С какви показатели навлиза строителният сектор в 2023 година?

331

За проследяване на нагласите браншът отправя поглед към българското изложение Архитектурно-строителна седмица


За изграждането на успешна бизнес стратегия е нужен подробен анализ на статистическите данни. През последната седмица Националният статистически институт (НСИ) публикува актуална информация за показателите в строителния сектор, които очертават няколко интересни тенденции.

Индексът на строителната продукция в края на 2022г. следва тенденциите от 2021г. През октомври ръстът е 1.8%, през ноември e 1.6%, но през декември има спад от 1.6%. Това затвърждава тенденцията в сектора с над 121 000 заети души декември да е с отрицателни показатели. През 2021г. месецът отбелязва спад от 0.4% спрямо ноември. И в двете години с по-слаби позиции е гражданското и инженерното строителство – 1.7% (2022г.) и -1.1% (2021г.).

Според статистиката, в последните години по-слаби са зимните месеци, следвани от периоди на ръст в строителната продукция. Най-ясно нагласите могат да се усетят на българското строително изложение Архитектурно-строителна седмица. Събитието разширява мащабите си през тази година, събирайки бранша от 29 март до 1 април в Интер Експо Център в София. Успоредно провеждащият се формат Green Energy е ясен показател, че през следващите години вниманието ще се съсредоточава върху енергийната ефективност, възобновяемата енергия, соларните и ВЕИ системи, оползотворяване на отпадъците.

Връщайки се към данните от НСИ, през последното тримесечие на 2022г. в експлоатация са въведени 1613 сгради - ръст от 32.1% спрямо година по-рано. Новопостроените жилища са с 5.3% повече - 5708. Водещи по въведени в експлоатация жилищни сгради са области София-град - 296, Пловдив - 232 и Варна - 182. 35.5% са двустайните, а 34.8%- тристайните жилища.

Възходяща е тенденцията при издадените нови разрешения за строеж през последното тримесечие на 2022г. спрямо година по-рано. При жилищните сгради ръстът е 0.1% (1 911 жилищни сгради с 10 203 жилища); в графата „други видове“ е 1.0% - 1 183 сгради. С 45.5% спадат издадените разрешителни за строеж на административни/офис сгради – общо 18. Уживление се усеща на имотния пазар. През октомври-декември в София са продадени 9668 имоти – 30% ръст спрямо предходното тримесечие, когато са 7402, Пловдив отчита ръст над 14%, Варна – 13%, а в Бургас има 1.16% спад.

Бизнес изложенията и перспективите, които създават

Според представители на сектора, ключови за бранша са ежегодните бизнес събития. Сред тях се откроява българското строително изложение Архитектурно-строителна седмица, организирано от Интер Експо Център. Между 29 март и 1 април форумът за 23-и път ще предостави платформа за откриване на глобалните иновации и нагласи, визиите и посоките за развитие, изграждане на контакти и създаване на бизнес партньорства.

В София отново ще се съберат български и чуждестранни компании от различни направления: „Довършителни дейности”, “Врати, прозорци и фасади”, „Дървени конструкции“, “Строителнo оборудване и механизация“, „Вертикално планиране и ландшафт“, „Индустриално строителство и оборудване“, „Сградна автоматизация”, “ОВиК“. Може да се регистрирате за посещение чрез платформата www.buildingweek.bg или на касите на Интер Експо Център.

На фокус: енергийна ефективност и строителната техника

Моделът на изложение Архитектурно-строителна седмица превръща страната ни в притегателна точка за бизнеса, особено този от Балканите и Източна Европа. Форматът отново обединява сили с АТЕСТ Експо – изложението, което събира на едно място най-големите и впечатляващи машини, приложими в строителството. Механизираните гиганти, с усилията на Асоциацията на търговците на едра строителна техника (АТЕСТ), ще заемат над 6000 кв.м от външните площи на Интер Експо Център.

Green Energy е свързващото звено на веригата от продукти и услуги в Архитектурно-строителна седмица и АТЕСТ Експо. Акценти на новия формат са възобновяемата енергия, енергийната ефективност и рециклирането. Участниците в Green Energy ще насочат вниманието към всеки аспект от намаляването на въглеродните емисии и борбата с климатичните промени. Изложението е екосистема за ВЕИ системи, решения за енергийна ефективност, технологии за отопление, вентилация и климатизация, дигитални и Smart решения, технологии за управлението на отпадъци и рециклиране, пречиствателни съоръжения, соларни системи и др.

Какво предстои в сектор „Строителство“? Комплексният характер превръща изложение Архитектурно-строителна седмица във важен инструмент при предварителната подготовка и изграждането на устойчив бизнес. Затова секторът в България и Източна Европа очаква международния форум.

ОЩЕ НОВИНИ

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Очаква се да бъдат изградени още офисна, битова и складова част, ферментационно помещение и други, като вече е насадено и ново лозе в рамките на парцела

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

PARKMAXX RETAIL PARK се строи в кв. "Кючук Париж" върху терен от 42 декара между бул. "Кукленско шосе" и ул. "Индустриална"

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Онлайн платформи координират дейностите на всички участници в инвестиционния процес

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Притесненията на политици, граждански организации и експерти са, че няма кадрови капацитет за подобно болнично заведение едновременно с предвидената държавна Национална детска болница

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото

В момента се извършва анализ на състоянието на обходните участъци и се набелязват мерки, които да бъдат изпълнени преди започването на основния ремонт