Сдружение "Княжевецъ": Строеж застрашава каптажа и сградата на най-старата баня в София

169

Според гражданите дълбочината на минералната вода не е взета под внимание при издаването на становище на Басейнова дирекция, която отчита само сондажите, но не и най-повърхностния извор


Снимка: Фейсбук група “Княжевецъ“

Потенциален строеж заплашва минералната вода в “Княжево”, сигнализират от групата “Княжевецъ“. Причината е разрешение за промяна на Подробния устройствен план на съседния до занемарената минерална баня терен, позволяваща строеж на сграда с височина 26 метра, съобщи gospodari.com. Според гражданите по този начин има риск за водата, тъй като тя е на едва 8 метра дълбочина, а това не е взето под внимание при издаването на становището от Басейнова дирекция, която отчита само сондажите, но не и най-повърхностния извор. Вижте още тук.

Снимка: Фейсбук група “Княжевецъ“

Имотът, за който има инвестиционно намерение, е с идентификатор 68134.1896.1274 и се намира на бул. „Цар Борис ІІІ“ 274. Теренът е частна собственост с предназначение високо застрояване (над 15 метра) и площ 1 452 кв. м.

Източник: Кадастрална карта. Банята се намира отляво на частния терен в синьо.

Минералната баня в Княжево е първата такава и най-старата в София. Тя се захранва с минерална вода от естествен каптаж, намиращ се под уличното платно в непосредствена близост от сrрадата. Писмени сведения за банята е оставил турският пътешественик Евлия Челеби (1652-1653). През 1893 г. общинският съвет я иска неуспешно от държавата, а едва през 1938 г. при кметуването на Кирил Колчаков тя добива днешния си вид след ремонт.

Източник: knyazhevo.eu

Една от заплахите за сградата е заложеното в Общия устройствен план на столицата от 2009 година разширение на бул. "Цар Борис III", което ще обхване и ценната в исторически план сграда. Освен това, когато в ОУП е заложено булевардът да бъде разширен, е сменена и функционалността на зоната. Тя става с високи показатели на застрояване, плътност и височина. Затова през последните години собственици на имоти започнаха да реализират инвестиционни намерения, а при строителство с дълбока изкопна дейност е твърде вероятно водата да си намери друг път и да изчезне завинаги, казват от сдружението.

Снимка: Фейсбук група “Княжевецъ“

Друг проблем  е, че минералната баня е със статут на недвижим паметник на културата, но не е определена категория (от местно или национална значение), а това според собствениците "Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс” ЕАД е пречка при евентуално финансиране от европейски програми. По информация на дружеството за БНР от февруари тази година, преди години е имало договор за наем за банята, който е прекратен по икономически съображения, и обектът спира да функционира. Според ръководството на „СБР-НК" опитите за реализиране на сделки или намиране на външни инвестиции от негова страна са били неуспешни.

Снимка: Фейсбук група “Княжевецъ“

Бaлнеолечебницата в кв. „Княжево“ се нуждае от съществени инвестиции за ремонт, модернизиране и пускането й в експлоатация, чието финансиране само със собствени средства на лечебното заведение е невъзможно. Затова „СБР-НК" е предложило на Министерство на здравеопазването продажба на имота. През годините са провеждани и редица срещи и разговори за придобиване на имота от страна на Столична община, но тя е отказала – последно през 2020 година.

Снимка: Фейсбук група “Княжевецъ“

Междувременно през 2021 година са извършени ремонтни дейности, за да се преустановят течове и навлизане на вода вътре в сградата. „СБР- НК" отделя и средства за СОТ охрана на обекта, казват от дружеството.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Пожар беше потушен тази сутрин в Къщата на Гешов в столицата

Пожар беше потушен тази сутрин в Къщата на Гешов в столицата

Заради съдебни спорове и неизпълнение на предписания за временна защита сградата в центъра на града със статут на недвижима културна ценност продължава да се руши

В Хасково са обновени възрожденските къща-музей Кирковото училище и Шишмановата къща

В Хасково са обновени възрожденските къща-музей Кирковото училище и Шишмановата къща

Дейностите станаха възможни благодарение на проект REVITA / РЕВИТА, финансиран от Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ на Финансовия механизъм на Европейското икономически пространство

Клубът на младия архитект във Варна организира Pop-up базар "Бетонови емоции"

Клубът на младия архитект във Варна организира Pop-up базар "Бетонови емоции"

Той ще покаже възможностите, които бетонът предоставя извън строителството на сгради

Стартира изграждането на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието

Стартира изграждането на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието

Това е новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“ с инвестиция за 22 милиона лева

Приключи облагородяването на Пантеона на възрожденците в Русе

Приключи облагородяването на Пантеона на възрожденците в Русе

Работата е част от общия проект „Реконструкция и представяне на значими културни забележителности с висок туристически потенциал в Еврорегион Русе-Гюргево“, който включва и Крепостта Гюргево