ZOGO - успешен дизайн и пазарен хит в едно

4970

Свилен Гамолов разказа за уникалния диван, който впечатли и посетителите на изложението Salone Satelite в Милано.


Как бихте описали дивана ZOGO?

 

ZOGO е един наистина уникален продукт. Той спада към категорията на онези продукти в дизайна, които остават задълго в съзнанието на хората. Това ясно пролича в реакциите на посетителите на щанда на Черга на Salone Satelite в Милано тази година. Надявам се и вярвам, че по същество този продукт представлява успешен дизайн и пазарен хит, събрани в едно.

 

Имаше ли трудности при реализацията му?

 

Разбира се, пътят от идеята до реализацията не бе никак лесен. Като реализатори на проекта, хората от фирма Sofa Lab-Варна и лично управителят на фирмата г-н Камен Станков дадоха всичко от себе си, за да може това уникално изделие да излезе на сцена. Направени бяха над 10 прототипа, които минаха редица изпитания на материали, конструкция и усъвършенстване на модела. Крайният резултат е едно съвършено изделие както като дизайн, така и като лека и здрава конструкция.

 

 

 

 

ZOGO беше и на щанда на ЧЕРГА на изложението „Светът на мебелите”. След участието Ви в него и в третото поред издание на "Разговори за дизайн" в Интер Експо Център в София, стартирахте една инициатива - „Дизайн маратон”. Разкажете за нея.

 

"Дизайн маратон" е моя идея и социален експеримент, популяризиран във Фейсбук. Той е пряко свързан с лекцията, която водих в Интер Експо Център на 27 април. Тя бе посветена на съвместната ми работа със студиото на Карим Рашид в гр. Шензен, Китай. Реших да разнообразя темата за слушателите, като вмъкна в нея разказ за процеса на създаване на дизайн и какво е необходимо да се направи, за да се постигне успех. Успех, базиран на много работа и креативност, които биха създали предпоставки да се стигне до работа с толкова популярна личност като Карим Рашид.

 

Два дена след лекцията ми хрумна проста и ефективна идея. Реших да създам тема на страницата си във Фейсбук и в продължение на три месеца да публикувам по възможност всеки ден по един нов дизайн. Така на първи май започнах. Скоро колегите ми от Българската група за дизайн ЧЕРГА прегърнаха идеята. Решиха да създадем затворена група във Фейсбук, където всеки от нас да има възможност да споделя с останалите идеите и проектите, които са му хрумнали.

 

И така общият ни маратон започна и вече дава плодове. За две седмици от началото вече сме събрали завидно количество уникални идеи.

 

Какво се очаква да създадете до края на маратона?

 

Това е интересен въпрос и лично аз нямам търпение да видя крайният резултат. А той, уверявам ви, ще е впечатляващ! Целта ни е да се забавляваме и да тренираме способностите си. А също и да покажем, че в България се твори уникален дизайн, който с нищо не отстъпва на най-доброто, създавано в света. И дори повече.

 

Някои от тези проекти е възможно да служат за основа на бъдещи тенденции в дизайна. Освен това моята идея е накрая да представим най-добрите проекти на заинтересовани производители. Процент от евентуалните приходи ще бъдат дарени на ЧЕРГА - за нейните бъдещи участия на световни изложения, за които тя вече има получени много покани. Тъй като намирането на спонсори не е лесна работа, смятам, че така бихме си помогнали сами.

 

Интервю на Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Сайтът вече дава възможност да създавате собствен профил, да публикувате проекти и да управлявате сами своето дигитално представяне

Къща с екстериор с дървесина и интериор от дърво

Къща с екстериор с дървесина и интериор от дърво

Сградата и вътрешното пространство излъчват естественост и чиста материалност

Архитектурна комбинация за връзка между поколенията

Архитектурна комбинация за връзка между поколенията

.HENN включва дом за възрастни с четири жилищни отделения и заведение за деца

Откриха обновената зала на спортния клуб по борба "Миньор" в Перник

Откриха обновената зала на спортния клуб по борба "Миньор" в Перник

За новата визия и оборудване е разчитано на средства от Министерството на спорта, на спонсори, както и на доброволен труд

Уютна кафе-сладкарница в Бургас с акустични елементи

Уютна кафе-сладкарница в Бургас с акустични елементи

Палитрата е тъмна със сива настилка и цветни акценти в синьо

В Банско откриха възстановка на взаимно училище

В Банско откриха възстановка на взаимно училище

Посетителите ще имат възможност да се пренесат в реална среда назад във времето до зората на светското образование в България