Проектът на автогарата в Созопол все още чака одобрение от НИНКН

79

Общината представя новия проект за бъдещата автогара срещу сградата на общинска администрация, местност Провлака - контактна зона между нов и стар град


Корекциите в архитектурния проект бяха наложени от НИНКН (Национален институт за недвижимо културно наследство), който вече втора поредна година отказва да съгласува проекта с огромно обществено значение и икономически интерес за Община Созопол, казват от местната администрация. Тя е отправила поредица писмени запитвания към директора на НИНКН за получаване на писмено становище с ясни аргументи за техните действия и бездействия, което до днес не е получено.

Корекциите в проекта са нанесени след разглеждане на оригиналния проект в разширения експертен съвет към Министерство на културата, състоял се на 02.09.2022г. Промените обхващат височината на сградата, използваните фасадни материали и част от помещенията в сградата.

Обемът и разчленяването на бъдещата обществена сграда е решен в духа и мащаба на традиционните застройки с обществени функции с характерните за нея пропорции, издатини и редуване на отвори. Силуетното оформяне на новите обеми са решени със скатни покриви. При оформяне на пешеходните пространства са предвидени настилки с паваж, асфалт и естествен камък, казват от Общината.

Сградата е решена в духа на класическата архитектура. В основното тяло се помещава основното хале с отворено пространство и оформя помещение тип галерия. Двете странични крила са симетрично разположени на основното и помещават информационен и билетен център. Търсеното решение е за класическа сграда на автогара, запазване на морския дух и стилизиране на класически елементи в архитектурата. Постройката е предвидена в светло сив цвят с бели гипсови корнизи. Прозорците са решени като големи витрини с овална горна част и шпроси, характерни в класическата архитектура. Използвани са естествени материали – гранит за областта на цокъла и цветарниците.

Настоящият проект е внесен в НИНКН за поредно разглеждане на 14.10.2022г.  Проектът за бъдещата автогара може да бъде реализиран след одобрението на Министерство на културата.

ОЩЕ НОВИНИ

Осветиха новопостроения храм "Св. Райко Шуменски" в кв. "Тракия" в Шумен

Осветиха новопостроения храм "Св. Райко Шуменски" в кв. "Тракия" в Шумен

От 160 години в града не е вдигана църква и събитието събра стотици хора

Ученици, студенти и работещи младежи представиха идеи за развитие на селските райони

Ученици, студенти и работещи младежи представиха идеи за развитие на селските райони

Сред идеите-победители са решение за ремонт на пътища с използване на преработена пластмаса в полагания асфалт и за съживяване и модернизиране на сгради „архитектурни призраци“ в селата чрез използване на съвременни енергийни решения и екологични строителни методи

Производител на органични храни откри нова сграда до настояща в район Княжево в София

Производител на органични храни откри нова сграда до настояща в район Княжево в София

В нея се помещават висок склад, производствен цех, лаборатория за разработка на нови продукти и административна част

Stadium 974 - изцяло от транспортни контейнери и модулна стомана

Stadium 974 - изцяло от транспортни контейнери и модулна стомана

Първият напълно разглобяем покрит футболен стадион влезе в историята още преди Световното първенство по футбол Катар 2022