Студио за интериорен дизайн предлага обновена визия за недостроената кула в центъра на Шумен

661

Според администрация и архитекти сградата има потенциал (обновена)


Снимка: Нели Василева

„Представяме ви нашата визия за една много обсъждана сграда, превърнала се в един от символите на Шумен по един или друг начин, но, за съжаление, съдбата й не се разви в добра посока. Въпреки това, тя е уникална и заслужава бъдеще. Ние бихме искали да предложим нова посока за нейната реализация, като отдадем почит на архитектурата и се отнесем с уважение към всички, които са участвали в нейната концепция. За нас е от изключителна важност да се подчертае красотата й, но и да се актуализира спрямо времето, в което живеем. Все пак, каквото и да се случи с нея, ние вярваме, че бъдещето й е добро и тя ще заеме достойно мястото си в центъра на града ни“, казват от студио Love 2 Design. „Благодарни сме на Община Шумен, „Автомагистрали Черно море“ АД и нашите приятели архитекти за това, че ни даваха насоки и ни съдействаха в тази инициатива. Всички се обединихме около идеята, че има огромен потенциал сградата да е полезна за обществото ни, въпреки че това е изключително трудна задача“, допълват още от студиото. Тяхното предложение предвижда създаването на Business Tower и Park SHUMEN 2022, като високата сграда да съдържа ресторант на най-високите етажи, 7 етажа офиси, 2 етажа за неправителствени организации и 2 етажа плюс партер за общинска администрация.

Визуализация: Love 2 Design

Според студиото основната цел е да се предизвика дискусия и да се говори за проблемите. "Този идеен проект беше създаден още миналата година, а от тогава до сега говорихме с много хора за него - общинска администрация, собственици, инвеститори, ресторантьори, архитекти, конструктори и много други хора", казват от Love 2 Design.

Визуализация: Love 2 Design

Шуменската кула е на 18 етажа над земята и още 6 етажа под земята и със застроена площ 206 кв. м. Автори на проекта са арх. Иван Сиврев – ръководител и главен проектант, арх. Елена Конярска, арх. Мая Петрова и арх. Цветан Василев. Главен консултант е арх. Георги Стоилов, който отговарял за архитектурно-художественото решение за центъра на Шумен.

Снимка: Кристиян Стоянов за Citybuild.bg

Централният градски площад е в строеж през 1988-1989 година, като огромният проект е бил предназначен да представлява революционна за времето си съвкупност от магазини, хотел, пощенска служба, кафенета и ресторанти, ритуална зала и офиси за общинската администрация. „Cлед като в края на 1989 година комунистическата партия престава да управлява еднопартийно, много подобни проекти биват изоставени - можем да ги видим навсякъде из страната, но нищо не е толкова грандиозно като Централният градски площад на Шумен. Модната къща на асоциация "Индустрия за човека" е трябвало да стане това, което днес наричаме мол - вътре трябвало да има магазини със стоки и изделия на всички 21 стопански обединения и комбинати на асоциацията, които съществували по това време: "Пирин", "Рила", "Витоша" и прочие предприятия от текстилната, кожарската, обувната, стъкларската и порцелано-фаянсовата промишленост на България“, казват още от Love 2 Design (вижте повече за проектите на студиото тук).

Снимка: Нели Василева

„Проектът за центъра на града бил готов през 88-ма година, публикуван в сп. „Архитектура“ и подложен на истинско обществено обсъждане с изложени макети за пред шуменци. Изкопните работи стартирали. Съборили много къщи в центъра и дали на собствениците им панелни апартаменти в крайните шуменски квартали. Тъкмо излели бетона обаче и настъпил 10 ноември“, пише през 2011 година като част от архитектурната група WhATA архитектурният историк, критик и публицист д-р арх. Анета Василева, сега част и от инициативата Ново архитектурно наследство (НАН).

Източник: WhATA

Арх. Василева разказва, че заданието за центъра на Шумен включва „амбициозна група от обществени сгради — търговски дом, концертен център, банка, поща, хотелски комплекс, ресторант и кафе-сладкарница, подземни паркинги и площади с фонтани“, а „бетонните работи подсказват опит за плах български постмодернизъм от края на 80-те“. 

Източник: WhATA

Според Кадастралната карта на България високата сграда на пл. "Освобождение" № 1 е частна собственост с предназначение "сграда на съобщенията". Преди време „Виваком“ я беше пуснала за продажба заедно с четириетажната сграда на пощата, която е в режим на съсобственост с „Български пощи“ ЕАД и е с 11 самостоятелни обекта и застроена площ 1 362 кв. м. 

Източник: kais.cadastre.bg/bg/Map

Сградата през годините създава притеснения на администрация и граждани заради това, че не е обезопасена и че стои неизползваема. Едно от намеренията за създаване на търговско-развлекателен център се провали. Във времето идеи за нейното възстановяване също не липсваха. Една от тях през 2013 година беше да се покрие с винилова мрежа, за да се превърне в бирен кен. „Смятаме, че могат да се постигнат няколко цели – да покажем, че сме бирената столица на България, да активираме туристическия поток, а превръщането на кулата в 50-метров кен може да кандидатства и за „Рекордите на Гинес“, да бъде рекламен феномен и поп арт, пред който хората ще искат да се снимат“, казва тогава арх. Валери Колев от проектантска фирма „Архитим“.

Снимка: Нели Василева

Както обикновено, мненията на хората относно съдбата на сградата са на двата полюса и често стигат до баналното „щом е от соца, да се събаря“. Някои искат международен конкурс със съгласие на собственика и смятат, че дизайнът на сградата е интересен. Дават се идеи за зелена сграда, подземен паркинг, зали за игри, подземни кортове за тенис и други. Отбелязва се, че ако се завърши по подходящ начин, сградата може да стане атрактивна, а основен плюс ще бъде панорамната гледка от последните етажи. Според други коментари проектът на Love 2 Design е добър, но трябва да се помисли и за останалите недовършени постройки, мислени в общ архитектурен стил.

Снимка: Нели Василева

На другия полюс са мненията за събаряне на целия комплекс от сгради, както и коментари, сравняващи сградата с фалос. Според граждани съборените стари сгради на мястото на строежа са били в хармония със старите къщи по улица “Казанджийска”, а високата сграда не се вписва в пространството. Коментира се и че истинско обществено обсъждане за центъра преди години не е имало, макет е бил изложен в централната сладкарница на витрината без никакви обяснения, а целият проект и строеж е бил тайна за гражданите.

Снимка: Нели Василева

Източник: nettvshumen, кадри от 2015-2016 г.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

До края на годината трябва да е готов скейт паркът в Плевен

До края на годината трябва да е готов скейт паркът в Плевен

Обновените площи около спортното съоръжение ще са почти 3 декара

Нов амфитеатър имат жителите на Джебел

Нов амфитеатър имат жителите на Джебел

Амфитеатърът на площад "19-ти май“ е със сцена за провеждане на културни събития с места за 500 зрители, покрити с метална конструкция – тип пергола

Ще реформират четири дома за стари хора в София

Ще реформират четири дома за стари хора в София

Те се намират в „Зона Б-5“, „Илинден“, „Дървеница“ и Горна баня

Център за спешна медицинска помощ изграждат в Самоков

Център за спешна медицинска помощ изграждат в Самоков

Теренът се намира в югозападния край на двора на болницата

Промени гарантират изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в рамките на одобрения бюджет

Промени гарантират изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в рамките на одобрения бюджет

Спазване на финансовия лимит по НПЕЕМЖС и изпълнението ѝ в рамките на одобрения бюджет гарантират обявените за обществено обсъждане промени