Събитието “НДК е #soSofia" е с нова дата – 21 юни

73

Историята на 40-годишната сграда ще бъде представена на фонтана в подлеза в разкази, музика, мултимедия, артистични изпълнения и нови сувенири


Първоначално предвиденото за утре събитие е с променена дата заради прогнозата за времето. Новата дата е 21 юни (вторник), когато фонтанът с топките в подлеза на НДК ще стане сцена на събитието НДК е #soSofia с истории от създаването на сградата до наши дни. То ще събере значими личности и разнообразни артисти, за да разкажат различните гледни точки към историите, превърнали най-монументалната сграда в града в символ на София днес.

Промяната да датата променя в известна степен и участниците в събитието. Със своя разказ от първо лице ще участват главният изпълнител на строежа на НДК инж. Филип Миланов; дизайнерът и част от екипа на НДК днес Иво Чифлички; един от първите скейтъри в София Сандо Макс; резидентът в легендарния клуб „Нерон“ DJ Giorgio B и студентът от School of Architecture в Лондон Богомил Пунчев с дипломна дисертация за възможното бъдеще на НДК. Те ще ви заведат на пътешествие във времето с водещ журналистът Даниел Ненчев, допълнено от изпълнения от различни епохи и субкултури типични за НДК: Трамвай №5, Street Quartet, диско сет с парчета на Оркестър София, шоу с кънки от Roller Bounce, улични танци от What Crew?, част от RiO Crew и четене от Васил Георгиев на сцената за истории на Storytel. Богатата програма, микс от истории, изкуство и забавление ще бъде наситена и с прожекции на архивни видеа и кадри.
 

Разказът на различните вдъхновяващи личности, оставили своя отпечатък върху НДК, ще ви преведе през историята: какво е имало на това място преди да бъде замислен дворецът, как се стига до голямата идея за създаването на НДК, любопитни факти и митове за строежа, интериора и залите на НДК, парка и паметниците наоколо, най-култовите събития, оставили отпечатък в ДНК-то на града, и субкултурите, зародили се наоколо, като ню уейва на “Кравай”, графитите в подлеза, скейт, паркур, фрийрън, байк и улични танци. Всеки, който не е присъствал на голямото откриване през 1981 г., ще се се запознае с първия концерт в Зала 1, архитектурното и интериорно богатство на сградата и нейните иновации и детайли. Защото за София НДК е не просто сграда, а цяла екосистема, изпълнена с живот и култура, заведения, ъндърграунд култури, скейт и денс битки – всичко това, което прави НДК истински #soSofia символ днес.

Специално за повода излиза и лимитирана серия сувенири на #soSofia, посветена на знаковите символи на двореца, които ще могат да бъдат закупени по време на събитието. В секцията “Научи” на sosofia.com платформата публикува и поредица образователни статии и сторита, създадени в колаборация с автора Виктор Топалов от "Бохемска София", които разказват интересни факти от цялата история на НДК и защо през годините това място е било истински оазис на културата и изкуството.

ОЩЕ НОВИНИ

Откриха новия "Ритейл парк Несебър" в село Равда

Откриха новия "Ритейл парк Несебър" в село Равда

Търговският център в местност “Чатал Тепе” 2 е с инвеститор „Зет Естейт“, а проектът финансира Пощенска банка

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Сградата, един от символите на града, е пример за типичната черноморска къща от времето на Възраждането

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

Градината се намира между сградата на читалище „Развитие-1870” и хотел „Севлиево Плаза”

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг