Приключи архитектурният форум “Брацигово – Каменният поток на времето”

346

От 9 до 11 септември той събра архитекти, инженери, експерти по културно наследство и общественици.


Събитието бе организирано от Регионална колегия София Област към Камара на архитектите в България (КАБ) съвместно с Община Брацигово. Целта е да се насочи вниманието към богатото архитектурно наследство на региона, както и да се потърсят възможности за неговото преосмисляне и ревитализация.

 

 

Програмата на събитието включваше кръгла маса и лекции, посветени на темата за опазване на архитектурното наследство, два уъркшопа за каменоделство и глинени мазилки, детска архитектурна работилница, както и две изложби. Едната е посветена на Брациговската архитектурно строителна школа с макети от Историческия музей в Брацигово, направени през 1980г. по чертежи на проф. арх. Бербенлиев на някои от забележителните сгради на брациговските майстори строители в България и фотографии от тях днес, направени от арх. Десислава Димитрова, която бе автор и куратор. Другата изложба показва всички участващи двадесет конкурсни проекти за архитектурно-художествен елемент на градската среда в Брацигово. Направено бе и представяне на книгата "Брациговските майстори строители" на арх. П. Бербенлиев и Владимир Партъчев, която беше специално преиздадена за форума от КАБ РК София Област.

 

 

Концепция за устойчиво развитие и управление на културно-историческото наследство в Брацигово, подготвена от арх. Георги Цапков, арх. Десислава Димитрова и арх. Младен Китов, бе представена по време на кръгла маса в първия ден на форума. Концепцията предвижда създаването на Национална школа за архитектурно-строителна реставрация в Брацигово, като се използва потенциалът на недвижимото културно наследство в региона. Идеята е новата школа да се помещава в неизползваната сграда на Професионалната гимназия по строителство и архитектура, която е закрита през 2012 година. Тя разполага с 1158 кв.м. застроена площ, три етажа с класни стаи, зали за практика и работилница. Според авторите на концепцията учебната база може да се разшири с още 412 кв. м. ЗП, включващи два етажа с учебни зали и партер с изложбена зала. Общата РЗП на обекта ще бъде над 4000 кв.м, а капацитетът - 500 обучаващи се. Целта е школата да предлага профилирана следдипломна квалификация за архитекти, инженери, ландшафтни архитекти, реставратори, строители. Това ще допринесе за решаването на проблема с недостига на такива специалисти, ще повиши качеството на реставрациите и опазването на недвижимото културно наследство в България.

 

 

Концепцията предвижда ревитализирането и на други културни обекти в града, които да бъдат обвързани с националната школа. Сред тях е Народното читалище "Васил Петлешков", което може да се използва като конферентен и културен център, тъй като разполага с голяма театрална зала с 404 места с уникална акустика, дължаща се на вградени в стените й глинени гърнета; камерна зала със 150 места и конферентна зала с 60 места; библиотека и просторни фоайета за изложби и коктейли.

 

Сградата на читалище "Трендафил", която не функционира, е предвидена за информационен център за дигитализация и обследване на недвижимото културно наследство на региона и библиотека.

 

Концепцията предлага да бъде подготвено задание за архитектурен конкурс за ревитализация на действащия музей и нови тематични експозиции в града, който се намира в комплекс "Попови къщи" и представя дейността на брациговската архитектурно-строителна школа през Възраждането.

Създаването на Наредба за специфичните изисквания към градската среда в община Брацигово ще подпомогне процеса по опазване на културно-историческото наследство в града, смятат авторите на концепцията. Целта е да се регламентират компонентите на градската среда като цвят, форма, материал, осветеност, стил и други, след което да се определят зони и специфични правила за тях. "Действащите нормативни документи не съответстват на нуждите на реставрационната дейност, особено по отношение на конструкцията на сградите. Необходим е правилник, който да дефинира употребата на старинни строителни материали и технологии", коментира инж. Марин Гергов.

 

"В България има широко поле на действие на специалистите в сферата на опазването на културно-историческото наследство. През последните години доста старинни сгради в София бяха реставрирани качествено, като се използват композитни материали и традиционни техники. Къщите се възстановяват в целия им блясък с оригиналните детайли и обзавеждане, като по елегантен начин се интегрират съвременни инсталации. Специалистите, които се занимават с тази дейност, са търсени и трябва да бъдат стимулирани, тъй като дават добър пример", обясни арх. Константин Пеев.

 

"Брацигово е известно със своята архитектурно-строителна школа през годините. Наш дълг, като жители на общината е да пазим и да предаваме на бъдещите поколения архитектурното наследство в неговата цялостност и автентичност. Община Брацигово ще направи всичко възможно концепцията да стане реалност и примерът да бъде последван от други градове. Целта е да възобновим живота в Брацигово, защото имаме нужда от това", обобщи кметът на града Надежда Казакова.

ОЩЕ НОВИНИ

Фондация "На открито" в партньорство с УАСГ представи разработки за обновяване на четири места за отдих в парк "Хисарлъка" в Кюстендил

Фондация "На открито" в партньорство с УАСГ представи разработки за обновяване на четири места за отдих в парк "Хисарлъка" в Кюстендил

Обектите са около входовете на парка при стадион “Осогово”, при бившия санаториум за детски белодробни заболявания, под зоопарка и в обхвата на крепостта

Община Враца получава държавен имот в с. Паволче за изграждане на образователен и културен център

Община Враца получава държавен имот в с. Паволче за изграждане на образователен и културен център

Така ще се осигури пространство за обучение и семинари, столова, зала за игри и практически дейности и други

Започва изграждането на най-високата сграда в комплекса Garitage Park в София

Започва изграждането на най-високата сграда в комплекса Garitage Park в София

В този етап на строителство са заявени още търговски площи, два високи жилищни обекта и основно училище