Стартира строежът на нова технологична сграда на института GATE в София

1192

В нея той ще развива своята научна дейност и ще ползва иновационни лаборатории.


Ректорът на СУ „Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков, директорът на институт GATE проф. Силвия Илиева и министърът на образованието и науката от служебното правителство проф. Николай Денков положиха основите на новата сграда на института. 

Първата копка на новата технологична сграда на институт GATE се състоя днес на бул. "Джеймс Баучер" 5 в район "Лозенец" в столицата. На обща застроена площ от 602 кв. м, разположена на четири етажа, сградата ще предлага лаборатории, зали за обучения, срещи и специализирано оборудване. Сградата ще е разположена в паркова среда, обградена от историческите сгради на Факултетите по химия, математика, информатика и физика на СУ „Св. Климент Охридски". Тя е в крак със съвременните тенденции и е проста и разбираема, естетически издържана и семпла, казват от Института. Освен за изследователите на институт GATE, новата сграда ще бъде отворена за студенти и партньори за демонстрации, експериментиране и тестване на нови технологии и решения, както и за семинари и събития.     

Като част от официалната церемония гостите имаха възможност да отправят своите пожелания към института и да ги положат в специална капсула на времето, която да бъде отворена след 10 години.

Фасадите на сградата са решени в стъкло и материал, който имитира дърво. Предимствата на това решение са, че съчетава приятен външен вид и дълговечност. Сградата е решена в минималистичен обем - кубична форма с еднакви по размер фасади, проектирани спрямо изложението - с повече материал от изток, юг и запад и повече остъкляване от север. Има четири надземни и едно подземно ниво, свързани с асансьор и вътрешна стълба с естествено горно осветление. Преди да влезе в сградата, посетителят се изправя пред символичен "портал", представляващ композиция от елементи, символизиращи ролята на института като водещ изследователски център в технологиите на бъдещето.

Фоайето в сградата обединява в общ обем първо и второ ниво - отворени пространства за срещи и дискусии. Вдясно от главното фоайе се разполага многофункционална зала с капацитет от 120 души, където ще бъдат провеждани събития и конференции. На ниво сутерен се разполагат две големи зали - едната е за визуализации със значителни по размер екрани и оборудване за виртуална реалност. Другата зала е с презентационна цел - за иновации и новости в сферата на информационните технологии. На второ ниво се намира отворено пространство - общ обем с главното фоайе. Освен него там се помещават две зали за обучения и конферентни срещи, както и едно отворено пространство за работа. На трето и четвърто ниво са разположени различни по размер пространства за научни изследвания, съобразени с нуждите на института. Обединени са от общо пространство с естествено осветление и кътове за срещи, дискусии и хранене. Всички помещения и работни места са с естествено осветление, като същевременно за защита от прегряване се предвижда плътен подпрозоречен парапет, като по този начин се осигурява осветеност там, където е необходима - на работната площ. На покрива се разполага тераса, място за отдих и срещи, където изследователите могат да излязат и да се любуват на парковата среда с поглед към целия кампус.

Интериорното планиране на сградата е гъвкаво и съответства на организационната структура на института, като има възможност и да се променя в периода на експлоатация. Това се осигурява посредством оптимално разполагане на носещи елементи със значителни по размер разстояния между тях, което дава възможност за свободно преподреждане. Пространствата са светли, комфортни и приветливи. В общите части са разположени вертикални зелени стени, които създават усещане за близост с природата. Работните пространства са разнообразни по вид и размер, като има по-големи, където изследователите да споделят и общуват, както и по-малки, където всеки може да намери място за уединение и концентрация. Интериорът е семпъл и минималистичен, но комфортен и с усещане за уют и спокойствие. Той предразполага изследователите да работят в среда близка като усещане до дома и същевременно творческа и способстваща за уединение и концентрация.

Околното пространство е решено като естествено продължение на парковата среда. От изток се намира главният вход - отворен към парковата среда със зеленина и места за сядане. От север и юг се обособяват зелени пространства и пътеки, като от юг се разполагат и велосипедни стоянки и места за сядане. От западната страна се намира паркинг.

Сградата е обезпечена със съвременни технологични решения, които позволяват мобилност и многофункционалност по време на експлоатационния режим. Предвиден е двоен технологичен под и окачени растерни тавани. По този начин се осигурява възможност за промяна на пространствата в зависимост от променящите се нужди на института. Инсталационно сградата е съоръжена със съвременна електрическа, информационна, отоплителна и вентилационна, водоснабдителна и канализационна система. Тя е проектирана с мисъл за осигуряване на енергийна ефективност посредством пасивни и активни мерки. Пасивните са високоефективни ограждащи елементи - стъкло и изолация. Активните са енергийно-ефективна система за отопление и охлаждане.

Сградата на Института ще бъде оборудвана със сензори и датчици за събиране на данни като част от лабораторията за града. Това ще даде възможност да се експериментира върху интеграцията на модели с различна гранулярност, каквито са цифровите модели на отделните сгради, и цифровите модели на градовете като цялостна екосистема.

Екипът на институт GATE      

Институтът „Големи данни в полза на интелигентно общество" (GATE) работи за интегриране и разширяване на научните постижения и иновации в приоритетни области като големите данни и изкуствения интелект на регионално и европейско ниво. GATE е съвместна инициатива между Софийския университет „Св. Климент Охридски", Chalmers University of Technology, Швеция - университет с богат опит в научните изследвания, образованието и иновациите в областта на големите данни и изкуствения интелект, и Chalmers Industrial Technology, Швеция - лидер в управлението на иновациите, сътрудничеството между университет и индустрия и трансфера на технологии. 

Институтът е създаден в рамките на проект за изграждане на Център за върхови постижения в областта на големите данни и изкуствения интелект, финансиран по мярката Teaming Phase 2 на европейската програма за научни изследвания и иновации Хоризонт 2020. Проектът е съфинансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж". 

Научните изследвания и иновациите в GATE са организирани в четири стратегически приложни области - Градове на бъдещето, Интелигентно правителство, Умна индустрия и Дигитално здравеопазване. Един от пилотните проекти на института GATE, с който стартира сътрудничеството със Столична община, е „Цифров двойник на града". Той стартира със създаването на 3D модел на район „Лозенец", представящ геометрията на обектите в него като сгради, пътна инфраструктура, зелени площи, релеф и др.

ОЩЕ НОВИНИ

Обявиха поръчка за изграждането на предвидените две нови метростанции в столичния "Люлин"

Обявиха поръчка за изграждането на предвидените две нови метростанции в столичния "Люлин"

Ще бъде разширен булевард "Царица Йоанна" и ще бъдат изградени нови тротоари и велоалея по протежението му

Учебен павилион в Германия и библиотека в Барселона са победителите в конкурса за архитектура Mies van der Rohe 2024

Учебен павилион в Германия и библиотека в Барселона са победителите в конкурса за архитектура Mies van der Rohe 2024

Победителите демонстрират принципите на Новия европейски Баухаус, внасяйки зеления преход в живота на хората

Откриха новия "Ритейл парк Несебър" в село Равда

Откриха новия "Ритейл парк Несебър" в село Равда

Търговският център в местност “Чатал Тепе” 2 е с инвеститор „Зет Естейт“, а проектът финансира Пощенска банка

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Сградата, един от символите на града, е пример за типичната черноморска къща от времето на Възраждането

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност