Правителството одобри проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията

51

Това съобщиха от МРРБ


С промените се възстановява общия 5-годишен срок за отчуждаване и обезщетяване на собствениците на имоти, предназначени за озеленени площи. Въведеният по-дълъг 15-годишен срок в предишна промяна на закона беше обявен за противоконституционен с решение на КС от октомври 2020 година, тъй като беше определен за прекомерен и нарушаващ баланса между нуждите на общия интерес и защитата на основните права на гражданите. По тази причина е предложено да се възстанови общия 5-годишен срок за отчуждаване, установен с приемането на ЗУТ.

Със законопроекта се дава правна възможност за определяне на статута „търпимост“ на строежите или части от тях, представляващи елементи на техническата инфраструктура, които отговарят на техническите правила и норми, но са изградени, реконструирани или ремонтирани без изискващите се строителни книжа - одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж. Тази разпоредба ще е валидна за транспортната техническа инфраструктура и съоръженията към нея (мостове, тунели, надлези, подлези, прелези и др.); преносните (довеждащите и отвеждащите) проводи (мрежи) и съоръженията към тях в неурегулирана територия; преносните (довеждащите и отвеждащите) проводи (мрежи) и съоръженията към тях в урегулирана територия; както и за хидромелиоративните преносни (довеждащите и отвеждащите) проводи (мрежи) и съоръженията към тях и хидромелиоративните строежи, изградени за предпазване от вредното въздействие на водите. Ако предложеният законопроект бъде приет в този вид, тези строежи няма да подлежат на премахване и забрана за ползване.

Предвид случаите с трагични инциденти при реализиране на захранване с временни връзки на преместваеми обекти по чл. 56, ал. 1 от ЗУТ е предложено допълнение на чл. 147, като в ал. 1 се създава нова т. 18, с която се регламентира временните връзки към мрежите и съоръженията на техническата инфраструктура на обектите по чл. 56, ал. 1 и чл. 57, ал. 1, да се реализират с издаване на разрешение за строеж. Определят се и изискванията, които трябва да бъдат представени за издаване на разрешение за строеж за тези временни връзки, както и се прецизират изискванията за издаване на разрешение за строеж за останалите обектите по ал. 1.

Със законопроекта се извършва прецизиране и на някои от текстовете, за които в хода на прилагането им е констатирано, че са неточни или са свързани с излишна административна тежест.

ОЩЕ НОВИНИ

Община Варна организира обществено обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител"

Община Варна организира обществено обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител"

Булевардът е един от най-натоварените в града, а в плана е заложено още реализация на градска железница изцяло северно от него

Търговска верига започна изграждане на нов комплекс в столичния квартал "Орландовци"

Търговска верига започна изграждане на нов комплекс в столичния квартал "Орландовци"

Освен супермаркет, в комплекса ще има магазини за бърза мода и редица допълнителни услуги

В  Русе направиха първа копка на водно-рехабилитационния център на Фондация "Александър Русев"

В Русе направиха първа копка на водно-рехабилитационния център на Фондация "Александър Русев"

Центърът на предоставен от общината терен ще помага на деца и възрастни с увреждания да се възстановяват

Подготвят обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Подготвят обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Обновената стойност за изпълнение на проекта от близо 79 милиона е приета на 17 април на второ четене в Народното събрание