Пускат трамваите по линия № 5 по обновеното трасе от Съдебната палата до "Бъкстон" в София

97

Започва реконструкцията на трасето от трамвайното ухо на бул. “Никола Петков“ до ул. “Райска градина“


Реконструкцията на трамвайната линия по бул. „Цар Борис III“ е разделена на два участъка, без частта на площад „Руски паметник”. Първият участък е от пл. „Руски паметник“ до ухо „Княжево“ (без кръстовището с бул. „Гоце Делчев“) и втори участък - от пл. „Руски паметник“ до ухо „Съдебна палата“. Линията ще бъде обслужвана с нови трамвайни мотриси, които са доставени по ОП „Региони в растеж“.

Към момента е изпълнен изцяло участъкът от „Съдебна палата“ до трамвайно ухо „Бъкстон“ и продължава работа по трасето след ухо „Бъкстон“. Цялостно е подменен релсовият път, контактната мрежа, изградени са нови перони, монтирани са спиркови навеси. Пренаредена е паважната настилка и гранитните бордюри по двете локални платна на бул. „Македония“, подменени са асфалтовите настилки по ул. „Алабин“, ухо „Съдебна палата“ и пл. „Македония“, изцяло са обновени тротоарните настилки, съобщават от Столична община.  

Както е известно, на бул. „Македония“ до Руски паметник е изграден нов линеен парк. В пространството между локалните платна са обособени две пешеходни алеи, една велоалея и кътове за отдих. Самите релси на трамвая са озеленени с над 1 500 кв.м тревен чим. В линейния парк са засадени нови дървета, храсти и различни видове цветя, като за поддръжката на растителността е изградена изцяло нова поливна система. Идейният проект за линейния парк е на френското архитектурно студио Wilmotte & Associes Architectes с управляващ директор Борина Андрю.  

Живият плет, характерен за обособеното трамвайно трасе по булевардите „Тотлебен“ и „Цар Борис III”, е възстановен, като тази част от растителността, която е в добро здравословно състояние, е запазена, а на останалите места е засаден нов жив плет, съобщават още от Столична община. За забавянето около 90 дни на строителната фирма ще бъде наложена глоба в размер на 10% от стойността на участъка, която е около 10 млн. лв. Това означава, че глобата за строителя ще бъде около 900 хил. лв.

Следващият етап на строителство включва обособеното трасе в участъка между ухо „Никола Петков“ и ул. „Райска градина“, без да се засягат кръстовища. Затваря се трамвайното движение от ухо „Никола Петков“ до ухо „Княжево“ и се въвеждат промени в движението на обществения транспорт.

Снимки: Столична община, Аделина Ангелова

Според „Спаси София“ е пропуснат шанс трасето да е максимално удобно за хората, защото спирконавесите са малки и недостатъчни, а на най-натоварената спирка на Красно село такива изобщо не са поставени; спирките не са достатъчно широки; няма приоритет за трамваите по светофарите; рампите, стълбищата и пешеходните острови са тесни; трасето не е озеленено с трева, въпреки предвижданото в проекта.

Снимка: Спаси София

Обектът е част от проект „Интегриран столичен градски транспорт – фаза II”, финансиран Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020, в изпълнение на административен договор за безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP001-1.041-0001-С01/21.02.2018 г., сключен между Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Столична община. Проектът включва рехабилитация на трамвайни линии, доставка на нови мотриси и надграждане на интелигентната система за управление на трафика и съществуващата система за информация на пътниците в реално време.

ОЩЕ НОВИНИ

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Очаква се да бъдат изградени още офисна, битова и складова част, ферментационно помещение и други, като вече е насадено и ново лозе в рамките на парцела

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

PARKMAXX RETAIL PARK се строи в кв. "Кючук Париж" върху терен от 42 декара между бул. "Кукленско шосе" и ул. "Индустриална"

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Притесненията на политици, граждански организации и експерти са, че няма кадрови капацитет за подобно болнично заведение едновременно с предвидената държавна Национална детска болница

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото

В момента се извършва анализ на състоянието на обходните участъци и се набелязват мерки, които да бъдат изпълнени преди започването на основния ремонт

Доброто управление на строителните отпадъци изисква решения на различни нива

Доброто управление на строителните отпадъци изисква решения на различни нива

В рамките на проект предстои да бъде пуснато в експлоатация мобилно съоръжение за производство на висок клас рециклирани строителни продукти и материали, стана ясно на обучение, което събра представители на над 50 общини в България