Предвиждат офис сграда с 14-етажно тяло близо до паметника на Васил Левски

4936

Бившето чешко посолство на бул. "Янко Сакъзов" и ул. "Панайот Волов" в София ще бъде съборено


Приключили са административните процедури за промяна предназначението на терена от 3.5 дка.

Обсъждайки техническия проект за новия обект, комисията по околна среда към Столичния общински съвет одобри отсичането на 11 дървета (липи, брези, клен и акация) с условие да се засадят нови 33 фиданки (16 на мястото на отсечените дървета, а останалите 17 - в непосредствена близост по бул. "Янко Сакъзов"), съобщи „Дневник".

Паметникът на Васил Левски (вляво) и сградата на бившето чешко посолство (вдясно) по бул. „Янко Сакъзов"

Против изграждането на 14-етажно тяло към новия обект са общинските съветници Тома Белев и Марта Георгиева от "Демократична България" с мотив, че околните сгради по бул. "Янко Сакъзов" са 5-етажни и това ще наруши силуета на мястото. Според главния архитект на София Здравко Здравков, Законът за устройството и застрояването на Столичната община (ЗУЗСО) ограничава строежи в центъра до 50 метра кота корниз, а той е настоял проектантите да изтеглят по-навътре от булеварда 14-етажното тяло, т.е. по-близо до сградите на НСИ и „Информационно обслужване" на ул. "Панайот Волов".

Високото тяло на новата сграда се предвижда между сградите на „Информационно обслужване" и НСИ (вляво) и бившето чешко посолство (вдясно) по ул. "Панайот Волов"

"Нашата идея не е да направим мастодонт в центъра на София, а сграда, която да се възприема от всички и да бъде красива", е заявил пред комисията представител на инвеститора "Феърплей интернешънъл" АД, който спечели търга за терена през 2015г. и първоначално смяташе да строи сграда от 10 етажа. "Направихме усилие да се съобразим със средата, включително градоустройствено", е обяснил проектантът арх. Димитър Паскалев от "Архитектоника студио". 

Източник: „Дневник". Върху покривите на новата сграда ще има почвен пласт от 60 см за декоративни растения. Три живи дървета ще са в ниша между 10-и и 12-и етаж.  

Предстои проектът на новата сграда да се съгласува с Направление "Архитектура и градоустройство" и с Националния институт за недвижимото културно наследство, тъй като попада в обхвата на историко-археологическия резерват "Сердика-Средец". 

Арх. Димитър Паскалев от „Архитектоника студио" участва в иновативния проект InDeWaG ("Industrial Development of Water Flow Glazing Systems") с партньори от Германия и Испания за създаване на стъклопакети с циркулиращ воден поток. Демонстрационен павилион с такава фасада беше открит през октомври миналата година в Научен комплекс 2 - БАН на бул. „Цариградско шосе" 72 в София.

Арх. Паскалев е съосновател на Институт за сгради с нулево потребление на енергия и на Building Systems Design - инженерна компания за фасадни системи. Има 4 патента за иновативни енергийно ефективни разработки по архитектура и дизайн.

Арх. Паскалев има повече от 20 години опит в архитектурното проектиране, управление на сградни проекти, градско планиране и интериорен дизайн. Експерт е в архитектурното проектиране на обществени, търговски, жилищни и различни други видове сгради с акцент върху устойчивото развитие на обитаването, енергийната ефективност и функционалност и оптимизация на разходите. Някои от проектите му са Контролната кула на Sofia Airport, офис сградите "Софарма Бизнес Тауърс и Литекс" и "Белисимо Бизнес Център" в София.

Арх. Паскалев е член на "ГРУПА ГРАД" - инициатива на архитекти за устойчиво градско планиране. В нея член е и арх. Ивайло Петков, който влезе в групата общински съветници от ГЕРБ в Столичния общински съвет и в момента е зам.-председател на комисията по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Ремонтът, реставрацията и реконструкцията на църквата "Св. Св. Кирил и Методий" в Свищов очаква финансиране за реализация

Ремонтът, реставрацията и реконструкцията на църквата "Св. Св. Кирил и Методий" в Свищов очаква финансиране за реализация

Инвестиционният проект е съгласуван с НИНКН, а номинацията му в конкурса ARCHINOVA 2023 ще е като препоръка при кандидатстването за осигуряване на средства, каза за Citybuild.bg кметът на община Свищов д-р Генчо Генчев

"Зелена къща" разработиха български учени

"Зелена къща" разработиха български учени

БАН е водещата организация по Националната научна програма “Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита“ (ЕПЛЮС), а  финансирането е осигурено от Министерството на образованието и науката

В Международния ден за опазване на паметниците на културата откриват късноантичната сграда "Ирини" в Пловдив

В Международния ден за опазване на паметниците на културата откриват късноантичната сграда "Ирини" в Пловдив

Тя се намира в подлез „Археологически“ и е част от обект "Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол“

Теренно проучване ще се проведе в село Мандрица в Община Ивайловград

Теренно проучване ще се проведе в село Мандрица в Община Ивайловград

За новата дестинация за проучване на архитектурното и културно наследство се търсят доброволци

Фестивалът LUNAR ще преобрази отново най-красивите сгради, паркове и площади в София

Фестивалът LUNAR ще преобрази отново най-красивите сгради, паркове и площади в София

Третото издание ще се проведе в рамките на четири вечери - между 9 и 12 май от 21:00 до 00:00 часа

В Габрово представиха обновените Регионален исторически музей и Етъра

В Габрово представиха обновените Регионален исторически музей и Етъра

Двата проекта ни дават самочувствието да направим следващата стъпка – да се включим в надпреварата по кандидатстването на нашия град за Европейска столица на културата, каза кметът Таня Христова