В София предстоят ремонти на 25 чешми, които не функционират

83

Тези, които са в изправност, са пуснати за летния период

 


Снимка: Район "Средец"

От средата на май всички градски чешми в София, които са в нормална експлоатация, функционират ефективно и могат да се използват. На територията на общината има над 150 градски чешми, от които 110 са в експлоатация. В парковете и градините на София софиянци могат да използват през летните горещини 58 чешми. Те са в едни от най-големите паркове: „Борисова градина“, парк НДК, „Южен парк“ – 3 част, „Северен парк“, „Заимов“.

За почти всяка чешма се изисква постоянна поддръжка и ежеседмични ремонти на кранове, фонтанки. Често те стават обект на вандалски прояви. В редица случаи се разкъсват водопроводните връзки или целостта на тръбата и се налагат значително по-скъпи и трудни ремонти.

За 25 чешми предстоят ремонтни работи – подмяна на кранове или фонтанки, а 15 се нуждаят от основен ремонт – изграждане на нови водопроводни връзки и изграждане на телата на чешмите.

За да се възстанови нормалния вид на неработещите чешми, са необходими различни дейности – проектиране и строителство, като в редица случаи се налага изготвяне, съгласуване и одобрение на инвестиционния проект, след което би следвало да се пристъпи към реалните строителни дейности – изграждане на нови връзки към водоснабдителната и канализационна мрежи на столицата, ремонт на телата на чешмите и др.

Необходимост от основен ремонт се налагат за част от старите чешми, които са в известна степен локални забележителности: чешма "Св. Стефан" при Баня Баши Джамия, пред Народния театър "Иван Вазов", в градина “Св. Георги”, в градина “Кристал”, зад НХГ, в градина “Докторски паметник”, в градина “Кюлуците” и др. Пример за възстановена чешма е тази в градина “Буката” и чешмата в “Борисовата градина” при Езерото с лилиите.

Една част от чешмите попадат в историческия център на София, в границите на архитектурни паметници на културата и резервати. За тези чешми е необходимо да се извърши обследване на действителното им състояние, да се подготви проектна документация, включително задължително съгласуване с Националния институт за недвижимо културна наследство към Министерство на културата.  

Дейностите, които са необходими да се възстановят в нормални експлоатационни условия, са свързани с намиране на исторически данни за изработване на модели, проектиране, съгласуване и изпълнение на строителни работи по изграждане на нови връзки с подземната инфраструктура – водопровод и канализация. ​​​​​​

ОЩЕ НОВИНИ

Арт инсталация радва минувачите по обновената главна улица в Царево

Арт инсталация радва минувачите по обновената главна улица в Царево

Инсталацията е изработена и монтирана от "Поп Ъп Артистик" ЕООД

Приеха работна група да подготви план за осигуряване на функционален публичен достъп до чешмите на столицата

Приеха работна група да подготви план за осигуряване на функционален публичен достъп до чешмите на столицата

Освен запазване на очевидната им функция, целта е намаляване употребата на пластмасови шишета и образуването на отпадъци

Включете се в тазгодишния фотоконкурс "Градски съкровища"

Включете се в тазгодишния фотоконкурс "Градски съкровища"

Наградите са три по 1000 евро за най-добра снимка във всяка категория, 500 евро от публичен вот и 500 евро за участници от 18 до 24 години