Сър Дейвид Алън Чипърфийлд е лауреат на наградата за архитектура Pritzker за 2023 г.

219

Церемонията по връчването на наградата ще се проведе в Атина през май


Сър Дейвид Алън Чипърфийлд, снимка Tom Welsh

Сър Дейвид Алън Чипърфийлд получи най-високото отличие в архитектурата Pritzker за 2023г. Той е архитект, който демонстрира уважение към историята и културата, като почита съществуващата застроена и природна среда, преосмисля функционалността и достъпността на нови сгради, реновации и реставрации чрез вечен модерен дизайн, който се изправя срещу климатични проблеми, трансформира социалните взаимоотношения и съживява градовете.

Turner Contemporary, снимка Simon Menges

Произведенията на арх. Чипърфийлд поддържат връзката между традиция и иновация. Проектите му са елегантно сдържани и прецизно следват оригиналния дизайн и структура, вместо да ги заместват изцяло с модерна архитектура. „Като архитект аз съм в известен смисъл пазител на паметта и наследството", казва той.

The Neues Museum, снимка Joerg von Bruchhausen

Алехандро Аравена, председател на журито и лауреат на наградата Pritzker за 2016 г., обяснява: „В свят, в който много архитекти гледат на една поръчка като на възможност да я добавят към портфолиото си, той подхожда към всяка задача със специфични инструменти, които е избрал с прецизност и голямо внимание. Понякога това изисква силен и монументален жест, докато друг път почти изчезва. Неговите сгради винаги ще издържат изпитанието на времето, защото крайната цел на неговата дейност е да служи на по-голямото благо. Избягването на това, което е модерно, позволява проектите му да просъществуват дълго във времето.“

The Hepworth Wakefield, снимка от Iwan Baan

„Ние не виждаме разпознаваема сграда на Дейвид Чипърфийлд в различни градове, а различни сгради на Дейвид Чипърфийлд, проектирани специално за всяко място. Неговият архитектурен език балансира между основните принципи на дизайна и гъвкавостта към местните култури. Работата на Чипърфийлд обединява европейския класицизъм, сложната природа на Великобритания и дори деликатността на Япония. Тя е плод на културното многообразие“, коментира журито. 

Saint Louis Art Museum, снимка със съдействието на Simon Menges1

Дейвид Чипърфийлд е на 69 години. Той проектира повече от 100 обекта за четири десетилетия. Те варират от културни, граждански и академични сгради до градско планиране и резиденции.

River and Rowing Museum, снимка със съдействието на Richard Bryant

Дейвид Чипърфийлд е базиран в Лондон, но има офиси също в Берлин, Шанхай, Милано и Сантяго де Компостела. Архитектурното си бюро основава през 1985 г. Преди това работи за известни архитекти като Норман Фостър и Ричард Роджърс. Репутация си създава с проекти на престижни магазини в Лондон, Париж, Токио, Ню Йорк. Сред проектите, по които сега работи, са разширение на Националния археологически музей в Атина, нов стадион за Зимните олимпийски игри през 2026 г. в Милано, жилищен комплекс в Австралия – първият му обект в страната, жилищни кули в Белгия, Германия, Китай, Ню Йорк.

Procuratie Vecchie, снимка със съдействието на Alessandra Chemollo

Дейвид Чипърфийлд е лауреат и на наградата РИБА Стърлинг за 2007 г. за Музея на съвременната литература в Марбах, Наградата за съвременна архитектура на Европейския съюз "Мис ван дер Рое", на Германската архитектурна награда, както и на много други професионални отличия.

Museo Jumex, снимка със съдействието на Simon Menges

James-Simon-Galerie, снимка със садействието на Ute Zscharnt за David Chipperfield Architects

Inagawa Cemetery Chapel and Visitor Center, снимка със съдействието на Keiko Sasaoka

Hoxton Press, снимка със съдействието на Simon Menges

BBC Scotland Headquarters, снимка със съдействието на Ute Zscharnt за David Chipperfield Architects

Amorepacific Headquarters, снимка със съдействието на Noshe

America’s Cup Building ‘Veles e Vents, снимка със съдействието на Сhristian Richters

Дейвид Чипърфийлд е 52-ият лауреат на наградата за архитектура Pritzker. Носител на архитектурната награда Pritzker 2022 е Франсис Кере. Наградата е учредена от американския бизнесмен Джей Прицкер през 1979 г. Тя се присъжда на живи архитекти, чиято работа съчетава талант, авангардност и хуманитаризъм. Лауреатите получават 100 000 щатски долара и бронзов медальон.

ОЩЕ НОВИНИ

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

През 2022 година Столичният общински съвет беше одобрил проектиране, реконструкция и преустройство на една от сградите и премахване на другата

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Ще бъдат предприети действия за разработка на идеен проект и за археологическо проучване на зоната, което трябва да бъде съгласувано с НИНКН

Ново ваканционно селище се предвижда да бъде изградено между къмпинг Арапя и Северния плаж на Царево

Ново ваканционно селище се предвижда да бъде изградено между къмпинг Арапя и Северния плаж на Царево

То предвижда 632 места и включва вили, мобилни къщи, кемпери, каравани и палатки, открит бар, зони с огнища, споделено работно място, детски площадки, ресторант с външен басейн, спортен център със закрит басейн и сауна, магазини, спортни площадки, лятно кино и зона за групови занимания

Студенти ще изготвят проекти за няколко значими за Община Царево сгради

Студенти ще изготвят проекти за няколко значими за Община Царево сгради

Техен ръководител е арх. Цвета Сурчева – преподавател във Висшето училище по архитектура „Ла Вилет“ в Париж, Франция