпалообразни нива, които съхраняват дървото.

„Работите по това малко градско пространство включваха много и много детайли - свързани с настилки, достъпност, електричество, осветление, пейки, табели, портове, препратки към Прага, оформяне на короната на дървото... Нямаше как да избегнем и организационната действителност в града ни, при която спирконавеса, таблото, показващо минутите до идването на автобуса, стълбът за осветление, стълбът за светофарите и всяка шахта са собственост на различни субекти (частни и общински предприятия)", коментира кметът на район "Средец" Трайчо Трайков.  

Снимки: Сitybuild.bg

Откриването вчера вечерта беше под надслов "Четем и пеем на обновения площад "Вацлав Хавел". Софийски дискусионен форум в момента събира средства за поставяне на обемно-пространствена форма "Сърце" под дървото – с автор чешкият артист и скулптор проф. Курт Гебауер, който създава характерният едноименен проект в Прага в памет на Хавел, който вярвал, че любовта и доброто са пътеводител не само в човешкото битие, но и в политиката, и който винаги добавял по едно сърце към своя подпис.

Източник: район "Средец"

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Фонд за устойчиви градове отново е партньор на конкурса "Градолюбители"

Фонд за устойчиви градове отново е партньор на конкурса "Градолюбители"

Той подкрепя идеи и проекти в областите зелена енергия, чист въздух и транспорт, околна и градска среда, градски технологии и води

Разчистват бъдещата градинка на ул. "Яна Язова" в София

Разчистват бъдещата градинка на ул. "Яна Язова" в София

Това е първата стъпка към създаването на ново общинско зелено пространство в квартал "Витоша ВЕЦ Симеоново" от много време насам

Започна проектирането на ремонта и реконструкцията на парк "Младост" във Варна

Започна проектирането на ремонта и реконструкцията на парк "Младост" във Варна

Паркът от близо 20 декара се намира между ул. „Мечтание“ и детските градини „Морска звездица“ и „Синчец“

Една от най-добре запазените крепостни стени в България разкриват на Мисионис

Една от най-добре запазените крепостни стени в България разкриват на Мисионис

Разкрити са още сграда и улица, а след очаквано прехвърляне на обекта на Община Търговище ще може да се мисли и за кандидатстване по проекти за социализирането му