Строят се 5 магистрали, а разрешаването на правния казус с индексацията на „Хемус“ до месец ще отпуши строителството

200

Според министъра на регионалното развитие основният проблем на „Хемус“ е начинът, по който е възлагано строителството – без спазване на правилата на Закона за обществените поръчки


Снимка: МРРБ

„До края на месеца, най-късно през декември, се очаква да се разреши правният казус с индексирането на цените за строителството на магистрала „Хемус“. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков за Нова телевизия. „У нас едновременно строим 5 магистрали, което не е нормално за една държава. Бюджетът е рамка, която дава гъвкавост на министрите да инвестират пари там, където има проектна готовност. В бюджета на АПИ има 2,5 млрд. лева и съм сигурен, че в момента, в който бъде разрешен правният казус с индексиране на цените по договори за „Хемус” ще се активира строителството. Това ще стане до края на годината“, подчерта той.

В процес на изграждане освен магистрала „Хемус“, са и магистралите „Европа“, „Струма“, Русе-Велико Търново, скоростният път Видин – Ботевград. Добрата новина е, че лот 1 на магистрала „Хемус“ може да бъде завършен в рамките на следващата година. При индексация на договорите лот 3 може да бъде достроен следващата година, а лот 2 – да напредне две трети. По последни разчети аутобанът може да стигне до Велико Търново около 2027-ма година, но за 7-и и 8-и участъци се налага да се промени трасето, стана ясно от думите на министъра.

Двата лота на скоростния път Видин – Ботевград между Мездра и Ботевград трябва да са готови до края на 2025 г., като в края на тази година трябва да се отвори трасето за движение, но ще продължи работата по изграждането на мостовите съоръжения.

Регионалният министър уточни, че настоящият проект за довършването на магистрала „Струма“ е за трасе по източния склон на Кресненското дефиле. Той припомни, че в управленската програма на правителството е записано, че решението едното платно на магистралата да минава през дефилето е неудачно и се търсят варианти то да бъде изнесено извън дефилето.

„Това категорично нищо няма да забави“, увери министърът и добави, че в момента е възложено строителството само на трасето през източния склон. Договорът за завършването на участъка е до 2027 г. Другото трасе – през Кресненското дефиле, не трябва да се строи, категоричен е Андрей Цеков. То може да е временно, докато се построи трасе извън дефилето.

Регионалният министър обяви и резултатите от продължаващите през октомври проверки на още 14 пътни участъка в гаранционен срок. Тестовете с профилограф и сондажни ядки стартираха през септември. През октомври са изследвани близо 242 км. Взети са и 129 сандажни проби. Резултатите показват, че е установен един участък с пропадане и слягане на асфалта, в 3 недостатъчна дебелина на асфалта, а при 7 моста има констатирани конструктивни дефекти. Всички изпълнители са поканени да си отстранят недостатъците.

ОЩЕ НОВИНИ

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Програмата на АПИ предвижда рехабилитацията на 65 км от третокласния път

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Голяма част от делата по жалбите, които бавят ремонта, са спечелени от Столична община, като предстои приключване на последна инстанция

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Той ще бъде с места за отдих, спортни игрища и фитнес съоръжения на открито, открита сцена за културни събития, детски съоръжения и площадки за игра, паметник и места за свободно паркиране

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

През 2022 година Столичният общински съвет беше одобрил проектиране, реконструкция и преустройство на една от сградите и премахване на другата