Уволниха заместник-кмета на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов

681
Освобождаването му е свързано основно със забавяне на проектите за баните Овча купел и Горна баня.

Зам.-кметът по култура, образование и спорт на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов е освободен от длъжност със заповед на кмета Йорданка Фандъкова. До назначаването на нов зам.-кмет управлението на направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности" временно ще бъде изпълнявано от зам.-кмета по социални дейности Албена Атанасова.

 

Припомняме, че общински съветници, а преди това от сдружение „Термално-Нормално" поискаха яснота по поръчката за обновяване на баня „Овча купел" - относно законосъобразността на действията и процедурите за избор на изпълнител. В средата на месеца тя бе прекратена от зам.-кмета, като в мотивите се посочва, че според договора за финансиране на проекта за реконструкция на банята по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" (НОИР) парите са отпуснати само за строителните дейности, но не и за изготвянето на проекта.

 

"Благодаря на д-р Чобанов за приноса към сферите, които работи в София, особено в археологията. Но в същото време под негово ръководство се забавиха други проекти - чувствително се забави реставрацията на банята "Овча купел" и с дълги процедури в Министерството на културата - и банята в Горна баня. Наложи се отново да се прекрати процедурата за банята „Овча купел" и сега трябва да се обявява наново. Това, разбира се, забавя всичко, трябва да се работи по-активно и динамично", коментира Фандъкова. Кметът обясни, че няма финансови загуби при забавянето на проекта, но не се ангажира с точен срок кога ще започне реставрацията на банята в "Овча купел". "Имам уверение от екипа на д-р Чобанов, че процедурата може да бъде отново обявена още следващата седмица, но въпреки това забавянето е чувствително", каза кметът.

 

Снимка: район „Овча купел"

 

Коментират се и други негативи, които е натрупал Тодор Чобанов, свързани с нерешени въпроси в общината. Единият все още нерешен казус е дали да се строи нов спортен комплекс на територията на стадион Кривуля в квартал "Бояна" или договорът с инвеститора да бъде прекратен. Друг нерешен проблем е превръщането на културния дом на "Красно село" в търговски център, като от около година помещения в него са празни, без да се ползват за детски образователни центрове, школи по танци и т.н.

 

В своя Фейсбук профил доц. д-р Тодор Чобанов коментира: "Скъпи приятели, мнозина от вас ме потърсиха днес сутринта с молба да кажа как съм, какво правя. Чувствам, че е важно да споделя, че всичко е наред с мен и че като човек с около 20 години стаж в различни администрации от 1999 г. насам добре знам, че обществената работа върви ръка за ръка с това да бъдеш отговорен и ако не успееш да постигнеш очаквания резултат - да носиш почтено своята отговорност.


През годините в Столична община успях да реализирам или да подпомогна не една и две инициативи - създадохме и развихме Музея за история на София, филиалa му "Триъгълна кула", реставрирахме и допроучихме Западната порта след десетилетия забвение и укрепихме ул. "Вашингтон" край нея, укрепихме светинята "Св. Георги", успяхме да създадем първия и единствен по рода си подземен музей на храма-кръстител на града "Св. София" и по-късно - подземния музей на "Ларгото" (който е чудесен според водещи наши и чужди авторитети по темата и не вярвайте на твърдения, че нещо не му е наред).


Осъществихме уникалната операция по реставрацията на "Лъвов мост" и експонирането на следите от римската епоха там, реставрацията на паметника на "Цар Освободител", този на Апостола Васил Левски и много други из нашите исторически места, както и поставихме забележителни нови паметници като този на Алеко Константинов с неговата деликатна и въздействаща осанка.


Децентрализирахме напълно столичната култура и общинските ни състави днес са отдадени на творческата си мисия без административни пречки. Знаете също така, че винаги и категорично съм се възпротивявал на всякакви опити за разрушаване на софийски старини и успяхме с общи усилия да спрем доста такива намерения, въпреки силно ограничените права на местната власт по темата, а други битки продължават.


Убеден съм, че ще успее и реставрацията на знаковите бани в Овча купел и Горна баня, които спасихме само преди няколко години от мераци за неясна приватизация и за които изградихме единствената възможна визия и план - превръщането им в места за балнеология, рекреация и СПА.


Всички тези и много други проекти и идеи станаха възможни благодарение на екипната ми работа с нашия кмет Йорданка Фандъкова и целия ни екип, които ми дадоха нужната подкрепа за осъществяването им, за което имат моето огромно уважение и благодарност. Ще продължа да работя за нашия град като отдаден професионалист, за който опазването на паметта и старините не е просто формално занимание, а житейска мисия."