С продукти и решения на БАУМИТ е обновен паметник на културата в Карлово

189

Фасадното оформление и художествената украса на интериорните пространства на Попбрайковата къща са подчинени на естетическите възгледи и вкус на възрожденския майстор


Двуетажната Попбрайкова къща се намира на ул. “Д-р Ив. Богоров“ 4 в Карлово. Първият й собственик - поп Брайко х. Генов, бил голям обществен деец и народен будител. Къщата е построена между 1858 г. и 1862 г. и наред с Козаревата, Зоевата, Стоевата, Джамбазовата и други къщи, тя е част от живописния архитектурно-художествен ансамбъл в южната част на града. С типичното за възрожденската епоха планово-композиционно, обемно-пространствено и архитектурно-художествено решение, тя е ценен паметник на културно-историческото наследство. Къщата е обявена за архитектурен и художествен паметник на културата от „национално значение”. 

Южна фасада (по Попов 1967, 95)

При направените проучвания е установено, че къщата може би е имала характерна украса по фасадите, а цветовото решение е било със сини линии и орнаменти на бял фон, добре познато от други Карловски къщи от този период.

Къщата е разположена с тясното си лице към улицата и дългото към двора. Пред нея е оформен портик с три дървени колони, които имат изписани капители. Стенописна украса е имало както по фасадите, така и вътре (тавани и стени на някои стаи). Рисувани тавани има на портика пред входа и в югозападната стая на втория етаж. И двете композиции включват розети и други растителни орнаменти. Реставрацията на стенописите от портика на къщата получи поощрителна награда в конкурса "Български архитектурни награди 2022". Те са извършени от екип на сдружение „Рест Арт“. Вижте повече тук, тук и тук.

Състоянието на фасадите (мазилки и дървени елементи) е било лошо и във връзка с това целта на инвеститорите Силвия и Михаил Заимови е те да бъдат реставрирани. Дейностите включват работа по тавана на портика, почистване и укрепване в най-разпрашените участъци, почистване от замърсявания с различни видове и комбинации от органични разтворители, укрепване и допочистване на живописния слой, запълване на разрушения и колоритна интеграция – ретуш. Подменена е дървената обшивка по ъглите на фасадата, изработени са нови дървени капаци (по оригинал) по прозорци 90/160 и прозорец 80/95 с инсектицидна обработка и защитно покритие. Реставрирани са дървените колони на портика (шлайфане и пребоядисване по оригинал).

Старите възрожденски къщи у нас най-често са изграждани и измазвани на времето си с материали на варова основа. Макар и с редица положителни качества, варта обикновено не притежава много високи якостни качества. Това е причината за чести обрушвания и подкожушвания, особено когато се касае за фасадни повърхности. За да бъдат възстановени успешно и за дълъг период от време, тези повърхности трябва да се обработят отново с варови продукти, но с по-добри якостни характеристики. За целта са разработени Баумит продукти с естествена хидравлична вар (NHL), които дават възможност за прилагане на системни решения. Такова решение е възприето и за Попбрайковата къща. По всички фасади е отстранена старата нездрава варова мазилка и са нанесени грунд и слой фина варова мазилка без съдържание на цимент - Баумит NHL Файн. Свързващото вещество в мазилката е на основа естествена хидравлична вар (NHL), специално за реновиране на исторически сгради и паметници на културата. След това се използват и други системни продукти на основата на NHL: за получаване на равна повърхност е изпълнен слой шпакловка Баумит NHL Мулти с интегрирана в него стъклотекстилна мрежа Баумит СтарТекс, а за постигането на идеално гладка повърхност е изпълнена шпакловка с Баумит NHL СуперФино. Най-накрая е положен грунд за подобряване на сцеплението и за изравняване на попиващата способност на основата Баумит СановаПраймер и минерална фасадна боя на силикатна основа Баумит НанопорКолор - самопочистваща се, с ниска склонност към замърсяване и силно паропропусклива. Още за решенията на БАУМИТ за стари и исторически сгради вижте тук.

Източник: Български архитектурни награди и БАУМИТ

ОЩЕ НОВИНИ

Министерството на културата одобри проект за изграждане на нови павилиони пред Дряновския манастир

Министерството на културата одобри проект за изграждане на нови павилиони пред Дряновския манастир

Проектът е разработен в съответствие със становище на Националния институт за недвижимо културно наследство

В София откриха производствена база и офис за споделени услуги на световен лидер в производството на протези

В София откриха производствена база и офис за споделени услуги на световен лидер в производството на протези

Това е втората локация на германския производител на високотехнологични медицински изделия Ottobock в България след открития през 2021 г. завод в Благоевград (по проект на IPA)

До 6 октомври може да изберете своите фаворити в конкурса "Фасада на годината 2022-2023"

До 6 октомври може да изберете своите фаворити в конкурса "Фасада на годината 2022-2023"

За 18-ти път "Баумит България" търси най-красивото изпълнение с нейни продукти, а професионално жури ще определи кои обекти ще представят България в международния конкурс Baumit Life Challenge 2024