Проблемен е пътят в района на катастрофата на АМ „Струма“

35

Това твърдят неправителствени организации и експерти по повод тежкия инцидент с 45 жертви


Според Европейския център за транспортни политики пътната маркировка в отделни участъци липсва, а в други е с доста ниски светлоотразителни качества и на практика на тъмно е невидима. Типът мантинела, завършващ с така наречената "рибешка опашка", е опасен и отречен от пътните експерти по света, защото има други видове мантинели с осъвременени съоръжения като буфери, терминали и други, които при удар се свиват като хармоника и биха могли да задържат превозно средство. Според Европейския център за транспортни политики е странно защо е проектирано уширение в крива на пътния участък.  Освен това отводняването на канавките е под всякаква критика. От центъра заявиха, че от вчера са получили над 100 сигнала от граждани, които се оплакват точно от този участък на АМ "Струма", както и от насрещното пътно платно, където пък има обратни виражи.

И други експерти смятат, че мястото е объркващо за шофьорите, а автомобилният състезател Димитър Илиев пусна в YouTube видео с анализ на движението на автобуса преди катастрофата. Според него липсва навременна сигнализация за мястото за почивка, като от май месец знакът за това се намира в канавката, а на самия остров знакът е нависоко и с рекламна лепенка, която допълнително затруднява виждането му. Освен че знакът липсва, на мястото, където аварийнана лента свършва, маркировка на асфалта не се вижда и шофьорите карат вдясно, защото смятат, че е лента. Така изведнъж на завоя се появява мантинела пред превозните средства.

Според декана на Факултета по транспортно строителство в УАСГ пътят е много критикуван, защото когато е строен, е съответствал на нормите, но за 20 години нещата са се променили. От вчера се коментира и че пътят всъщност няма Акт 16.

Припомняме, че по разпореждане на регионалния министър е сформирана работна група, която в 5-дневен срок след като бъде допусната до мястото на катастрофата трябва да направи оглед и да провери настилка, пътни знаци, ограничителни системи, хоризонтална маркировка и въз основа на тях да представи доклад за състоянието на участъка и да се прецени какви мерки ще бъдат предприети за възстановяването им.

Освен състоянието на пътя, се анализират и други причини за катастрофата и пожара. Сред тях са състоянието на автобуса, който се оказа, че е не е бил регистриран и не е в списъка за международен транспорт на фирмата "Беса Транс" (чийто лиценз ще бъде отнет), скоростта на автобуса, както и първопричината за силният и скоростен пожар (експлозията) и дали не е имало допълнителни условия за избухването му. Злощастно обстоятелство, довело до трагедията е и че вратите не са могли да се отворят, защото автобусът се е оказал в капан между двете мантинели в средата на пътя.

ОЩЕ НОВИНИ

Спряха правата на футболни съдии заради източените пари от АМ "Хемус"

Спряха правата на футболни съдии заради източените пари от АМ "Хемус"

В началото на месеца от Главна дирекция "Национална полиция" съобщиха, че 60 млн. лева от превежданите авансово суми за изграждането на Лот 5 са били прехвърлени на кухи фирми и след това изтеглени в брой

Обновиха тревна площ на колелото на ТМ 10 в столичния район „Лозенец“

Обновиха тревна площ на колелото на ТМ 10 в столичния район „Лозенец“

Тя се намира на ъгъла на бул. „Черни връх“ и ул. „Сребърна“

Няма да бъдат допускани земеделски дейности в чашата на язовир "Аспарухов вал“ край Козлодуй

Няма да бъдат допускани земеделски дейности в чашата на язовир "Аспарухов вал“ край Козлодуй

Заради тях са нарушени обществени интереси, създадена е предпоставка за негативни въздействия върху бреговете, върху съоръженията, върху качеството на водите и защитените зони

Договорени са близо 3 млрд. лв. от ОПРР за модернизация на инфраструктурни обекти в страната

Договорени са близо 3 млрд. лв. от ОПРР за модернизация на инфраструктурни обекти в страната

450 са изпълнените проекти по програмата, 306 са в процес на реализация

В Пловдив обновяват градска среда в централната част

В Пловдив обновяват градска среда в централната част

Кметът Здравко Димитров направи първа копка по проекта в район „Централен“