Рестартираха строителството на 50-метровия басейн "Младост" в Пловдив

248

Строежът започна през 2019 година, но заради липса на средства беше прекратен


Идея за обновяването на басейн "Младост" в Пловдив има още от 2015 година. Реконструкция започна през 2019 година, но беше прекратена поради липса на средства. Сега съоръжението, разположено в пространството между спортен диспансер, басейн “Младост”, зала за гимнастика към спортното училище и улица „Ясна поляна”, ще струва около 21 милиона лева, а средствата са осигурени от кредита, който Общината изтегли целево за него от Фонда за устойчиви градове и за довършването на двата стадиона.

Проектът на „Архцентър-А” на арх. Тодор Абаджиев от предишната поръчка е актуализиран. В  заданието е заложено изграждането на съвременен плувен комплекс, отговарящ на изискванията на Международната федерация по плуване. Новият комплекс се намира до стария басейн "Младост“ и между двете сгради ще има топла връзка. Предвиждат се частичен подземен етаж в зоната на пространството между съществуващия и новия басейн, два надземни етажа, развити по периферията на коритото на басейна от южната и източната страна, а от север са проектирани три етажа, като междинният е предназначен за ОВК инсталации.  

50-метровият олимпийски басейн ще е с 10 коридора и 25 метра ширина и ще има трибуни с капацитет от 1 000 души, като е предвиден достъп и за хора с увреждания. Специално съоръжение ще може да намалява дължината наполовина – за детски състезания. Също така съоръжението ще бъде снабдено с обезмъгляваща инсталация. В комплекса ще има фитнес зала за подготовка на спортистите, кафенета, приемна зона с две фоайета, съблекални за отборите, треньорите и 16 индивидуални, помещения за съдии, за изчакване при състезания, за видеонаблюдение, сървърно помещение, складови площи, административни кабинети, сервизни помещения за почистване. На покрива ще има фотоволтаични панели. Проектирани са и две външни стълбища при необходимост от евакуация.

Останалите помещения са ситуирани в съществуващата сграда на плувен басейн „Младост” (абонатна станция и помещения за персонал) и в съществуващата сграда на спортния диспансер (медицински кабинет със сервизно помещение и чакалня, функционален кабинет, физиотерапевтичен сектор, тангентори със сервизни помещения, парна баня и сауна със сервизни помещения, басейн за рехабилитация).

Очаква се басейнът да е готов след 2 години. Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 720 календарни дни, а изпълнител е фирма „ГБС-Пловдив“, дъщерна фирма на „Главболгарстрой“.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

Той е мултифункционален и с няколко независими технологични линии

Камарата на строителите в България изработи пътна карта с практически съвети за всеки, който се заема да строи

Камарата на строителите в България изработи пътна карта с практически съвети за всеки, който се заема да строи

В услуга на гражданите браншовата организация публикува и примерни договори за строителство и ремонти

Откриха новата сграда към лекоатлетическа зала на СКЛА "Локомотив Пловдив"

Откриха новата сграда към лекоатлетическа зала на СКЛА "Локомотив Пловдив"

Ще бъде реновирана и настилката на лекоатлетическата писта, която е от малкото закрити съоръжения за спорта