Постоянната експозиция на ГХГ в Пловдив скоро ще отвори с реставрирана сграда

37

На ул. „Съборна“ 14А в Стария град ще има обновена художествена експозиция и преобразено дворно пространство


Постоянната експозиция на Градската галерия скоро ще отвори с реставрирана сграда. Автори на проекта са архитектите Петко Костадинов и Иван Костадинов. Изпълнител е обединението ДЗЗД „Реставрация на Галерия Пловдив“ („Астра Билдинг Груп“ ЕООД и „Николай Ом“ ЕООД). Стойността на дейностите само по сградата е 1381 418 лв. с ДДС. Строителният надзор се осъществява от „Акорд Проект” ООД.  

Историческата сграда, паметник на културата с местно значение, е построена за Девическа гимназия през 1881г. по проект на прочутия архитект Йосиф Шнитер. Проектите и всички планирани дейности бяха съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство (ИНКН). Извършени бяха значителни по обем реставрационни дейности, като в максимална степен се съхрани автентичният облик на фасадите и конструкцията на сградата. Изцяло е подменена дограмата на прозорците, монтирана е нова подова настилка от чамова дървесина, направена е пълна реконструкция на покрива и подпокривното пространство, част от което е превърнато в допълнителна експозиционна площ, където ще се представи съвременно изкуство.

Една от задачите на реновирането на музейната сграда беше разширяването на нейната експозиционна площ, за да се осигури възможност Градската галерия да покаже пред публика повече произведения на изкуството от своя фонд, в който се съхраняват над 7400 творби на живописта, графиката, скулптурата, фотографията и приложното изкуство. За по-доброто опазване на изложените експонати е изградена централна климатична система, както и съвременни системи за пожарна и аварийна безопасност, за наблюдение и охрана. Монтирано е ново стълбище, чиято иновативна конструкция значително облекчава натоварването на сградата.  

За първи път Постоянната експозиция ще бъде достъпна за хора със специфични потребности благодарение на присъединяването на допълнителен общински терен към нейния двор, който дава достъп с автомобил непосредствено до сградата. За окончателното оформяне на алеята за достъп са необходими още средства, които се очаква да бъдат планирани с бюджета за следващата година. През 2018г. по проект на галерията, финансиран от Агенцията за хората с увреждания, беше изградена рампа за трудноподвижни граждани, както и вътрешен асансьор за тях.  

Сградата с прилежащото ѝ пространство се отваря към улица „Съборна“. Като изложбено пространство ще се използва и самият двор, тъй като това е място, през което преминават всички туристи в Стария град. За неговото преобразяване се използват естествени материали, като новите терасовидни площадки се настилат с паветата, останали след ремонта на бул. „Васил Априлов“. Ще се оформят кътове за почивка със свободен достъп за туристи, каквито няма много в Стария град.

Постепенно се изграждат две обособени площадки. Едната се оформя като малък амфитеатър със сцена и екран и ще предлага възможности за камерни спектакли, прожекции и беседи. Другата ще е детска тематична площадка с уреди за игра, съдържащи елементи от художествени произведения с образователна цел. Стойността на преустройството на външното прилежащо пространство възлиза на 500 000 лв.  

Снимки: Община Пловдив

Обновената художествена експозиция ще включи към 300 произведения – най-доброто от българското изобразително изкуство, притежание на галерията, от епохата на Възраждането до наши дни, подредено хронологично. Всички експонати преминават през реставрационното ателие на галерията за почистване, реставрация, рамкиране. В залите, в които са изложени картини от най-значимите ни художници, ще се монтират съвременни технически средства за дигитално представяне на техни произведения, намиращи се в други музеи в страната. Така посетителите ще обогатят познанията си за цялостното творчество на автора.  

За най-младата публика са предназначени две зали на първия етаж в сградата. В едната ще се организират образователни занимания в областта на изобразителното изкуство, а другата се обзавежда за игрово общуване с него.  

Официалното откриване на обновената сграда, новата експозиция и преобразеното дворно пространство е планирано за 3 март 2022 година, в деня на Националния празник на България.

ОЩЕ НОВИНИ

Немска компания има интерес за инвестиция в Пловдив

Немска компания има интерес за инвестиция в Пловдив

Главната й сфера на дейност е производство на електронни компоненти за полупроводниковата и аутомотив индустриите, както и редица научноизследователски операции  

Обявена е обществена поръчка за благоустрояване на квартал 95 в Търговище

Обявена е обществена поръчка за благоустрояване на квартал 95 в Търговище

Той се намира в района на улиците „Сава Геренов“ и „Средна гора“

Продължава модернизацията на обектите на Терминал 2 на Летище София

Продължава модернизацията на обектите на Терминал 2 на Летище София

В ход са и ремонт на паркинга и подготовка за покупка на нова багажна система

Строителна компания ще стартира мащабен проект на Старозагорските минерални бани

Строителна компания ще стартира мащабен проект на Старозагорските минерални бани

Проектът включва комплекс от 40-50 къщи, разположени върху площ от 80 дка

Нов завод за хартиени опаковки ще строят край Велико Търново

Нов завод за хартиени опаковки ще строят край Велико Търново

В него ще се произвеждат чантички и пликове от екологични хартии, получени от отпадъчни селскостопански материали и от рециклирани вторични суровини

НИНКН върна два проекта за Небет тепе заради големи пропуски

НИНКН върна два проекта за Небет тепе заради големи пропуски

Писмото с мотивите на експертите е изпратено в петък до зам.-кмета на община Пловдив Пламен Панов