Разширяват пешеходната зона на пл. "Света Неделя" в София

500

Щом приключи възстановяването на настилката, ще бъдат поставени пейки и кашпи с дървета


Снимка: "Спаси София"

Лидерът на „Спаси София“ Борис Бонев обяви, че площад „Света Неделя“ се превръща в изцяло пешеходна зона. “Години наред едно от най-знаковите и натоварени с пешеходци градски пространства беше превърнато в безразборен паркинг. Най-накрая отваряме площада за пешеходците, защото твърде дълго бяхме принудени да лавираме между коли и хлопащи плочки”, заяви той.

Сегашният проект е във връзка с нова организация на територията на паркинга, стопанисван от Центъра за градска мобилност - с цел да се ограничи неговия обхват, каза за Citybuild.bg общинският съветник от "Спаси София" Стефан Спасов. Проектът за възстановяване на настилките в зоната на консервираната археология е по инициатива на общински съветници на "Спаси София", изработен е от общинското предприятие "Софияплан" и е съгласуван за няколко седмици.

Снимка: "Спаси София"

Поставя се настилка, сходна със съществуващата. След това оградата ще бъде премахната и ще бъдат поставени пейки и кашпи с дървета. Очаква се дейностите да приключат до седмица. Изпълнител е фирмата, която отговаря за пътната поддръжка на зоната. За транспортното обслужване на хотела са оставени 7 места за паркиране, които се намират извън площадното пространство.

“От античността до днес пл. „Света Неделя“ е сърцето на града. Наша цел е да върнем блясъка му с цялостен ремонт, за който обаче са необходими няколко години. Затова, вместо да чакаме ремонт за милиони, решихме да действаме и да променим площада, прилагайки бързи и лесни за осъществяване мерки”, коментира Стефан Спасов и допълва: „И това е само началото - готвим още редица проекти, стояли на трупчета през годините, за да покажем, че фразата „тук е така“ остава в миналото”.

Снимка: Citybuild.bg

С това отново временно решение археологията е покрита, за да не се руши до изпълнение на цялостния ремонт на площада по проект на световноизвестния италиански архитект Масимилиано Фуксас, който предвижда част от нея да бъде експонирана. Изпълнението на проекта обаче продължава да се бави заради жалби.

През юни главният архитект на Столична община Здравко Здравков коментира за „Столица“, че става дума за временен павилион в обхвата на площада. През 2016 г. се съставя Нотариален акт за част от бившето заведение „Рубин“. Сега Общината обжалва този акт и на първа инстанция в СГС печели делото, на база на това, че площадът е публична собственост от 1908 година. В друго успоредно производство обаче - този път в Административен съд София град, по повод на издаденото от главния архитект разрешение за строеж, съдът възприема, че „собственикът“ (който е адвокат) се явява заинтересовано лице и отменя разрешението. Столична община е подала жалба към ВАС.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Те са одобрени да получат финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България

Откриха нова зона за шах на открито на Гребната база в Пловдив

Откриха нова зона за шах на открито на Гребната база в Пловдив

Тя се намира до Младежкия център и е дарение от фирма „Айгер Инженеринг” ООД

Започна реконструкцията на ул. “Опълченска“

Започна реконструкцията на ул. “Опълченска“

Срокът за изпълнение на обекта е около 8 месеца

До края на годината започва строителството на още 4 участъка от АМ „Хемус“

До края на годината започва строителството на още 4 участъка от АМ „Хемус“

Завършва изграждането на отсечката от Боаза до пътя за Луковит

Министърът на регионалното развитие призова строителния бранш да помогне в борбата с пожарите

Министърът на регионалното развитие призова строителния бранш да помогне в борбата с пожарите

Екипите на държавните ВиК дружества и „Автомагистрали“ ЕАД се включват с техника в помощ на противопожарните служби

Започна изграждането на обходния път на Рудозем

Започна изграждането на обходния път на Рудозем

С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен извън града и ще се улесни пътуването към гранично контролно-пропускателен пункт Рудозем - Ксанти