Шарени ИДЕЯлогии на Pecha Kucha Night Sofia

4790
Първата за годината Pecha Kucha Night Sofia беше открита с презентацията на проф. Силвио Де Понте, видя репортер на citybuildhome.bg.


Традиционните шестминутни презентации, илюстрирани със слайдове, бяха общо 12 за вечерта. Шарените представяния бяха изнесени снощи от дизайнери, архитекти и други креативни хора  в аула „Максима" на УАСГ. Събитието се проведе успоредно в 280 града в света. 


Жребият определи първи на сцената да излезе италианският архитект проф. Силвио Де Понте, който отскоро има офиси и в София и Пловдив. Той показа впечатляващи проекти на своето студио, чийто стил на работа определи като добре балансирана комбинация между архитектура, дизайн и мода. Силвио Де Понте обърна специално внимание на сензорните качества в архитектурата, които по думите му са много силни, тъй като предоставят  добър мироглед и визия. Проектирането на усещания той илюстрира със стена, която при допир променя светлината си. Известният италиански архитект и дизайнер завърши с фотографии на впечатляващ диван, който може да изпълнява функциите на дом. Професорът завърши с думите, че е важен смисълът, а не големината на това, което създаваш.


Презентацията на ландшафтния архитект Мария Станкова и архитектът урбанист Мартин Микуш, която имаше за цел да покаже, че живот има и извън малките градове, беше представена втора. Тандемът се надява да намери съмишленици за реализацията на селища от екологични чифлици, които са изцяло в хармония с околната среда - къщи, построени от рециклирани и естествени материали, зеленчукови и овощни градини, поддържани с методите на био-динамичното земеделие, цялостно затваряне на ресурсния цикъл и активно използване на възобновяеми енергийни източници.


Младежите представиха органичната си къща от рециклирани материали и обграждащата я зеленчукова и овощна градина, простираща се на цели 13 декара. Те се похвалиха с реколта от 300 кг пшеница, благодарение на която пекат вкусен хляб за петимата /освен тях/ обитатели на село Малко Ябълково, което те любовно нарекоха: "нашето малко златно Ябълково", "нашата малка революция" и "паралелна вселена".


Непосредствено след това на тяхното място застана арх. Тихомир Казаков, който представи връзката между ноетиката и архитектурата. Той обоснова теорията си, че позитивното мислене  дава сериозни отражения върху пространствата. Казаков даде многобройни добре илюстрирани примери. Между тях беше и паралелът между чиста и подредена европейска уличка, на която едва ли бихме изхвърлили боклука си, и тъжни софийски пейзажи, потънали в смет, които сякаш те предизвикват да изхвърлиш още нещо. С презентацията си архитектът успя да убеди публиката, че добре организираната среда влияе позитивно.После на сцeната излезе известният промишлен, мебелен и интериорен дизайнер Свилен Гамолов. Той изрази протеста си срещу деструктивната агресия, която ни заобикаля. Варненският дизайнер показа свои мебели -метафори на различните емоции, изпитвал по време на създаването им. Гамолов, който е уверен, че в експеримента се ражда истината, сподели, че се опитва да създава красота и да влага мисъл във всичко, което прави. В заключение той каза, че тъй като не е поет, а дизайнер, изразява посланията си не с думи, а с нещата, които създава. Той пожела на себе си и на всички в залата да търсят доброто и човешкото и да го даряват на околните.


Дизайнерът и преподавател доц. д-р арх. Регина Райчева даде десет интересни и добре илюстрирани примера за това откъде "идват" идеите на дизайнерите. Десетте отговора на този въпрос накратко са: от изкуството, от скулптурата, от анимацията, от природата, от детските играчки, от историческите мебели, от собственото творчество и от вдъхновението. Тя завърши с обнадеждаващите и вдъхващи вяра и надежда думи, че вдъхновение дебне отвсякъде. Според арх. Регина Райчева, подобно на малка тревичка, идеята може да порасне от нищото.


Шестата по ред, и последна преди почивката презентация, беше тази на модната дизайнерка Вероника Вапирова, която представи себе си като мулти артист. Тя изнесе атрактивната си презентация на фона на романтичната музика от филма "Амели Полен". Идеята на представянето й беше, че любовта е еднопосочен билет към Космоса. Тя разказа, че точно това се е опитва да внуши и чрез работата си.


 


Веднага след почивката аудиторията помечта заедно с Веселин Веселинов - студент 5 курс по архитектура в УАСГ. Младежът, взел участие в Биенале на българския дизайн 2008-а г., конкурса Архидея 2008-а, workshop по време на Sofia Design Week 2000-а, представи публикация на тема София - чист и екологичен град. Той пренесе  публиката в светлото бъдеще на 2020-а, в което Кремиковци е дом на Дядо Коледа и в него се произвеждат детски играчки, парламентът е затвор, а столицата ни е най-големият производител на енергия, придобита от природата.


Шестнадесетгодишната ученичка Маги Назер от НГДЕК обра овациите с разказа си за доброволната и благотворителна дейност, която тя и съучениците й развиват от около година и половина. Организацията за социална промяна оттогава е осъществила десетки посещения в домове за деца, лишени от родителски грижи, и домове за стари хора, а също - благотворителни базари за набиране на средства и улични акции с цел включване на местната общност. Ученичката от десети клас успя да вдигне на крака цялата зала и да накара всички да се усмихнат широко. Назер убеди аудиторията, че доброволчеството е нещо значимо и, че когато има желание, има и резултат. Накрая момичето, което зарази гостите на събитието с ентусиазма, неподправеността и свежата си енергия, се похвали, че има щастието да познава много добри хора.


Индустриалният дизайнер Валентин Водев, който ръководи две дизайнерски бюра - в Лондон и Виена, представи проекта си за колело за пазар. Благодарение на неговия велосипед с кош, с вместимост цели 300 литра, имате възможност да пазарувате, дори да пренасяте обемисти мебели.


След него, ландшафтната архитектка Вероника Алексиева от Грийн Инвейжън показа примери за идеи без действие и идеи в действие. Поради технически причини се наложи презентацията, в рамките на която бяха предложени интересни идеи, осигуряващи по-приветлива, спокойна и зелена среда за живот, да бъде повторена още веднъж като тринадесета по ред презентация. Предвид еко насочеността на повечето от представянията, тя се оказа идеален завършек на Pecha Kucha Night Sofia.


После дойде ред и на поредната доза от турския сериал Перла. Тя бе "прожектирана" от интериорния дизайнер и художник Диана Лазарова и графичния дизайнер и режисьор Владислав Томов. Те с намигване разказаха за екстериора и интериора на разположеното на Босфора нескромно имение "на Мехмед и Инджи", което ежедневно се посещава от средно 300 туристи, стекли се да надникнат в живота на "звездното турско семейство".


Арх. Ирена Николова, която живо се интересува от архитектурната интерпретация на различни физични принципи и приложението им при разработване на концепцията в проектирането, представи тема за вибрацията и връзката й с архитектурата. Архитектката, която работи в едно от най-добрите архитектурни бюра в Москва, в момента се занимава с проектиране на пристанищни комплекси във „Vert & Blank Constructions".След като отново бе представена зелената презентазия на Грийн Инвейжън, този път без технически проблеми, официалната част бе закрита, а Pecha Kucha Night продължи в неформалната обстановка на столичното заведение Барабар, където на по чашка бе обсъдено видяното по време на вечерта.

 

Марина Аврамова
снимки: citybuildhome.bg

ОЩЕ НОВИНИ

New Estates: Над 70% от купувачите на ново строителство се интересуват от живот извън града

New Estates: Над 70% от купувачите на ново строителство се интересуват от живот извън града

Профилът на най-желания апартамент у нас: над 120 кв. м площ, с панорамна гледка, близо до парк и детска площадка

Нови креативни зони с интерактивни игри имат учениците на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Свети Влас

Нови креативни зони с интерактивни игри имат учениците на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Свети Влас

От Think Forward завършиха втория етап на проекта ArtScience Center, като проектираха в коридора на сутерена места за общуване, оформени с цветен винил с геометрични форми

К-HOUSE - родена в планината, но създадена за градски живот

К-HOUSE - родена в планината, но създадена за градски живот

Целта на архитектурния проект е да приложи минималистичен дизайн и зашеметяваща простота – с изчистени линии, геометричност, ритъм, ажурност

Апартамент в меки топли цветове и материи, съчетани с цветни елементи

Апартамент в меки топли цветове и материи, съчетани с цветни елементи

Всички мебели и пана в проекта са изработени по дизайн на Bonbon studio 

Пастелна нежност

Пастелна нежност

Pastel Tenderness е нов проект на Indorio Furniture