Предвиждат нови сергии на пазара пред РУМ „Черни връх“ в столичния квартал „Лозенец“

214

Не е ясно дали общинското дружество „Пазари Запад“ ще представи намеренията си пред гражданите, засега не се обсъждат ремонт или други подобрения на пазара


Съгласно решение на Столичния общински съвет "Пазари Запад" ЕАД отскоро стопанисва и управлява зеленчуковия пазар на булеварда пред супермаркета, известен като РУМ „Черни връх“. „Дружеството е предприело действия по реконструкция на пазарната площадка и облагородяване на пространството“, съобщиха на 9 май от „Пазари Запад“. Предложената визия за пазара беше одобрена от комисиите по устройство на територията и по икономика към Столичния общински съвет на 6 април. „В момента се изготвят необходимите проекти и се извършват съгласувателни процедури с експлоатационните дружества и специализираните контролни органи“, казват още от дружеството.

Визията за пазара предвижда да се направи по-добра връзка от входа на супермаркета до спирката на градския транспорт, а групите сергии за плодове и зеленчуци да се оформят в два модула (всеки с обща козирка) в северната и в южната част.

Схемата, която главният архитект на Столична община Здравко Здравков представи, е разработена от архитект, ангажиран от общинското дружество. По време на обсъждането независимят общински съветник Борис Бонев отбеляза, че ще е добре конструкциите (и по-конкретно цветовете) да бъдат съобразени с Наредбата за градска среда и забележката беше отбелязана в комисията.

На въпрос от страна на друг член на комисията дали гражданите и търговците са запознати с предложената схема, главният алхитект отговори, че поставянето на сергиите е свързано с наредбата за организиране на пазарите и по нея няма изискване за провеждане на обществено обсъждане. „Въпрос на воля е проектът да бъде представен пред публично и не виждам пречка това да се случи“, каза арх. Здравков. Изпълнителният директор на „Пазари Запад“ Галина Бежанска, която също присъстваше на заседанието, не заяви подобно намерение. Самите търговци на пазара заявиха пред Citybuild.bg, че предложението изглежда приемливо, като добре би било да се поднови настилката, да има чешма и тоалетна, да се добавят и затворени павилиони.

По време на заседанието на комисията общинският съветник Грети Стефанова от „Демократична България“ предложи за схемата да бъде потърсено мнението и на районния кмет Константин Павлов (независимо, че управлението на пазара му беше отнето). До решението се стигна, след като той подаде предложение до главния архитект за нова визия на пазара, включваща пространство за събития и заяви намерение за осигуряване на тоалетна, но не представи проекта пред жителите и търговците. Притесненията пазарът мястото да не загуби функциите си доведе до протестна подписка. Така случаят стигна до Столичния общински съвет, който скоростно реши пазарът да бъде даден за управление на общинското дружество. Междувременно Направление „Архитектура и градоустройство“ към Столична община премахна 7 незаконни павилиона пред пазара, а дружеството разчисти площта със сергиите. Предложението на Стефанова също беше взето предвид в комисията.

 
Снимки: Citybuild

Предстои Столичният общински съвет да одобри разходването на средства за новата визия на пазара. Междувременно от общинското дружество канят търговци на плодове и зеленчуци на новата пазарна площадка, защото „още има свободни маси за сергийна търговия на атрактивни цени“.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Още една зона за отдих имат жителите и гостите на Свиленград

Още една зона за отдих имат жителите и гостите на Свиленград

Това е новата пешеходна алея край Марица, разположена между стария и новия мост

До 15 октомври гражданите могат да предлагат пътища за ремонт по програмата на АПИ за 2023 г.

До 15 октомври гражданите могат да предлагат пътища за ремонт по програмата на АПИ за 2023 г.

Предложенията ще бъдат разгледани от постоянно действаща комисия, която ще приоритизира окончателните списъци с пътищата за ремонт

Стрийт фуд зона и място за събития ще има на столичния пазар "Иван Вазов"

Стрийт фуд зона и място за събития ще има на столичния пазар "Иван Вазов"

Проектът за модернизацията на пазара е на финален етап, като се запазва търговията на плодове, зеленчуци, цветя, храни и битови стоки, предвижда се голям паркинг и фермерски пазар

Проверка на ДНСК установи нарушения при ремонта на 71 язовира

Проверка на ДНСК установи нарушения при ремонта на 71 язовира

Според министъра на регионалното развитие това е едно от най-мащабните незаконни строителства, извършвани в периода 2018-2020 година