Семпъл и изчистен съвременен стил, създаващ усещане за простор и светлина

272

Проектът за интериор на DA architects овладява отворените пространства и показва единство и изчистеност в обзавеждането в комбинация с балансирана палитра от меки тонове и естествени материали


Разположен в затворен комплекс Гора, GO! apartment с проектанти  арх. Здравка Нисторова, арх. Юри Танов и арх. Мартин Ряшев е заобиколен от зеленина, граничи с река от запад и богато озеленен имот от юг, отреден за бъдещ парк. Използвайки това изложение и прилежащи гледки, от студиото решават пространствата по начин, по който те да бъдат максимално отворени към заобикалящата зеленина и гледката към планината, с плавно преливане между вътрешни и външни пространства и функционални зони. Интериорът е създаден за семейство с две деца и изразено отношение към изкуството и качествения дизайн.     

Обширната дневна съчетава три зони, които се допълват една друга. Просторният кът с меката мебел е разположен до широките витрини и „отваря“ дневната към заобикалящата гора и силуета на Витоша, като по зеленината отвън допълва палитрата от светли тонове и естествени материали, които доминират в интериора.

Шестметровата кухня, заемаща широчината на помещението, интегрира всички необходими електроуреди, както и климатичната система, като по този начин се осигурява светла височина от над три метра в цялото пространство.

Кухненският остров предоставя допълнителна работна площ, а от вътрешната му страна са интегрирани хладилините витрини за вино. По страните му са оформени плитки ниши за кулинарни книги и аксесоари.

На терасата е разположена  маса с конструкция от алуминий и плот от технически камък, която е устойчива на метеорологичните условия и осигурява възможност за хранене на цялото семейство на открито.

Родителската спалня е сепарирана от общия коридор към детските стаи с преддверие, оформено като гардеробно помещение. В тази зона доминират светлосивите повърхности на мебелите по стените и тавана, които балансират топлината от дървени настилки и ламперии с характерната си бетонова визия.

Близо до прозореца е разработена трансформираща се мебел, позволяваща ползването ѝ като работен кът, място за съхранение на бижута и зона за гримиране. Тя също е част от линейна мебелна композиция по цялата дължина на стената, която освен за съхранение, има и галерийна функция, подходяща за аранжиране на дизайн елементи и картини.

Дрешникът е разделен на две отделни зони – за него и за нея, подчертаващи индивидуалния облик с употребата на различната структура на материалите – структурата на бетона и фините бели плоскости, като две допълващи се части от едно цяло.    

Детските стаи са с различно излъчване. Съчетанието на множество изненади и скрити функционалности в мебелите, редуването на различни височини и материи създават пространства, които да развиват приключенския дух и въображение. Играта с комбинация от форми и цветове осигурява индивидуален характер на всяка стая, а мебелите са съобразени с функционалните нужди на различната възраст на децата. В едната стая има просторен нар, обърнат към остъкляването и близката гора, развит в каскада от две легла, разминати във височина.

В другата стая пространството е решено по-единно, с цялостен гардероб по дължината на спалнята, разчупен от разминати ниши, в динамиката на които изскачат детските легла, надвиснали над пода.   

Стилистиката на баните е естествено продължение на стаите. Излъчването на родителската баня е единно, осветлението е по-меко, а душ зоната е подчертана с триметров „светлинен кладенец“.

Втората баня пренася играта с форми от детските стаи в интересните разчупвания в структурата на окачения таван, което добавя усещане за динамика в помещението.   

Снимки: Минко Минев

Добрият баланс между индивидуализирани решения за всяка стая и всеки член от семейството, в съчетание със съвременен дизайн, постигат цялостно и единно излъчване на апартамента и го превръщат в един завършен дом, излъчващ хармония, светлина и спокойствие, казват още от студиото.

Видео: Тодор Aтанасов + Минко Минев   

ОЩЕ НОВИНИ

Съюзът на архитектите в България обяви явен открит конкурс за концепция за художествено-пространствено оформление на зала 1 в Централния дом на архитекта в София

Съюзът на архитектите в България обяви явен открит конкурс за концепция за художествено-пространствено оформление на зала 1 в Централния дом на архитекта в София

Сградата е едно от основните културни средища на столицата и забележителност на града в един от най-хубавите квартали

"Лозеница Естейт" направи първа копка на луксозния си комплекс

"Лозеница Естейт" направи първа копка на луксозния си комплекс

Той ще се състои от хотелска част с винарна, ваканционни и еднофамилни вили, 5-звезден къмпинг и аквапарк с два вида минерална вода

Fire Station - ново място за култура в английския град Съндърланд

Fire Station - ново място за култура в английския град Съндърланд

Проектът включва и преустройство на сградата на старата пожарна

Кметът на Варна призовава гражданите да дадат мнение за изграждането на новата библиотека

Кметът на Варна призовава гражданите да дадат мнение за изграждането на новата библиотека

За целта ще са необходими между 50 и 60 милиона лева, които тепърва предстои да бъдат осигурени, а мястото, където е предвидена да бъде реализирана, е градинка и зелена площ

ЕКСПОМЕБЕЛ 2024 отваря вратите си за дизайна, обзавеждането и интериора на 13 март

ЕКСПОМЕБЕЛ 2024 отваря вратите си за дизайна, обзавеждането и интериора на 13 март

Две очаквани събития за годината - Dibla Design Awards 2023 и Българска мебел на годината, ще се състоят в рамките на изложението