Ще ремонтират и реконструират театър „София”

1450

Срокът за получаване на оферти или на заявления за участие е 20 септември.


 

Сградата на Театър „София" е част от сградния фонд на Столична община и се намира в район „Оборище" на бул. „Янко Сакъзов" 23 А. Той е най-големият общински театър на столицата, като сградата е построена през 1979 г. Теренът е в паркова среда с обща площ 4 320 кв. м с главен подход към сградата от запад.

 

Сградата е проектирана през 1970 г. като „Театър на поезията". Тя разполага с няколко театрални зали - голяма с 300 места и камерна с до 40 места, с пространства за експериментална театрална дейност - мраморно фоайе и лятна театрална сцена. Театърът е домакин на гостувания на спектакли от страната и чужбина. Залите и фоайетата се използват и за провеждане на семинари, презентации и изложби. От южната част на сградата е разположен клуб-ресторант.

 

Основните фасади на сградата са разположени с ориентация изток-запад и север-юг, а допълнително изградените пространства са с нестандартни и силно разчупени архитектурни форми с фасадни стени с изложение към междинните посоки ЮИ, ЮЗ, СИ и СЗ. Архитектурата наподобява крепост с крепостна кула, разположена над сцената на театъра. Сградата е облицована отвън с врачански камък, като са съчетани няколко вида форми, различни по ориентация, височина и предназначение.

 

Сградата се състои от сутерен, партер, две нива, високи нива над голяма сцена и покривна конструкция. В сутерена са разположени всички съоръжения за отопление, вентилация, електро-задвижващи механизми на въртящата се сцена, накланяща се сцена и оркестрината, както и всички свързващи ги комуникационни въздуховоди, тръбопроводи и кабелни лавици. Там се намират още тапицерна, помещения за чистачки, домакин, нощна охрана, бар, телефонна централа, гардероб-реквизит, художник, пожарникар, сценичен склад.

 

На първия етаж са разположени: входно фоайе, билетна каса, входове и изходи към голямата зала, сцената на театъра и част от административните помещения и помещенията за сценични работници и театрален реквизит. Подобни помещения са разположени и на втори етаж. Те са ситуирани около залата и сцената на театъра.

 

Над нивото на втори етаж са само покривът на голямата зала и на сцената на театъра. Под покрива на сцената са разположени всички съоръжения за повдигане и спускане на декори, т. нар. „чиги". В стените на кулата над сцената са разположени и 22 отдушника, които служат за проветряване на залата и сцената в неотоплителен сезон.

 

Подовете в сградата са изпълнени със следните видове материали: главно фоайе - мраморни плочи; административни помещения - мокет, обслужващи помещения, коридори, обслужващи стълбища - балатум, тоалетни и мокри помещения - мозайка, теракот. Топлотехническите и оптични характеристики на прозорците и вратите не отговарят на изискванията за енергийна ефективност, топлосъхранение и икономия на енергия в сгради. Вътрешните стени са с ламперия - фоайе, зали, административни помещения, обслужващи коридори; фаянс - тоалетни, мокри помещения, латекс - коридори, помещения в сутерена и др.

 

В проекта се предвижда цялостно обновяване на сградата и частична промяна на вътрешната планировка на етажите. Ще бъде демонтирана каменната облицовка по фасадата до стоманобетонова конструкция и тухлена стена, като се запазват само декоративните барелефи по фасадите. Ще бъдат демонтирани всички дограми по фасадите, частично ще бъдат премахнати преградни зидове, ще бъдат демонтирани настилки и компрометирани замазки по подовете и мазилки по стени и тавани, всички хидроизолации, топлоизолации и компрометирани замазки за наклон, както и ламаринени обшивки и поли по покрива.

 

Дейностите по обществената поръчка ще се осъществяват по Проект „Развитие на културната инфраструктура в Столична община чрез инвестиции в обновяване на Театър „София", с подкрепата и финансирането на Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020". Прогнозната стойност на поръчката (без ДДС) е 8 106 000 лева.

ОЩЕ НОВИНИ

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото

В момента се извършва анализ на състоянието на обходните участъци и се набелязват мерки, които да бъдат изпълнени преди започването на основния ремонт

Доброто управление на строителните отпадъци изисква решения на различни нива

Доброто управление на строителните отпадъци изисква решения на различни нива

В рамките на проект предстои да бъде пуснато в експлоатация мобилно съоръжение за производство на висок клас рециклирани строителни продукти и материали, стана ясно на обучение, което събра представители на над 50 общини в България

Новият затвор без решетки в дупнишкото село Самораново ще отвори в началото на септември

Новият затвор без решетки в дупнишкото село Самораново ще отвори в началото на септември

Напредъкът по изграждането на комплекса беше представен вчера, 16 месеца след първата копка на строежа

Добрият пример на Испания: Закон за качеството на архитектурата

Добрият пример на Испания: Закон за качеството на архитектурата

Генералният секретар по „Градоустройство, жилищно строителство и архитектура“ в Министерството на жилищното строителство и градоустройството в Испания арх. Иняки Карнисеро представи закона на кръгла маса, организирана от КАБ