Предвиждат възстановяване на първата сливенска болница като паметник на културата и модерен Национален хоспис център

153

Проектът е предвиден в Концепцията на Сдружение ЮРИЦ „Здраве“ за интегрирани териториални инвестиции по ОПРР, а архитектурният проект е на „Братя Кадинови“ ЕООД


Снимка: Citybuild.bg

"Нашата цел е този комплекс да се превърне във възстановителен център. Стъклената част е нашето предложение за зимна градина, която не нарушава съществуващите сгради и е с естествена слънчева светлина", каза проф. д.а.н. арх. Бойко Кадинов по време на лекция "Зелената архитектура" и как да защитим културното наследство на България“ в сградата на БАН на пл. "Народно събрание" в столицата на 16 май.

Снимка: Citybuild.bg

Възстановяването на първата сливенска болница като Национален хоспис център е акцент в Концепцията на Сдружение ЮРИЦ „Здраве“ за интегрирани териториални инвестиции по ОПРР. Концепцията е преминала първия етап на оценка.

Снимка: Citybuild.bg

През април пред кметове и представители на включените общини бяха представени основните моменти от Концепцията на ЮРИЦ „Здраве“. „Огромен и основателен обществен интерес представляват сградата и теренът на бившата Белодробна болница в Сливен. Архитектурният проект предвижда възстановяване на старата сграда от 1894 г. и създаване на модерен Национален Хоспис Център с няколко нови сгради за специализирани социални дейности“, каза тогава д-р Пенко Пенков като представител на собственика „Инвест груп д-р Пенкови“ ООД – Сливен.

Източник: mbalhd.com

„Разполагаме с около 30 хиляди кв. м разгъната площ и уникална сграда, която е почти в насипно състояние. Благодарение на кмета Стефан Радев извървяхме пътя от подробните устройствени планове, съхранихме и развихме архитектурата на старата сграда, така че да я вкараме в 21 век полезна в целия спектър на човешкото здраве и култура“, каза проф. Бойко Кадинов.

Сградата на Тубболницата, закрита през 2010 г., е паметник на културата и проектът е одобрен от Министерството на културата. Тук ще се настани Туристически информационен център за насърчаване и развитие на културен, социален, здравен и духовен туризъм. Ще се разкрие Медицински център с кабинети и лаборатории, включително за образна диагностика. В тази сграда ще се помещава хотелска част за гостите на пребиваващите в другите социални заведения от комплекса.

„Уникалният, но разрушен вътрешен двор се превръща в зимна градина, която ще събира хората. На приземното ниво ще има зала с около 150-200 места за театър, кино, социални контакти. Заедно с медицинските кабинети и с лечебните дейности в другите заведения бившата болница ще заживее интегрално в новото си състояние. Идеята е новите сгради да стоят в характера, архитектурния стил и културата на това, което сме наследили, при максимално запазване на зелените площи и с използване на естествени материали“, каза още проф. Кадинов.

В имота ще се построи нова сграда като Дом за възрастни хора с 200 места. На същия терен ще се изгради и оборудва Хоспис за деца и възрастни със 100 легла и палеативно отделение, който ще приема пациенти с инфаркти, инсулти, след ПТП, в терминално състояние след онкологични и други заболявания. Тук ще получат продължителна и специална медицинска грижа деца с вродени малформации. Ще се извършва диагностика с високоспециализирана апаратура, ще се канят национални консултанти.

Върху терена е проектирана Лаборатория за пастьоризация и пакетиране на патентован природен имуностимулатор от магарешко мляко. Нова 4-етажна сграда до булеварда е предназначена за жилища на лекари и медицински служители в комплекса.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Фондация "На открито" в партньорство с УАСГ представи разработки за обновяване на четири места за отдих в парк "Хисарлъка" в Кюстендил

Фондация "На открито" в партньорство с УАСГ представи разработки за обновяване на четири места за отдих в парк "Хисарлъка" в Кюстендил

Обектите са около входовете на парка при стадион “Осогово”, при бившия санаториум за детски белодробни заболявания, под зоопарка и в обхвата на крепостта

Община Враца получава държавен имот в с. Паволче за изграждане на образователен и културен център

Община Враца получава държавен имот в с. Паволче за изграждане на образователен и културен център

Така ще се осигури пространство за обучение и семинари, столова, зала за игри и практически дейности и други

Започва изграждането на най-високата сграда в комплекса Garitage Park в София

Започва изграждането на най-високата сграда в комплекса Garitage Park в София

В този етап на строителство са заявени още търговски площи, два високи жилищни обекта и основно училище