В парк остров "Свобода" в Пазарджик откриха "Градината на света"

956

В нея са засадени растителни видове от над 20 държави


Идеята за градина с дървесни и растителни видове от цял свят е на ръководството на община Пазарджик. В „Градината на света“ са предвидени различни по форма и големина експозиционни площи. В тях водещи ландшафтни архитекти от съответните страни могат да покажат отличителните черти на националното градинско изкуство с представителни за страната си растения. Така ще се създаде постоянна изложба на градински арт композиции от страни от цял свят. Градината носи послание за преодоляване на различията между отделните държави и търси допирни точки между всяка култура, общност и език. Тя осигурява красиво пространство, а със своето разнообразие от видове ще бъде и поле за практическа работа на студенти от Лесотехническия университет и други учебни заведения.

„Градината на света“ се намира в западната част на парк "Острова“ на площ от 112 дка. Предвижда се обаче разширение от още около 70-80 дка, което ще направи градината най-голямата в Европа. Проектант е доц. д-р ланд. арх. Веселин Рангелов ("Ландшафт проект" ООД). Вижте подробности за проекта тук.

В събота футболната легенда Христо Стоичков и кметът на Пазарджик Тодор Попов откриха "Градината на света". Това се случи една година, след като двамата направиха първата копка. За тези 12 месеца бяха проведени редица срещи с посланици, консули и други дипломати в България, които подкрепиха идеята и повечето от тях вече предоставиха характерни за своите държави растения.

По време на събитието освен кътове на различни държави бяха открити такива на Христо Стоичков (с български цветя, оформени като номер 8, с който той играеше като футболист), на деветкратния олимпийски шампион Карл Люис, на футболиста от Португалия Бето Пимпарел, на Пловдивска Митрополия, както и Младежко пространство, в което е предвидено да се обособят и зони за отдих и насърчаване към четене и неформално учене, чрез позициониране на пейки, върху чиито седалки ще бъде поставен QR код за връзка с библиотечно приложение с надпис „Чети в парка!“.

Държавите, подкрепили проекта до момента, са Ватикана, Гърция, Кипър, Италия, Мароко, Сърбия, Грузия, Беларус, Молдова, Палестина, Ирак и Малтийски орден.

Снимки: Община Пазарджик

ОЩЕ НОВИНИ

Реконструкцията на Дондуковата градина в Пловдив върви по план

Реконструкцията на Дондуковата градина в Пловдив върви по план

Три фонтана, водна каскада, лапидариум, две детски площадки, осветление, пейки и нова растителност ще има в най-стария парк в града

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Сайтът вече дава възможност да създавате собствен профил, да публикувате проекти и да управлявате сами своето дигитално представяне

Колко добре познавате едни от най-емблематичните места и символи в Бургас и каква е тяхната история?

Колко добре познавате едни от най-емблематичните места и символи в Бургас и каква е тяхната история?

Ако искате да обогатите познанията си по време на приятна и интересна разходка – заповядайте на 2 декември (събота) от 11:00 часа на сборен пункт при Часовника

Предвижда се Археологически комплекс "Дуранкулак" да отвори през март догодина

Предвижда се Археологически комплекс "Дуранкулак" да отвори през март догодина

Община Шабла изпълни проект за популяризиране на наследство, свързано с културата „Хаманджия“