Стартира десетото юбилейно издание на ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS

80

Нов брандинг, лого и приз са само част от изненадите, съпътстващи тазгодишният конкурс


Юбилейно издание под мотото „ARCHINOVA - 10 години в подкрепа на креативността"

Пригответе се за участие - за десети пореден път в ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS ще объдат отличени качествената архитектура, иновациите и баланса между инвестиция и идея. Всяко издание на конкурса се развива с нови направления, категории и партньори, и има все повече участници, които показват, че архитектурата е форма на творчество и начин за подобряване на средата, в която живеем. Проекти, реализации и концепции показват вдъхновение, енергия и смелост, а решенията дават на производители, доставчици и изпълнители правилната посока, за да разработват нови продукти и технологии.

В резултат на труда на архитекти, урбанисти и ландшафтни архитекти има положителна промяна в облика на населените места и начина ни на живот в сградите и околните пространства. Конкурсът показва най-доброто от бранша в България и едновременно с това дава възможност за дискусия.

Предстоящата юбилейна церемония по награждаването в ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2023 е особено важна за нас и затова ще я подготвим със специално внимание. Тя ще се проведе по време на следващото издание на Архитектурно-строителната седмица в началото на април 2024г. в Интер Експо Център с много повече гости и изненади. За нас е удоволствие да споделим, че по повод десетата ни годишнина ще имаме и осъвременени брандинг, лого и приз.    

Екипът ни ще подготви и видео от събитието, което дава възможност на тези, които не успеят да присъстват на живо, да усетят атмосферата на церемонията, да видят добрите примери на архитектурата и да чуят коментари на журито, на партньорите на конкурса, и, разбира се – на победителите.

Вижте повече за конкурса тук.

Защо да участвате?  

Като начало, ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS е платформа, която ви дава шанс за изява пред широка аудитория, независимо дали сте млади или утвърдени таланти, като може да добиете опит, ако все още не сте участвали в конкурси. Годишните награди ви помагат да се ориентирате в работата на своите колеги, като може да получите допълнително вдъхновение и да откриете нови партньори във вашата област.

Конкурсът е създаден, за да даде възможност да се легитимирате на архитектурната сцена в национален и международен мащаб. Спечелването на награда носи признание, повишено доверие, престиж и възможност вашият проект или концепция да се превърне в реалност, а реализациите ви да доведат до бъдещи проекти.

Церемонията по връчването на наградите пред архитектурната колегия и представителите на строителния бранш ще ви донесе удовлетворение и незабравим спомен, ако сте сред номинираните или излезете на сцената като победител и получите сертификат и физически приз. Участието в събитието ще ви предложи още стилна атмосфера, неформални срещи и разговори с представители на медиите.

И накрая – вашите творби остават в галерията на сайта на ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS, а спечелването на награда ще бъде отразено както от нас като медии-организатори на конкурса, така и в публикации на нашите медийни партньори. Публичност ще ви бъде осигурена и в социалните мрежи, а самите вие може да използвате снимки, видеа и етикета “Победител в ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS“ за вашите комуникации.

Вижте условията за участие тук.

Категории

В миналогодишното издание за първи път в конкурса бяха включени направление „Урбанизъм, ландшафтен дизайн и градска среда“ и допълнителна категория към направление „Архитектура“ - за културно наследство. И тази година в двете направления ще бъдат оценявани проекти, реализации и концепции, като в последната категория могат да участват и студенти. Целта е всеки да намери своето място и да се обхване по-голям спектър от архитектурата и строителството.  

Категории за направление „Архитектура“

Реализации (ново строителство, реставрации и реконструкции):

 • Многофамилни жилищни сгради и жилищни комплекси
 • Еднофамилни жилищни сгради
 • Обществени сгради (университети, училища, детски градини, театри, кина, библиотеки, читалища, здравни заведения, конферентни центрове, домове за възрастни хора, спортни и обществени зали и други)
 • Бизнес, административни, търговски и индустриални сгради, сгради със смесено предназначение
 • Хотели, ваканционни селища, атракциони и спа центрове, центрове за рекреация, спорт, развлечения и туризъм
 • Реставрация, консервация, реконструкция на стари сгради и сгради - паметници на културата

Проекти (ново строителство, реставрация и реконструкция):

 • Многофамилни жилищни сгради и жилищни комплекси
 • Еднофамилни жилищни сгради
 • Обществени сгради (университети, училища, детски градини, театри, кина, библиотеки, читалища, здравни заведения, конферентни центрове, домове за възрастни хора, спортни и обществени зали и други)
 • Бизнес, административни, търговски и индустриални сгради, сгради със смесено предназначение
 • Хотели, ваканционни селища, атракциони и спа центрове, центрове за рекреация, спорт, развлечения и туризъм
 • Реставрация, консервация, реконструкция на стари сгради и сгради - паметници на културата

Концептуални проекти

В тази категория участници могат да бъдат архитекти, кандидат-архитекти и студенти по архитектура. Всички участващи проекти се оценяват общо.

Категории за направление „Ландшафтна архитектура, урбанизъм и елементи за градска среда“

Реализации:

 • Частни обекти (ландшафтен дизайн на дворове и градини на къщи, пространства на хотели, бизнес зони, затворени жилищни и други комплекси, производствени зони, хипермаркети, здравни заведения и други)
 • Обекти за обществено ползване (градоустройство, урбанизъм, ландшафтен дизайн на площадни пространства, улици, междублокови пространства, детски площадки и атракционни зони, туристически обекти, съоръжения и зони за спорт)
 • Градски паркове и градини, лесопаркове, мемориални паркове, крайбрежни/крайречни зони, курортни зони и други
 • Климатично положителен дизайн (подобряване на микроклимата на градската среда, зелени покриви, зелени фасади, градско земеделие и други)

Проекти:

 • Частни обекти (ландшафтен дизайн на дворове и  градини на къщи, пространства на хотели, бизнес зони, затворени жилищни и други комплекси, производствени зони, хипермаркети, здравни заведения и други)
 • Обекти за обществено ползване (градоустройство, урбанизъм, ландшафтен дизайн на площадни пространства, улици, междублокови пространства, детски площадки и атракционни зони, туристически обекти, съоръжения и зони за спорт и други)
 • Градски паркове и градини, лесопаркове, мемориални паркове, крайбрежни/крайречни зони, курортни зони и други
 • Климатично положителен дизайн (подобряване на микроклимата на градската среда, зелени покриви, зелени фасади, градско земеделие и други)

Елементи за градска среда:

Продуктов дизайн (категорията е отворена за участие на продукти и проекти, включително, но не само, на ландшафтни и градински дизайни, ландшафтни продукти и елементи за градска среда, паметници, детски площадки, градински и паркови съоръжения, външно осветление, огради, външни сцени, павилиони, кашпи, пейки, беседки и други)

Концептуални проекти

В тази категория участници могат да бъдат ландшафтни архитекти и урбанисти, както и студенти по ландшафтна архитектура и урбанизъм. Всички участващи проекти в тази категория се оценяват общо.

Жури

Наградите се определят от доказани активно работещи професионалисти с опит и това ги прави стойностни. И макар винаги да има различни мнения относно оценката на журито, то се старае да открои качествата на проектите, да бъде безпристрастно и, разбира се, да следва основните критерии за оценка: иновативност на решенията и приложените технологии, устойчивост, функционалност, естетика и хармоничност. И тази година журито за двете направления ще е в различен състав и ще оценява само за конкретното направление.

Направление „Архитектура“:

арх. Тихомир Казаков
арх. Владимир Михов
арх. Венелин Кокалов
арх. Павел Гетов
арх. Тодор Обрешков
арх. Георги Кътов
арх. Петър Торньов
арх. Теодор Тодоров
арх. Анета Василева

Направление „Урбанизъм, ландшафтен дизайн и градска среда“:

арх. Венета Кавалджиева
ланд. арх. Александър Петров
урб. Благой Петков
арх. Цветан Симеонов
ланд. арх. Мирела Димитрова-Дуайар
aрх. Мила Никофорова
арх. Милена Фетваджиева

Вижте повече за членовете на журито тук.

Календар на конкурса и такси за участие

Начало: 18 май 2023г.

Ранна регистрация: 18 май – 18 юли 2023г.
Такса за архитекти/ландшафтни архитекти и фирми: първи проект - 135 лева, за втори/трети проект по 80 лева (всеки следващ след третия подаден проект не се таксува)  
Такса за студенти: първи проект - 45 лева, за втори/трети проект по 20 лева (всеки следващ след третия подаден проект не се таксува)  

Стандартна регистрация: 19 юли – 18 септември 2023г.
Такса за архитекти/ландшафтни архитекти и фирми: първи проект - 195 лева, за втори/трети проект по 80 лева (всеки следващ след третия подаден проект не се таксува)  
Такса за студенти: първи проект - 60 лева, за втори/трети проект по 20 лева (всеки следващ след третия подаден проект не се таксува)  

Публикуване на подадените проекти в сайта: 2 октомври 2023 г.

Журиране първи етап: 02.10.2023 - 18.10.2023 г.
Журиране втори етап: 19.10.2023 - 30.10.2023 г.

Церемония по връчването на наградите: април 2024г.

Регистрирайте се за участие тук.

Организатори

Организаторите на наградите са специализираните медии в областта на архитектурата, строителството и интериорния дизайн: Citybuild.bg, списание ОЩЕ ЗА КЪЩАТА и  THE BUILDING.

Партньори

Конкурсът ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS е подкрепен от водещи фирми, браншови организации и учебни заведения, от които също зависи качеството на архитектурата. Фактът, че те са събрани в едно събитие е пример как трябва да подходим към развитието на българската архитектура – в партньорство и сътрудничество.

ГЕНЕРАЛЕН ПАРТНЬОР

Wienerberger

ЗЛАТНИ СПОНСОРИ

Alukönigstahl

Grohe  

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

Ideal Standart

Crystal Spa&Wellness

Hörmann   

ЕТЕМ

Технопанел

ПАРТНЬОРИ  

Съюз на архитектите в България (САБ)

Камара на архитектите в България (КАБ)

Съюз на ландшафтните архитекти (СЛА)

Съюз на урбанистите в България (СУБ)

Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ)

Нов български университет (НБУ)

Висше строително училище „Любен Каравелов“ (ВСУ „Любен Каравелов“)

Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ (ВСУ „Черноризец Храбър“)

Архитектурно-строителна седмица (АСС)

Интер Експо Център (ИЕЦ)

МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ

Detaili

Dibla

Stroiteli

Жилища

Mebeli

Stroiinfo

MD

Вижте победителите от миналата година тук.

ОЩЕ НОВИНИ

Интерактивна детска площадка направиха в парк "Троянка" в Троян

Интерактивна детска площадка направиха в парк "Троянка" в Троян

Площадката е оборудвана с макетен вариант на път, кръгово кръстовище, велосипедни алеи, пешеходни пътеки, пътни знаци, кът за безопасност на движението, традиционни игри, както и класна стая на открито 

В Кърджали одобриха промяна предназначението на имот с цел изграждане на болница и частен медицински университет

В Кърджали одобриха промяна предназначението на имот с цел изграждане на болница и частен медицински университет

Преди това имаше представяне на инвестиционното намерение пред Общинския съвет, както и пред обществеността и различни организации

До края на годината трябва да е готов скейт паркът в Плевен

До края на годината трябва да е готов скейт паркът в Плевен

Обновените площи около спортното съоръжение ще са над 3 декара

Нов амфитеатър имат жителите на Джебел

Нов амфитеатър имат жителите на Джебел

Амфитеатърът на площад "19-ти май“ е със сцена за провеждане на културни събития с места за 500 зрители, покрити с метална конструкция – тип пергола

Ще реформират четири дома за стари хора в София

Ще реформират четири дома за стари хора в София

Те се намират в „Зона Б-5“, „Илинден“, „Дървеница“ и Горна баня