Победителите в международния конкурс Brick Award 24 демонстрират потенциала на тухлената архитектура за устойчиво и иновативно строителство

119

Жури от известни архитекти избра 5 печеливши проекта сред 743 заявки от 54 държави


©Wienerberger

На 6 юни във Виена се проведе церемонията по награждаването в Brick Award 24. Международният конкурс е създаден през 2004 година от Wienerberger и се провежда на две години.

 
©Daniel Hinterramskogler

Тазгодишното издание Brick Award отново демонстрира иновативния потенциал на тухлената архитектура по целия свят, като от 50 номинирани журито избра печеливши проекти в пет категории: Sharing public spaces, Feeling at home, Living together, Working together и Building outside the box. Обявен беше и носителят на голямата награда въз основа на критерии като естетика, устойчивост и иновации.

 
©Uwe Strasser

„Днес архитектите са изправени пред няколко големи предизвикателства едновременно. Те трябва да създадат пространства, които намаляват нашето въздействие върху планетата и ни предпазват от последиците от изменението на климата, като същевременно правят домовете по-достъпни, тъй като разходите за живот скочиха през последните години. За да намерят отговори, архитектите изследват нови начини за използване на материалите и структурата - както демонстрират тазгодишните победители в Brick Award. Освен че имат естетически и структурни качества, техните проекти са физически проявления на новаторския дух, който днешните предизвикателства изискват. Тези креативни умове намериха решения, като се възползваха от все още огромния потенциал на тухлата. Горди сме да почитаме и подкрепяме тези пионери”, каза Хаймо Шойх, главен изпълнителен директор на Wienerberger.

 
©Daniel Hinterramskogler

Наградният фонд в конкурса е общо 27 000 евро - 7 000 евро за носителя на голямата награда и по 5 000 евро за останалите четирима победители в останалите категории. Голямата награда отиде при британското студио Níall McLaughlin Architects и техният проект International Rugby Experience - център за изложби и събития в Лимерик, посветен на спорта ръгби, в категорията Sharing public spaces. Дизайнът черпи вдъхновение от известните църкви на Лимерик, като същевременно поддържа модерна естетика, позволявайки на сградата да се впише в околната среда, подобрявайки я естетически.

Категорията Feeling at home беше спечелена от парагвайското студио Equipo de Arquitectura, чиято The Intermediate House използва пресовани почвени блокове, позволяващи контрол на температурата с ниски емисии.

Наградата в категорията за многофамилни сгради Living together отиде при аржентинския екип на Estudio Arqtipo за проекта M 5605 - за комбинация от десет жилищни помещения на тесен ъглов парцел, която дава на всяко помещение външно пространство.

В категорията Working together двете сътрудничещи си ирландски студиа Grafton Architects и O’Mahony Pike Architects станаха първи с новия офис на Съвета за електроснабдяване на Ирландия - Electricity Supply Board Headquarters, който свързва модерните строителни стандарти с историческата естетика на Дъблин.

Наградата за Building outside the box отиде при съвместен проект между студиата HANGHAR от Испания и PALMA от Мексико - за фестивал на архитектурата и дизайна те създадоха временна художествена тухлена конструкция Types of Spaces - тесен проход в испанския град Логроньо води посетителите през няколко архитектурни стила.

Журито в конкурса се състоеше от петима международно признати архитекти (на снимката долу в този ред): Войчех Малеки (Полша) - архитект и основател на Maleccy biuro projektowe, Кристин Коникс (Белгия) - архитект и съосновател на Conix RDBM Architects, Ингрид ван дер Хайден (Нидерландия) - архитект и съосновател на CIVIC architects, Кристел Авение (Франция) - архитект и съосновател на Avenier Cornejo Architectes, Бунсерм Премтада (Тайланд) - архитект и основател на Bangkok Project Studio.

 
©Wienerberger, Uwe Strasser

Както и предишни години, Wienerberger издава книга, озаглавена The BRICK, която придружава архитектурния конкурс. Тя включва 50 избрани проекта, включително победителите. Пет есета от международни автори допълват този преглед на съвременната тухлена архитектура. Книгата акцентира на глинените строителни материали, които са вечни и напълно подходящи за далновидна и иновативна архитектура.

©Uwe Strasser

Wienerberger е водещ международен доставчик на иновативни екологични решения в областта на новите сгради и реновирането, както и инфраструктурата в управлението на водата и енергията. С повече от 20 000 служители по целия свят, решенията на Wienerberger позволяват енергийно ефективен, здравословен, щадящ климата и достъпен живот.

Wienerberger е най-големият световен производител на тухли и лидер на пазара на глинени керемиди в Европа, както и бетонови павета в Източна Европа. В тръбопроводните системи (керамични и пластмасови тръби) компанията е един от водещите доставчици в Европа.

С придобиването на Meridian Brick Wienerberger допълнително затвърди позицията си на водещ доставчик на фасадни продукти в Северна Америка. Със своите повече от 200 производствени обекта компанията генерира приходи от приблизително 4,2 милиарда евро и оперативна EBITDA от 811 милиона евро през 2023 г.

Вижте още на www.wienerberger.bg.

ОЩЕ НОВИНИ

В Бургас одобриха изграждане на фотоволтаична централа върху покрива на плувния басейн "Арена ОЗК"

В Бургас одобриха изграждане на фотоволтаична централа върху покрива на плувния басейн "Арена ОЗК"

Произведената енергия ще бъде използвана основно за нуждите на дома на плувните спортове и така разходите му ще бъдат значително намалени

Камарата на архитектите настоява за прекратяване на поръчка за нов приют за кучета в Бургас

Камарата на архитектите настоява за прекратяване на поръчка за нов приют за кучета в Бургас

Над 3 млн. лв. е прогнозната стойност на обществената поръчка за инженеринг

В София откриха Учебен център на Европейския цифров иновационен хъб (ЕЦИХ)

В София откриха Учебен център на Европейския цифров иновационен хъб (ЕЦИХ)

Обученията ще се провеждат в сградата на Камарата на строителите в България на ул. „Михаил Тенев“ 6 - на повече от 300 кв. м в 4 зали

Hörmann предлага решения за монтиране на каси за врати без замазка

Hörmann предлага решения за монтиране на каси за врати без замазка

Така монтажът е по-бърз, без замърсявания и повреди

Изпълнителят: За завършването на стадион "Христо Ботев" в Пловдив е необходима нова обществена поръчка

Изпълнителят: За завършването на стадион "Христо Ботев" в Пловдив е необходима нова обществена поръчка

Междувременно продължава отправянето на нападки между ПФК Ботев (Пловдив) и строителя на стадиона ДЗЗД „Колежа“ в лицето на компания PIMK