Сградата с филиал на детска градина на ул. „Княз Дондуков" 31 във Варна няма да бъде събаряна

119

Тя ще претърпи реконструкция, а Общината ще придвижи процедурата за статут за недвижима културна ценност


Сградата на ул. „Княз Дондуков" 31 (на ъгъла с ул. „Граф Игнатиев") във Варна е построена в периода 1915-1917 г. Тя не притежава статут на недвижима културна ценност, но през 2015 година Общината я предлага за деклариране заедно с още 156 обекта. Сградата попада в охранителната зона на намиращи се в съседство недвижими културни ценности (църквата "Свети Атанасий" и Римски терми). Обектът се използва за филиал на ЦДГ 7 ,,Александър Пушкин". В момента е необитаем, тъй като дирекция „Образование и мпадежки дейности" към община Варна подготвя техническа документация за ремонт.

През есента на 2021 г. е извършен ремонт на помещенията, но тогава са установени пукнатини по стените. Конструктивна експертиза от февруари 2022 година показва, че сградата не отговаря на съвременните изисквания за сеизмична устойчивост и затова Община Варна предприема действия сградата да се реконструира и преустрои. Издадената от район „Одесос" виза за проектиране № 39/27.07.2023 г. е внесена за съгласуване в МК чрез директора на НИНКН. На 05.10.2023 г. е сключен договор за проектантска услуга за изготвяне на инвестиционен проект за реконструкция и преустройство на сградата. Тя ще остане за нуждите на предучилищното образование.

В отговор до Камарата на архитектите във Варна кметът Благомир Коцев заявява, че сградата няма да бъде съборена, а съвместно с Министерството на културата и с Националния имститут за недвижимо културно наследство ще се предприемат действия за ускоряване на процедурата за даване на статут на обекта, както и на другите, предложени от Общината за деклариране през 2015 г.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Програмата на АПИ предвижда рехабилитацията на 65 км от третокласния път

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

През 2022 година Столичният общински съвет беше одобрил проектиране, реконструкция и преустройство на една от сградите и премахване на другата

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Ще бъдат предприети действия за разработка на идеен проект и за археологическо проучване на зоната, което трябва да бъде съгласувано с НИНКН