Откриха STEM центъра на Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника в Пловдив

165

Оборудвани са седем кабинета за провеждане на мултидисциплинарни уроци


STEM центърът „Лемниската“ в гимназията е изграден с 300 000 лв. по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“ и още близо 40 000 лв. средства на гимназията.

В училището четири от изучаваните пет специалности са в STEM направления. Обучението е съчетано с дигитални технологии, а всички специалности са с разширено изучаване на английски език.  В гимназията учат 780 ученици от VIII до XII клас, като 128 от тях са в дуални паралелки. След завършване на XII клас възпитаниците на ПГХТТ получават трета степен на професионална квалификация, което им дава възможност за професионално развитие в съответната сфера или преференциални условия за родължаване на образованието им във висши училища.  Създадена е учебна компания, която произвежда козметични продукти. В нея учениците получават също търговско-мениджърски знания. По проект „Подкрепа за дуалната система на обучение“, който се изпълнява с европейски средства, са привлечени три фирми партньори. В училището се преподават и специалности, по които е налице очакван недостиг на кадри на пазара на труда.

Наскоро Община Пловдив съобщи, че облагородява района около новия научен център в район "Тракия". Година и седем месеца след първата копка сградата на Центъра по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) е готова, а в момента се правят довършителни работи и се монтира оборудване.

Снимки: Община Пловдив

ОЩЕ НОВИНИ

Maison&Objet: Природата и радостта като тенденции в дизайна и обзавеждането

Maison&Objet: Природата и радостта като тенденции в дизайна и обзавеждането

Есенното издание на изложението се проведе в рамките на Paris Design Week

Предстои годишният форум DESIGN PEOPLE 2023

Предстои годишният форум DESIGN PEOPLE 2023

Осмото издание на форума за иновации в интериорния дизайн ще се проведе от 29 септември до 1 октомври

Ресторант към бутиков хотел с история

Ресторант към бутиков хотел с история

„Надявам се да сме успели да създадем вдъхновяващ интериор с непреходна елегантност, който да бъде притегателен център за ценителите на историята, културата и изкуството“, казват авторите на проекта

Син цвят и дървесни текстури в стоматологичен център в София

Син цвят и дървесни текстури в стоматологичен център в София

Интериорът на FINE DESIGN получи трето място в категория „Медико-дентални, фитнес и спа“ в конкурса Dibla Design Awards 2022