Сдружение "Княжевецъ": Строеж застрашава каптажа и сградата на най-старата баня в София

158

Според гражданите дълбочината на минералната вода не е взета под внимание при издаването на становище на Басейнова дирекция, която отчита само сондажите, но не и най-повърхностния извор


Снимка: Фейсбук група “Княжевецъ“

Потенциален строеж заплашва минералната вода в “Княжево”, сигнализират от групата “Княжевецъ“. Причината е разрешение за промяна на Подробния устройствен план на съседния до занемарената минерална баня терен, позволяваща строеж на сграда с височина 26 метра, съобщи gospodari.com. Според гражданите по този начин има риск за водата, тъй като тя е на едва 8 метра дълбочина, а това не е взето под внимание при издаването на становището от Басейнова дирекция, която отчита само сондажите, но не и най-повърхностния извор. Вижте още тук.

Снимка: Фейсбук група “Княжевецъ“

Имотът, за който има инвестиционно намерение, е с идентификатор 68134.1896.1274 и се намира на бул. „Цар Борис ІІІ“ 274. Теренът е частна собственост с предназначение високо застрояване (над 15 метра) и площ 1 452 кв. м.

Източник: Кадастрална карта. Банята се намира отляво на частния терен в синьо.

Минералната баня в Княжево е първата такава и най-старата в София. Тя се захранва с минерална вода от естествен каптаж, намиращ се под уличното платно в непосредствена близост от сrрадата. Писмени сведения за банята е оставил турският пътешественик Евлия Челеби (1652-1653). През 1893 г. общинският съвет я иска неуспешно от държавата, а едва през 1938 г. при кметуването на Кирил Колчаков тя добива днешния си вид след ремонт.

Източник: knyazhevo.eu

Една от заплахите за сградата е заложеното в Общия устройствен план на столицата от 2009 година разширение на бул. "Цар Борис III", което ще обхване и ценната в исторически план сграда. Освен това, когато в ОУП е заложено булевардът да бъде разширен, е сменена и функционалността на зоната. Тя става с високи показатели на застрояване, плътност и височина. Затова през последните години собственици на имоти започнаха да реализират инвестиционни намерения, а при строителство с дълбока изкопна дейност е твърде вероятно водата да си намери друг път и да изчезне завинаги, казват от сдружението.

Снимка: Фейсбук група “Княжевецъ“

Друг проблем  е, че минералната баня е със статут на недвижим паметник на културата, но не е определена категория (от местно или национална значение), а това според собствениците "Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс” ЕАД е пречка при евентуално финансиране от европейски програми. По информация на дружеството за БНР от февруари тази година, преди години е имало договор за наем за банята, който е прекратен по икономически съображения, и обектът спира да функционира. Според ръководството на „СБР-НК" опитите за реализиране на сделки или намиране на външни инвестиции от негова страна са били неуспешни.

Снимка: Фейсбук група “Княжевецъ“

Бaлнеолечебницата в кв. „Княжево“ се нуждае от съществени инвестиции за ремонт, модернизиране и пускането й в експлоатация, чието финансиране само със собствени средства на лечебното заведение е невъзможно. Затова „СБР-НК" е предложило на Министерство на здравеопазването продажба на имота. През годините са провеждани и редица срещи и разговори за придобиване на имота от страна на Столична община, но тя е отказала – последно през 2020 година.

Снимка: Фейсбук група “Княжевецъ“

Междувременно през 2021 година са извършени ремонтни дейности, за да се преустановят течове и навлизане на вода вътре в сградата. „СБР- НК" отделя и средства за СОТ охрана на обекта, казват от дружеството.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Марката за луксозни хотели, ресторанти и резиденции Nobu подготвя още един хотел в България - на брега на Черно море във Варна

Обновен комплекс с плувни басейни ще бъде открит през лятото в Айтос

Обновен комплекс с плувни басейни ще бъде открит през лятото в Айтос

Според концесионера Николай Андреев предвидената дата за откриването е 1 юни – Денят на детето

"Куршум джамия" окончателно остава собственост на Община Карлово

"Куршум джамия" окончателно остава собственост на Община Карлово

Това следва от определение на Върховния касационен съд, което не подлежи на обжалване

Държавата отпуска още 75 милиона лева за стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив" в Пловдив

Държавата отпуска още 75 милиона лева за стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив" в Пловдив

В МРРБ бяха подписани споразумения по програмата за финансиране на общински проекти