Семпъл и изчистен съвременен стил, създаващ усещане за простор и светлина

272

Проектът за интериор на DA architects овладява отворените пространства и показва единство и изчистеност в обзавеждането в комбинация с балансирана палитра от меки тонове и естествени материали


Разположен в затворен комплекс Гора, GO! apartment с проектанти  арх. Здравка Нисторова, арх. Юри Танов и арх. Мартин Ряшев е заобиколен от зеленина, граничи с река от запад и богато озеленен имот от юг, отреден за бъдещ парк. Използвайки това изложение и прилежащи гледки, от студиото решават пространствата по начин, по който те да бъдат максимално отворени към заобикалящата зеленина и гледката към планината, с плавно преливане между вътрешни и външни пространства и функционални зони. Интериорът е създаден за семейство с две деца и изразено отношение към изкуството и качествения дизайн.     

Обширната дневна съчетава три зони, които се допълват една друга. Просторният кът с меката мебел е разположен до широките витрини и „отваря“ дневната към заобикалящата гора и силуета на Витоша, като по зеленината отвън допълва палитрата от светли тонове и естествени материали, които доминират в интериора.

Шестметровата кухня, заемаща широчината на помещението, интегрира всички необходими електроуреди, както и климатичната система, като по този начин се осигурява светла височина от над три метра в цялото пространство.

Кухненският остров предоставя допълнителна работна площ, а от вътрешната му страна са интегрирани хладилините витрини за вино. По страните му са оформени плитки ниши за кулинарни книги и аксесоари.

На терасата е разположена  маса с конструкция от алуминий и плот от технически камък, която е устойчива на метеорологичните условия и осигурява възможност за хранене на цялото семейство на открито.

Родителската спалня е сепарирана от общия коридор към детските стаи с преддверие, оформено като гардеробно помещение. В тази зона доминират светлосивите повърхности на мебелите по стените и тавана, които балансират топлината от дървени настилки и ламперии с характерната си бетонова визия.

Близо до прозореца е разработена трансформираща се мебел, позволяваща ползването ѝ като работен кът, място за съхранение на бижута и зона за гримиране. Тя също е част от линейна мебелна композиция по цялата дължина на стената, която освен за съхранение, има и галерийна функция, подходяща за аранжиране на дизайн елементи и картини.

Дрешникът е разделен на две отделни зони – за него и за нея, подчертаващи индивидуалния облик с употребата на различната структура на материалите – структурата на бетона и фините бели плоскости, като две допълващи се части от едно цяло.    

Детските стаи са с различно излъчване. Съчетанието на множество изненади и скрити функционалности в мебелите, редуването на различни височини и материи създават пространства, които да развиват приключенския дух и въображение. Играта с комбинация от форми и цветове осигурява индивидуален характер на всяка стая, а мебелите са съобразени с функционалните нужди на различната възраст на децата. В едната стая има просторен нар, обърнат към остъкляването и близката гора, развит в каскада от две легла, разминати във височина.

В другата стая пространството е решено по-единно, с цялостен гардероб по дължината на спалнята, разчупен от разминати ниши, в динамиката на които изскачат детските легла, надвиснали над пода.   

Стилистиката на баните е естествено продължение на стаите. Излъчването на родителската баня е единно, осветлението е по-меко, а душ зоната е подчертана с триметров „светлинен кладенец“.

Втората баня пренася играта с форми от детските стаи в интересните разчупвания в структурата на окачения таван, което добавя усещане за динамика в помещението.   

Снимки: Минко Минев

Добрият баланс между индивидуализирани решения за всяка стая и всеки член от семейството, в съчетание със съвременен дизайн, постигат цялостно и единно излъчване на апартамента и го превръщат в един завършен дом, излъчващ хармония, светлина и спокойствие, казват още от студиото.

Видео: Тодор Aтанасов + Минко Минев   

ОЩЕ НОВИНИ

Изберете гипсова шпакловка от ТЕРАЗИД за идеално гладки стени и тавани

Изберете гипсова шпакловка от ТЕРАЗИД за идеално гладки стени и тавани

Продуктът е лесен за нанасяне, с достатъчно отворено време за работа и отлично сцепление с основата

Наградите за интериорен дизайн DIBLA DESIGN AWARDS - в колаборация с изложенията ЕКСПОМЕБЕЛ и ВАКАНЦИЯ & СПА Експо

Наградите за интериорен дизайн DIBLA DESIGN AWARDS - в колаборация с изложенията ЕКСПОМЕБЕЛ и ВАКАНЦИЯ & СПА Експо

Церемонията по връчване на отличията за интериорен дизайн ще е на 13 март, а изложенията за обзавеждане и туризъм ще привлекат представители на секторите до 16 март в Интер Експо Център

Откриват втората съвместна изложба "Текстил" на унгарски и български художници

Откриват втората съвместна изложба "Текстил" на унгарски и български художници

Унгарската група работи в добре оборудвано тъкачно ателие и проектира и изпълнява поръчки за интериори на престижни обекти  

Откриват обновения и модернизиран Планетариум в Смолян

Откриват обновения и модернизиран Планетариум в Смолян

След продължителен основен ремонт и реконструкция на сградата е доставено оборудване и обзавеждане за Звездната зала, обсерваторията и останалите помещения

Станете част от церемонията DIBLA DESIGN AWARDS

Станете част от церемонията DIBLA DESIGN AWARDS

На 13 март разберете първи кои са победителите в годишните награди за интериорен дизайн в България

Съюзът на архитектите в България обяви явен открит конкурс за концепция за художествено-пространствено оформление на зала 1 в Централния дом на архитекта в София

Съюзът на архитектите в България обяви явен открит конкурс за концепция за художествено-пространствено оформление на зала 1 в Централния дом на архитекта в София

Сградата е едно от основните културни средища на столицата и забележителност на града в един от най-хубавите квартали