Продължават опитите за възстановяване на сградата на бившата Минерална баня в Ямбол

293

Общината смята в част от нея да бъдат подредени експонатите от Музея за история на медицината в Ямболския край


Минералната баня в Ямбол е архитектурен символ на българския междувоенен модернизъм от 1934 година, проектирана от архитект Александър Куртев. В края на 1975 г. сградата е регистрирана като паметник на културата с местно значение. Още преди 16 години имаше идея за превръщането на сградата в многофунционален културно-информационен център, след като минерална вода на мястото вече няма. В края на 2009 г. Общественият съвет за култура към кмета подкрепи идеята, но тя остана нереализирана.

През юни миналата година благодарение на дарения беше открит ремонтиран някогашният павилион за минерална вода (Ротонда) на банята. Ротондата стоеше затворена 15 години, а днес вътре е монтирана инсталация за охлаждане и газиране на вода.

Днес от общината съобщиха, че кметът Валентин Ревански е дарил 20 000 лева, които ще бъдат разходвани за възстановяване на фасадата на бившата Минерална баня. Общината има намерение в част от сградата да бъдат подредени експонатите от Музея за история на медицината в Ямболския край, който в момента се намира в Диагностично-консултативен център 1 и е труднодостъпен за граждани. Музеят разполага с повече от 3 800 експоната, медицинска литература и пособия, като в България има само три подобни сбирки: едната в Ямбол, а другите две -  в Плевен и Варна, но ямболската колекция е най-богата, казват от местната администрация. Градът дължи идеята за музея на Стефана Алексиева (23.11.1921-14.11.2004 г.), която през годините е събирала всеки един от експонатите.

За да бъдат довършени всички предвидени дейности в Минералната баня, са необходими допълнителни материали и средства. Към момента вече има заявено желание за предоставяне на финансова помощ и труд от страна на няколко ямболски фирми и физически лица. Всеки, който има желание, има възможност да помогне на каузата - повече информация може да бъде получена на телефон 0897 826 370, казват още от Община Ямбол. 

ОЩЕ НОВИНИ

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

Той е мултифункционален и с няколко независими технологични линии

Камарата на строителите в България изработи пътна карта с практически съвети за всеки, който се заема да строи

Камарата на строителите в България изработи пътна карта с практически съвети за всеки, който се заема да строи

В услуга на гражданите браншовата организация публикува и примерни договори за строителство и ремонти

Откриха новата сграда към лекоатлетическа зала на СКЛА "Локомотив Пловдив"

Откриха новата сграда към лекоатлетическа зала на СКЛА "Локомотив Пловдив"

Ще бъде реновирана и настилката на лекоатлетическата писта, която е от малкото закрити съоръжения за спорта