Представиха проекта за реконструкция на стадион "Българска армия" в Борисовата градина в столицата

470

След получаване на разрешителното се очаква старт на строителството през есента


Снимка: Citybuild.bg

На пресконференция ПФК „ЦСКА - София“ представи проекта за реконструкция на стадион "Българска армия" в Борисовата градина в столицата. Участваха изпълнителният директор на клуба Филип Филипов, изпълнителният директор на новосъздаденото дружество Спортни имоти "Българска армия" - Данаил Димов, както и представители на Ivo Petrov Architects (IPA): изпълнителният директор арх. Цветан Петров, ръководител на проекта за стадиона Александър Хаджиев, арх. Ангел Христов и арх. Калоян Дилов.

Проектът предвижда реконструкция на стария стадион в рамките на съществуващото съоръжение заради мястото му в Борисовата градина. Площ от 20 декара ще бъде върната към парка, като се премахне тренировъчното игрище, за да се създаде подходящо място (площад) за събиране на феновете, като се подобри връзката между алеите и бъдат засадени нови 400 дървета. За Детско-юношеската школа се обмислят няколко варианта за временно преместване, докато се изгради базата в Панчарево. Принципно се предвижда по-големите възрастови групи изцяло да бъдат преместени там след завършването на базата, а за тренировките на по-малките се търси терен в града.

Стадионът ще функционира условно на два подобекта – сектор А и останалите сектори – Б, В и Г. Първото ниво ще е обширно пространство, едностранно отворено към парка, опасващо частта под най-високата зона под трибуните - с места за храни и напитки, санитарни помещения и други.

Сектор А ще е на 4 нива.

Основният вход на приземния етаж ще помещава рецепция, първото ниво на фен шоп зона и музей, медицински кабинети и стаи за допинг контрол, помещения за официални лица и рефери, съблекални (включително отделна за децата, които помагат по време на мачовете), зона за медиите със студио и зала за пресконференции, целогодишен ресторант с професионална кухня, която ще обслужва и т.нар. сателитни кухни на горните нива. Ще има още зона за охраната, за стюардите, за органите на реда и за служителите, които ще поддържат стадиона.

На второто ниво ще има помещения с голяма площ за картодържателите от бронз ниво, обслужени от сателитните кухни. Втората част от зоната за медиите ще е отворено пространство с директен достъп до трибуните с над 50 работни места и с лаундж зона. Това е и второто ниво от зоната, която комбинира функциите фен шоп и музей и ще бъде с интерактивни зони, озвучаване и други. Тук се предвиждат и офисите за администрацията.

Третото ниво ще съдържа голяма остъклена към терена зала за посетителите от силвър ниво, с интегрирани съвременни технологии и системи, които ще позволяват да се провеждат различни от мачовете събития като пресконференции, концерти и други. На това ниво също има две сателитни кухни.

Четвъртото последно ниво ще е с на-добра видимост към терена. То ще съдържа помещения, от които ще се управляват системите и инсталациите по време на събитията, отново сателитни кухни от по-високо ниво и индивидуално обслужване, 17 ВИП бокса и един за нуждите на клуба - остъклени към терена. Те могат да бъдат по индивидуален интериорен проект и ще бъдат ползвани целогодишно.

Общият капацитет на стадиона ще е 16 хиляди места, като добрата видимост към терена ще се осигурява от различния наклон на първите 14 реда седалки и следващите.

Предвижда се фасадата да е с органична форма без прави ъгли, с алуминиеви жалузи и земна гама от цветове в три варианта, като ще изсветлява във височина, за да изглежда по-лека. В центъра фасадата се задига постепенно и там ще бъде оформен вход с емблемата на клуба. Сектор А ще е с монолитна конструкция, а всички останали сектори ще са със сглобяеми стомано-бетонни елементи. Всички сектори ще имат метална козирка, покрита по два начина.

В стадиона ще бъдат интегрирани последно поколение системи и технологии. Зеленият терен ще разполага със специално осветление за растежа на тревата, както и с дренажна и поливна система. Правени са симулации на движението на слънцето за всеки един ден от годината, за да се предотврати нежелано ослънчаване и сенки по терена. Под игрището ще има подгряване за осигуряване на целогодишно ползване на терена, а на мястото на остарелите осветителни кули ще бъде монтирано LED осветление. Правени са и акустични симулации за озвучаването, предвижда се още изграждане на фотоволтаична система за собствени нужди от енергия. Микроклиматът в сектор А ще се следи с вентилационни камери и термопомпен модул, а всички системи ще бъдат интегрирани в единна система за сградна автоматизация.

До стадиона ще има достъп за автомобили със специално предназначение, а за гостуващи отбори – отдясно на сектор А. Иначе паркинг със свободен достъп има в периферията на парка, както и към метростанцията. Идеята е стадионът да се ползва основно с градски транспорт, тъй като е в паркова среда.

Очаква се строителството да започне през есента след съгласуване на документацията. Проектът ще бъде входиран за получаване на разрешение за строеж, като от клуба не очакват изненади след дългите разговори с държава и община. Предвижданията са новият стадион да е готов 18 месеца от началото на строежа. Достъпът на строителна техника ще бъде покрай автокъщата в парка, като според екипа няма да се прокарват нови пътища или алеи и няма да се нарушава комфорта на посететителите на парка. Вероятно по време на строителството отборът ще играе на националния стадион.

От клуба смятат, че засега бюджетът, осигурен изцяло от собствениците, е достатъчен. Точното име на стадиона ще се обмисля, но „Българска армия“ ще присъства в него.

Снимка: Citybuild.bg

В средата на месеца министърът на младежта и спорта Весела Лечева се запозна с проекта за новия стадион. Припомняве, че в края на февруари ЦСКА придоби собственост върху него, като това постави началото на реалния път към построяването на ново модерно съоръжение.

Снимка: Citybuild.bg

ИПА е специализирана в проектирането на жилищни, образователни, социални, болнични, индустриални, логистични, търговски, административни, бизнес и офис сгради, градска среда и др. Студиото има над 700 завършени проекта и над 30 награди. ИПА е основана през 2005 г. под името "Иво Петров - Архитекти" от арх. Иво Петров и арх. Цветан Петров - баща и син.  Управител на компанията е арх. Цветан Петров. През 2022 г. компанията промени своето име и визуална идентичност и официално стана "ИПА". 

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Основният ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни хора "Гергана" в к.к. "Св. Св. Константин и Елена" до Варна ще започне в края на годината

Основният ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни хора "Гергана" в к.к. "Св. Св. Константин и Елена" до Варна ще започне в края на годината

Проектът ще се финансира с европейски средства по Националния план за възстановяване и устойчивост и е на стойност 7,7 млн. лв.

Сградата на Международния младежки център в Перник беше официално открита

Сградата на Международния младежки център в Перник беше официално открита

Тя разполага с паркинг, зала, библиотека, изложбена площ, пространства за провеждане на събития, културни и образователни дейности, спортни съоръжения и леглова база за настаняване на гост-лектори и участници в различни мероприятия

Одобрен е проект за Подробен устройствен план за част от "Манастирски ливади – изток", който предвижда имот за училище и детска градина

Одобрен е проект за Подробен устройствен план за част от "Манастирски ливади – изток", който предвижда имот за училище и детска градина

Заповедта е влязла в сила, с което Столична община придобива собствеността върху предвидения нов имот с площ от 8 324 м2

Тракийският гробнично-култов комплекс Оструша отвори врати за посетители

Тракийският гробнично-култов комплекс Оструша отвори врати за посетители

В саркофагоподобната камера има специален режим на наблюдение, което дава възможност на посетителите да видят фреските по тавана без влизане в самия саркофаг и нарушаване на параметрите за опазване